Η τραγουδίστρια Τίνα Τέρνερ πέθανε σε ηλικία 83 ετών, δήλωσε ο εκπρόσωπός της.
Σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν: «Η Τίνα Τέρνερ, η «Βασίλισσα του Rock’n Roll» πέθανε ειρηνικά σήμερα σε ηλικία 83 ετών μετά από μακρά ασθένεια στο σπίτι της στο Kusnacht κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας.
It is with great sadness that we announce the passing of Tina Turner. With her music and boundless passion for life, she enchanted fans worldwide and inspired future stars. We say goodbye to a dear friend who leaves us her greatest work; her music. Tina, we will miss you dearly. pic.twitter.com/8SihpxMe14
— TinaTurner (@tinaturner) May 24, 2023
«What’s Love Got to Do With It» μας τραγουδούσε, έλα όμως που αυτό ακριβώς αφορούσε. Η Τίνα Τέρνερ ήταν αγάπη. Γι’ αυτό που έκανε, για το πώς το έκανε. Γι’ αυτό που ξυπνούσε ως συναίσθημα. «Simply the best», για να το συνοψίσουμε ξανά όπως αυτή τόσο ωραία μας το είπε – πόσοι αλήθεια γνωρίζουν πως αυτή ήταν διασκευή; Τόσο δικό της το έκανε, τόσο ισχύ είχε.
Ήταν, άλλωστε, μία δύναμη της φύσης η Τίνα Τέρνερ. Το ταλέντο στην αρχέτυπη μορφή του. Με τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή της. Eγγενή σεξουαλικότητα. Kαι μια ενέργεια πάνω στη σκηνή που θα λέγαμε πως θα έπρεπε να διδάσκεται, αν δεν ξέραμε πως αυτό δεν μεταδίδεται – ή το έχεις, ή όχι. «Η Βασίλισσα του Rock ‘n Roll», την αποκάλεσαν. Καλά το είπαν.
Πρόκειται για μία από τις πιο πετυχημένες τραγουδίστριες όλων των εποχών, βάσει πωλήσεων (περισσότερα από 180 εκατομμύρια αντίτυπα). Το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες μας μαθαίνει επίσης, πως η Τίνα Τέρνερ έχει πουλήσει τα περισσότερα εισιτήρια σε συναυλίες από οποιονδήποτε καλλιτέχνη στην ιστορία της μουσικής. Χαρακτηριστικά στο “Twenty Four Seven” τουρ της, το 2000, τα έσοδα από τα «μαγικά χαρτάκια» ξεπέρασαν συνολικά τα 100 εκατ. δολάρια. Όσοι, πολλοί, την είδαν live, είχαν να λένε για μια εμπειρία πέρα από τα συνηθισμένα.
Τι πρότυπο, αλήθεια, υπήρξε η Τίνα Τέρνερ. Μεγάλωσε στο Τένεσι μαζεύοντας βαμβάκι, την εγκατέλειψαν και οι δύο γονείς της. Ξεπέρασε ένα σκληρά κακοποιητικό γάμο, τα έβαλε με σεξισμό και κάθε είδους ρατσισμό, από φυλετικό ως ηλικιακό. Πάλεψε με όλη της τη ψυχή και μην αμφιβάλετε, δεν έχασε ούτε μια μάχη. «Με ρώτησες αν υπερασπίστηκα ποτέ ένα σκοπό. Ναι, υπερασπίστηκα τη ζωή μου», καταπώς η ίδια το είχε θέσει.
Πώς ξεκίνησαν όλα, πώς γεννήθηκε το φαινόμενο Τίνα Τέρνερ
Η Τίνα Τέρνερ ξεκίνησε αργά την καριέρα της, στα τέλη των ’50s, αρχικά περιστασιακά. Με τον Άικ Τέρνερ και την μπάντα του, The Kings of Rhythm. Τους άκουγε ένα χρόνο πριν βρει τη δύναμη να τολμήσει να ζητήσει αυτό που λαχταρούσε η ψυχή της: Να τραγουδήσει. Το πρώτο κομμάτι που είπε ήταν το “You Know I Love You” του B.B. King. «Θεέ μου! Αυτή η φωνή βγαίνει απ’ αυτό το μικρό σωματάκι», αναφώνησε αυτός που θα γινόταν πολύ σύντομα ο πρώτος της σύζυγος, το όνομα του οποίου θα έφερε από εκεί κι έπειτα. Για καλό και για κακό.
Γρήγορα η Τίνα Τέρνερ κέρδισε την προσοχή, γρήγορα έγινε το αστέρι της υπόθεσης. Φωνή, χορός, ρυθμός, τα είχε όλα σε ένα επίπεδο απ’ αυτά που σπάνια συναντά κανείς. «Ήταν ο Little Richard που τραγουδούσε με γυναικεία φωνή», θα πει, χρόνια αργότερα, ο Άικ καθώς τα θυμόταν ξανά – όχι πως τα ξέχασε ποτέ βέβαια. Little Ann, την έλεγε άλλωστε τότε. «Τίνα» τη βάφτισε πιο μετά, παραφράζοντας ελαφρά το όνομα της Σίνα της Βασίλισσας της Ζούγκλας, που παιζόταν τότε στην τηλεόραση.
Μαζί έφτιαξαν ένα νέο μουσικό σχήμα, με το όνομα Τhe Ike and Tina Turner Revue. Έπαιζαν soul και R&B, έπαιζαν μπροστά σε μαύρο κοινό, οι διακρίσεις τέτοιου είδους ήταν δυστυχώς κανόνας εκείνη την εποχή. Έπαιζαν R&B, αλλά ήθελε να δοκιμάσει κι άλλα είδη, ήξερε πως το ‘χε. Κάποια στιγμή, το 1966, κατάφερε στα μουλωχτά να πει το River Deep με τον παραγωγό Φιλ Σπέκτορ (τη ζήτησε σόλο) και «πετάρισε η ψυχούλα» της από χαρά. Τι καταπίεση βίωνε, τι όρια αχρείαστα είχαν μπει στο διάβα της, τι εποχή κι αυτή.