To πολυαναμενόμενo βιβλίο της Michelle Obama που αποτελεί συνέχεια των απομνημονευμάτων της με τον τίτλο «Becoming» που κυκλοφόρησαν το 2018, μόλις έγινε διαθέσιμο στο κοινό. Μέσα σε αυτό η πρώην πρώτη κυρία μιλά με αναζωογονητική ειλικρίνεια για τις ανασφάλειές της και τις στρατηγικές που έχει αναπτύξει για να τις αντιμετωπίσει.

Στο «The Light We Carry», το οποίο η Obama έχει περιγράψει ως «μια συλλογή ιστοριών και πρακτικών που με βοήθησαν να λύσω όλες τις προκλήσεις και τις ερωτήσεις που μας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα», μιλάει για τις εμπειρίες της με τις αρνητικές σκέψεις, το αποτέλεσμα του «φοβικού μυαλού» της.

Αυτές οι σκέψεις, εξηγεί, συχνά επικεντρώνονται γύρω από την απέχθειά της για την εμφάνισή της, με την Obama να αποκαλύπτει ότι το ύψος της (είναι1,80 m) ήταν εδώ και καιρό πηγή ανασφάλειας. «Ως το ψηλότερο άτομο στο σχολείο», γράφει, «ήμουν πάντα στο πίσω μέρος, κάτι που δημιουργούσε μια μικρή πληγή μέσα μου, τον πιο μικροσκοπικό πυρήνα απέχθειας για τον εαυτό μου που θα με εμπόδιζε να αγκαλιάσω τη δύναμή μου». Ακόμη και τώρα, αποκαλύπτει, ότι υπάρχουν πολλά πρωινά που ανάβει το φως του μπάνιου της και μετά θέλει απεγνωσμένα να το σβήσει ξανά όταν έρχεται αντιμέτωπη με την αντανάκλασή της.

Αν και οι περισσότεροι από εμάς θα βιαζόμασταν να δώσουμε στους φίλους και την οικογένειά μας μια ώθηση αυτοεκτίμησης, δεν είναι πάντα εύκολο να κάνουμε το ίδιο όταν πρόκειται για τον εαυτό μας. Πράγματι, ακόμη και η φαινομενικά σίγουρη Obama παραδέχεται ότι η αγάπη για τον εαυτό της είναι ένα έργο σε εξέλιξη για εκείνη, κάτι που προσπαθεί να εξασκεί «κάθε μέρα».

Πώς, λοιπόν, η ίδια αυξάνει την αυτοπεποίθησή της; Η πρώην FLOTUS λέει ότι ξεκινά το πρωί χαιρετώντας τον εαυτό της με «ένα θετικό μήνυμα» και σύμφωνα με ένα tweet που μοιράστηκε πέρυσι, ένα μάντρα στο οποίο επιστρέφει συνέχεια είναι: «Είμαι αρκετά καλή; Ναι είμαι».

Το να λέμε στον εαυτό μας αναζωογονητικά πράγματα είναι πιθανό να ηρεμήσει το νευρικό μας σύστημα, να μας κάνει να νιώθουμε πιο χαλαροί και επομένως να μας επιτρέψει να σκεφτόμαστε με έναν πιο αισιόδοξο και motivated τρόπο, δημιουργώντας έναν θετικό κύκλο. «Όσο πιο θετικά νιώθουμε, τόσο πιο θετικά σκεφτόμαστε, και επομένως όσο πιο θετική δράση είναι πιθανό να λάβουμε», λέει η Vyas-Lee.

«Αν αφιερώνουμε χρόνο για να το κάνουμε αυτό το πρωί, προτού ξεκινήσει η μέρα μας και προτού μας κατακλύσουν καθημερινά στρες λόγω μετακινήσεων ή passive-aggressive email εργασίας, σημαίνει ότι θέτουμε την πρόθεσή μας να περάσουμε τη μέρα με συμπόνια για τον εαυτό μας», προσθέτει.

Για να ξεκινήσεις, σκέψου προσεκτικά το είδος των μηνυμάτων ή των φράσεων που συνήθως σε βοηθούν να φτιάχνεις τη διάθεσή σου, «Άφησε λίγο χρόνο και γράψε 15 έως 30 επιβεβαιώσεις που αγαπάς και μετά χρησιμοποιείσαι τις ως μια δεξαμενή για να τραβάς από κάθε μέρα», συνιστά η θετική ψυχολόγος Dawn Baxter.

Εάν έχεις συνηθίσει να μιλάς αρνητικά στον εαυτό σου, φυσικά, αυτό θα σου φανεί αναπόφευκτα δύσκολο στην αρχή. Ένας τρόπος για να το αντιμετωπίσεις, προτείνει η Baxter, είναι να θεωρείς ότι όταν μιλάς στον εαυτό σου μιλάς σε κάποιον άλλο. «Μερικές φορές μιλάμε στον εαυτό μας με τρόπο που δεν θα μιλούσαμε σε άλλους ανθρώπους», λέει. «Φανταστείτε να ήταν ο καλύτερός σας φίλος στην κατάσταση και σκεφτείτε πώς θα του απαντούσατε…Αν μιλάμε στον εαυτό μας όπως μιλάμε στους άλλους ανθρώπους, αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα και αποτελεί μια υπενθύμιση ότι αξίζουμε επίσης αυτοσεβασμό και αγάπη».

Μια άλλη τακτική, εξηγεί η Δρ Vyas-Lee, είναι να απευθυνθείς στη νεότερη εκδοχή του εαυτού σου: «Τι θα έλεγες στον πεντάχρονο εαυτό σου που είχε μια κακή μέρα και νιώθει αρνητικά για τον εαυτό του;». Όμως, εκτός από την ανάπτυξη μιας νοοτροπίας για περισσότερη αυτοπεποίθηση είναι σημαντικό να προσδιορίσεις πότε η αρνητική φωνή αρχίζει να εισχωρεί ξανά στο μυαλό σου και να τη σταματήσεις. «Θέλετε να αναπτύξετε κάποιες δεξιότητες για να πιάσετε την αρνητική φωνή, να πιάσετε τον εσωτερικό κριτή όταν είναι ξύπνιος, ζωντανός και μιλάει», σημειώνει.

«Όταν αναγνωρίσετε ότι αυτό το κάνει το μυαλό σας, μπορείτε να εργαστείτε για να το σταματήσετε πολύ γρήγορα». Αυτό μπορεί να γίνει αναγνωρίζοντας τη σκέψη, στη συνέχεια αντιπαραθέτοντας μια πιο θετική, μοιράζοντάς την με κάποιον που εμπιστεύεσαι ή ακόμα και γράφοντάς την και μετά πετώντας την. Αν λειτουργεί για τη Michelle Obama, τότε είμαστε μέσα! Τώρα επαναλάβε μετά από εμάς: «Είμαι αρκετά καλή…».

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!