“Όταν ήμουν 16 χρονών, με ξύπνησαν ένα βράδυ δύο άντρες και μου πέρασαν χειροπέδες. Με ρώτησαν αν ήθελα να πάω με «τον εύκολο ή τον δύσκολο τρόπο» πριν με σύρουν έξω από το σπίτι μου καθώς ούρλιαζα για βοήθεια. Δεν είχα ιδέα γιατί ή πού με πήγαιναν παρά τη θέλησή μου. Σύντομα έμαθα ότι με έστελναν στην κόλαση.”
Με αυτά τα λόγια περιγράφει η Paris Hilton μία από τις φορές που την έστειλαν οι γονείς της σε ειδικό κέντρο που ασχολείται με “επαναστατημένα” παιδιά.
H Hilton αναφέρθηκε εκ νέου στην εφιαλτική της εμπειρία στο σχολείο Provo Canyon της Γιούτα. Με ένα βίντεο των New York Times με θέμα “Μπορείς να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα ψυχικής υγείας ενός παιδιού τιμωρώντας το;” ισχυρίστηκε ότι τα μέλη του προσωπικού του σχολείου «υπέβαλαν εκείνη και συμμαθήτριές της με τη βία σε εξετάσεις του τραχήλου της μήτρας».
Οι εφιαλτικές στιγμές
Την πρώτη νύχτα που την πήρανε από το σπίτι της οι άγνωστοι άντρες αισθάνθηκε φόβο, ήταν σαν να είχαν εγκρίνει οι ίδιοι της οι γονείς την απαγωγή της. “Όπως πολλοί άλλοι γονείς εφήβων, έτσι και οι δικοί μου έψαχναν λύσεις για την επαναστατική συμπεριφορά μου. Δυστυχώς πίστεψαν το παραπλανητικό μάρκετινγκ της “βιομηχανίας εφήβων”, των θεραπευτικών οικοτροφείων.
Στην ουσία όμως πρόκειται για στρατιωτικού τύπου camps, για εγκαταστάσεις δικαιοσύνης ανηλίκων, για προγράμματα βελτίωσης συμπεριφοράς που κερδίζουν περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, εν μέρει, προτείνοντας τη «σκληρή αγάπη» ως απάντηση στην προβληματική συμπεριφορά”.
Όπως δηλώνει η ίδια, οι γονείς της πίστευαν ότι στέλνοντάς την από το ένα Ίδρυμα στο άλλο θα “έφτιαχνε” η συμπεριφορά της “Με έπνιγαν, με χαστούκιζαν στο πρόσωπο, με έβλεπαν οι άντρες του προσωπικού να κάνω μπάνιο, με αποκαλούσαν με χυδαίους χαρακτηρισμούς, με πίεζαν να πάρω φάρμακα χωρίς διάγνωση, δεν παρείχαν μια σωστή μόρφωση”, είχε δηλώσει.
Στο βίντεο των NYT συμπληρώνει: «Μίλησα ανοιχτά σε ένα βίντεο των @NYTimes για κάτι που δεν έχω συζητήσει ξανά. Στο οικοτροφείο Πρόβο Κάνιον, άνδρες του προσωπικού με ξυπνούσαν μέσα στη νύχτα και με οδηγούσαν σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο, κάνοντάς μου “γυναικολογική εξέταση”», έγραψε.
«Μετά από στερήσεις ύπνου και βαριά φαρμακευτική αγωγή, δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε. Αναγκαζόμουν να ξαπλώσω σε ένα τραπέζι, να ανοίγω τα πόδια μου και να υποβάλλομαι σε “γυναικολογική εξέταση”», συνέχισε. «Έκλαιγα, καθώς με κρατούσαν και μου έλεγαν “Όχι! Σκάσε. Κάνε ησυχία. Σταμάτα να αντιστέκεσαι, αλλιώς θα πας στην απομόνωση”».
«Ήταν επαναλαμβανόμενη εμπειρία, όχι μόνο για μένα, αλλά και για άλλους #επιζώντες. Με βίασαν και κλαίω καθώς το γράφω, γιατί κανένας, ειδικά ένα παιδί, δεν πρέπει να κακοποιείται σεξουαλικά», έγραψε η Χίλτον. «Μου έκλεψαν τα παιδικά μου χρόνια και με σκοτώνει που αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει και σε άλλα αθώα παιδιά».
Σε μια εγκατάσταση στη Γιούτα με έκλεισαν στην απομόνωση σε ένα δωμάτιο όπου οι τοίχοι ήταν καλυμμένοι με γρατσουνιές και κηλίδες αίματος”.
Η συγκάλυψη των τραγικών περιστατικών
Η Hilton υποστηρίζει πως δεν ήταν σε θέση να τα καταγγείλει όλα αυτά καθώς όλες οι επικοινωνίες με τον έξω κόσμο ελέγχονταν πολύ αυστηρά. Τα ιδρύματα, με το επιχείρημα ότι τα παιδιά είναι προβληματικά, έπειθαν τους γονείς πως οι κατηγορίες των τέκνων τους για κακοποίηση είναι ψέματα. Άλλωστε, κάποια παιδιά από εκείνα τα Ιδρύματα δεν είχαν καν σε ποιον να απευθυνθούν.
Πολλοί άνθρωποι μίλησαν σε σχετική συνέντευξη τύπου για τις εμπειρίες τους στο σύστημα αναδοχής και στα “προγράμματα διόρθωσης συμπεριφοράς”. Το οικονομικό έτος 2019, 423.000 παιδιά πέρασαν από το αμερικάνικο σύστημα αναδοχής.
Δυστυχώς αυτό το σύστημα θριαμβεύει ακόμα παρά τις καταγγελίες καθώς δεν υπάρχει σοβαρό σύστημα διαφάνειας και τιμωρίας. Ενώ περνά ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών από το “σύστημα”, οι έλεγχοι του κράτους είναι ελάχιστοι, ενώ δεν υπάρχουν ομοσπονδιακές ή άλλες οργανωμένες δομές παρακολούθησης δεδομένων, για την αναφορά κρίσιμων περιστατικών ή παρακολούθηση της ποιότητας της περίθαλψης. Ορισμένες πολιτείες ξοδεύουν εκατοντάδες δολάρια ανά παιδί, ανά ημέρα, για «φροντίδα» που είναι συστηματικά καταχρηστική.
Μερικά παιδιά βγαίνουν από τις εγκαταστάσεις πιο προβληματικά από όταν μπήκαν. “Κανένα παιδί δεν πρέπει να πεθάνει στο όνομα της «θεραπείας. Αλλά πάρα πολλά παιδιά έχουν”, είπε συγκινημένη η Paris και ανέφερε το παράδειγμα του Κορνήλιου Φρέντερικ, ενός 16χρονου αγοριού που του άρεσε το σκάκι, το μπάσκετ και τα κόλπα με χαρτιά. Στάλθηκε στην Ακαδημία Lakeside, μια οικιστική μονάδα θεραπείας στο Kalamazoo, Mich, που λειτουργεί από μια κερδοσκοπική εταιρεία της Αλαμπάμα, τη Sequel Youth and Family Services.
Στις 29 Απριλίου 2020, ο Κορνήλιος πέταξε ένα σάντουιτς στην καφετέρια. Γι’ αυτήν του την πράξη, τον έσπρωξαν κάτω και τον χτυπούσαν βίαια 7 μέλη του προσωπικού. Όπως φαίνεται στο σοκαριστικό βίντεο που είχε διαρρεύσει, ενήλικες πιέζουν το στήθος του παιδιού για 12 περίπου λεπτά. Περίμεναν 12 ολόκληρα λεπτά προτού η νοσοκόμα καλέσει ασθενοφόρο. Ο Κορνήλιος πέθανε δυο μέρες αργότερα στο τοπικό νοσοκομείο. Και δυστυχώς δεν είναι το πρώτο ή το τελευταίο περιστατικό. Το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν είχε αναφέρει η Paris Hilton το 2020 στο ντοκιμαντέρ της This is Paris που είχε ως κεντρικό θέμα την ταραγμένη της νιότη αλλά και διάφορες στιγμές που σημάδεψαν τη ζωή της.
«Ήξερα ότι θα ήταν χειρότερο από οπουδήποτε αλλού», είπε η Χίλτον για το σχολείο της Γιούτα και πρόσθεσε: «Υποτίθεται ότι ήταν σχολείο, αλλά τα μαθήματα δεν ήταν καθόλου στο επίκεντρο. Από τη στιγμή που ξυπνούσα μέχρι τη στιγμή που πήγαινα για ύπνο όλη μέρα ούρλιαζαν στο πρόσωπό μου, φωνάζοντας μου, τα βασανιστήρια ήταν συνεχή».
Στην ανάρτησή της στο Instagram γράφει: «Είμαι ενοχλημένη, εξοργισμένη και συντετριμμένη, αλλά ελπίζω ότι αυτό θα οδηγήσει τελικά σε αλλαγή. Το σχολείο Provo Canyon θα βγει με μια δήλωση δημοσίων σχέσεων λέγοντας ότι έχει αλλάξει. Αυτό το παιδί άξιζε κάτι καλύτερο. Και τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που είναι κλειδωμένα σε ιδρύματα θεραπείας χρειάζονται τη βοήθειά μας. Απαιτώ να αναλάβετε δράση, με καλή πίστη, και να κλείσετε το Provo Canyon School μέχρι την 1η Απριλίου 2023 (την πρώτη ημέρα του Εθνικού Μήνα Κακοποίησης Παιδιών). Παρακαλώ βοηθήστε με να διαδώσω το μήνυμα».
Μπορείτε να δείτε το βίντεο της κληρονόμου και των υπόλοιπων θυμάτων στο bio της Paris Hilton στο Instagram.