Σε έναν κόσμο όπου οι άντρες κινούσαν τα νήματα και έκαναν τον κόσμο να γυρίζει όπως εκείνοι το επιθυμούσαν, υπήρξαν γυναίκες που προσπάθησαν και ανέτρεψαν τα δεδομένα. Οι γυναίκες αυτές σε τίποτα δεν διαφέρουν από εμάς, παρόλαυτα μας έδωσαν την ευκαιρία μας. Προετοίμασαν το έδαφος για τις επόμενες γενιές γυναικών και μας εμπνέουν να κάνουμε τους δικούς μας αγώνες για να φτάσουμε να διεκδικούμε τα ίδια δικαιωμάτα με τους άντρες. Αυτές οι γυναίκες έκαναν την αγαπημένη κούκλα των παιδικών μας χρόνων, Barbie, να γίνει από ένα συνηθισμένο pin up girl, ένας αστροναύτης!
Πέντε από τις γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο
Margaret Thatcher (1925-2013). Έχοντας γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου το 1979, η Margaret Thatcher οδήγησε τη Βρετανία σε μερικά από τα πιο δύσκολα χρόνια της. Αν και διχαστική ηγέτης, το πολιτικό της έργο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μνημονεύεται ακόμη δεκαετίες αργότερα, καθώς και η κίνησή της να ιδιωτικοποιήσει πολλές κρατικές εταιρείες και η άρνησή της να διαπραγματευτεί με συνδικάτα. Η κληρονομιά της Margaret Thatcher μπορεί να είναι μπερδεμένη, αλλά η περίοδος της ως πρωθυπουργού είχε αναμφισβήτητη επιρροή στη σύγχρονη βρετανική πολιτική και συνέβαλε στον ισχυρό ρόλο του Λονδίνου ως παγκόσμια οικονομική πρωτεύουσα σήμερα. Η Thatcher έγραψε για τις εμπειρίες της στα The Downing Street Years, The Path to Power και Statecraft.
Kalpana Chawla (1962-2003). Το 1997 η Chawla έγινε η πρώτη γυναίκα ινδικής καταγωγής που πέταξε στο διάστημα. Η αποστολή στην οποία συμμετείχε, περιφέρθηκε γύρω από τη Γη 252 φορές σε λίγο παραπάνω από δύο εβδομάδες. Το δεύτερο και τελευταίο ταξίδι της στο διάστημα έγινε το 2003, όταν μαζί με άλλους έξι αστροναύτες ολοκλήρωσαν περισσότερα από 80 πειράματα σε διάστημα 16 ημερών. Αυτή και ολόκληρο το πλήρωμα πέθαναν όταν το διαστημόπλοιο διαλύθηκε στην πορεία του να εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης. Το 2020, η Northrop Grumman, μια εταιρεία αεροδιαστημικής άμυνας και ασφάλειας ονόμασε ένα διαστημόπλοιο Chawla στη μνήμη της.
Marie Curie (1867-1934). Δεν ήταν μόνο η Γαλλοπολωνή φυσικός και χημικός αλλά και η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ και μάλιστα δύο φορές. Η Marie Curie ανακάλυψε τα στοιχεία ράδιο και πολώνιο, τα οποία έγιναν μνημειώδη στην έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου. Δημιούργησε επίσης φορητές μηχανές ακτίνων Χ και τις χρησιμοποίησε για τη θεραπεία στρατιωτών στην πρώτη γραμμή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η κόρη της Marie Curie, Eva, έγραψε το Madame Curie: A Biography, για τη ζωή της μητέρας της.
Donyale Luna (1945-1979). Πριν από τη Naomi Campbell και την Tyra Banks, υπήρχε η Donyale Luna. Η Donyale Luna είναι «το πρώτο μαύρο σούπερ μόντελ» και ήταν το πρώτο αφρικανικό μοντέλο που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue τον Μάρτιο του 1966. Η Donyale Luna εμφανίστηκε επίσης σε πολλές indie ταινίες, συμπεριλαμβανομένου του Andy Warhol’s Camp το 1965. Δυστυχώς, πέθανε σε ηλικία 33 ετών από τυχαία υπερβολική δόση ηρωίνης στη Ρώμη. Η κόρη της, Dream, έγραψε για τη ζωή και την καριέρα της Luna στη βρετανική Vogue.
Florence Griffith Joyner (1959-1998). Αν και η ζωή της κόπηκε τραγικά σε ηλικία 38 ετών, το ρεκόρ της σπρίντερ Florence “Flo-Jo” Griffith Joyner παραμένει αήττητο. Θεωρείται η ταχύτερη γυναίκα όλων των εποχών. Τα δύο ρεκόρ που σημείωσε το 1988 στα 100 μέτρα και στα 200 μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν σήμερα.
Διαβάστε επίσης
3 αντισυμβατικές γυναίκες της τέχνης που αξίζει να γνωρίζεις