Είναι το ίνδαλμα μιας γενιάς νέων που εναντιώνονται στην κλιματική αλλαγή, αλλά και αντικείμενο μίσους των αρνητών της κλιματικής αλλαγής! Είναι το κορίτσι που σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel έγινε η εικόνα του κινήματος κατά της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο η Greta Thunberg, υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης, η οποία τιμήθηκε το 2019 με το “Βραβείο Ορθής Διαβίωσης”, γνωστό και ως “Εναλλακτικό Νόμπελ”, χλευάζεται από κάποιους και περιφρονείται από άλλους που βλέπουν σε αυτήν έναν υπέρμετρο οικολογικό ενθουσιασμό.

Greta Thunberg

Η σουηδέζα (πρώην) έφηβη, από την οποία ξεκίνησαν οι μαθητικές “απεργίες” για το κλίμα, έχει εμπνεύσει μαθητές σε όλον τον κόσμο για να απέχουν από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πρόεδροι χωρών και επικεφαλής πολυεθνικών έχουν μπει στο στόχαστρό της και το σύνθημα που είχε γράψει στο διάσημο πλέον πανό της:”skolstrejk för klimatet” (σχολική απεργία για το κλίμα) έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες.

Το “φαινόμενο Greta Thunberg:”

Η μαχητικότητα και το θάρρος της πάντως την ανέδειξαν σε viral φαινόμενο. Ο λογαριασμός της στο Instagram μετράει 14 εκατομμύρια ακολούθους. Αριθμός πολύ χρήσιμος, μια που ως ανεπίσημη εκπρόσωπος της γενιάς της, η Γκρέτα θέλει να κινητοποιήσει τους παγκόσμιους ηγέτες για την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως φάνηκε και από την πύρινη ομιλία της: στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, στη Νέα Υόρκη. Η φράση της: “Πώς τολμάτε; Κλέψατε τα όνειρά μου” την ανέδειξε σε παγκόσμιο είδωλο.

Ποια είναι τελικά η Greta Thunberg;

Όταν ξεκίνησε τη δράση της, η Γκρέτα ήταν ένα εξαιρετικά εσωστρεφές άτομο, ξυπνούσε κάθε πρωί στις 6 για το σχολείο και επέστρεφε στις 3. Μικροκαμωμένη η ίδια, λέει: “Πάντα υπήρξα το κορίτσι εκείνο που καθόταν στο τελευταίο θρανίο και δεν μίλαγε. Τίποτα δεν συνέβαινε ουσιαστικά στη ζωή μου. Νόμιζα ότι δεν μπορώ να κάνω τη διαφορά γιατί είμαι πολύ μικρόσωμη”.

Πράγματι δεν ήταν ένα συνηθισμένο παιδί. Η μητέρα της είναι η Malena Ernman, μία από τις πιο διάσημες τραγουδίστριες της όπερας και ο πατέρας της ο ηθοποιός και συγγραφέας Svante Thunberg. Και η ίδια η Γκρέτα υπήρξε πάντα εξαιρετικά ευφυής. Στα 12 της χρόνια διαγνώστηκε με σύνδρομο Άσπεργκερ, ενώ πάσχει από επιλεκτική αλαλία και εξαιτίας αυτού έχει την τάση να ανησυχεί περισσότερο από άλλους.

“Σκέφτομαι υπερβολικά πολύ. Κάποιοι άνθρωποι δεν ασχολούνται. Εγώ δεν μπορώ, ειδικά αν είναι κάτι που με προβληματίζει ή με στενοχωρεί. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρότερη και στο σχολείο οι δάσκαλοί μας μας έδειχναν ταινίες με πλαστικά στον ωκεανό, πολικές αρκούδες που λιμοκτονούσαν και άλλα τέτοια. Έκλαιγα σε όλη τη διάρκεια. Οι συμμαθητές μου προβληματίζονταν όταν παρακολουθούσαν την ταινία, αλλά όταν σταματούσε άρχιζαν να σκέφτονται άλλα πράγματα. Εγώ δεν μπορούσα να το κάνω αυτό. Οι εικόνες αυτές ήταν καρφωμένες στο κεφάλι μου”.

Τώρα το έχει αποδεχτεί και το θεωρεί μέρος του εαυτού της. Το έχει πλέον μετατρέψει σε κινητήρια δύναμη αντί για πηγή κατάθλιψης που σε παραλύει, κάτι που συνέβαινε παλιά.

Σε ηλικία περίπου οκτώ ετών, όταν για πρώτη φορά πληροφορήθηκε για την κλιματική αλλαγή, σοκαρίστηκε που οι ενήλικες δεν έδειχναν να παίρνουν στα σοβαρά το θέμα. Βέβαια δεν ήταν αυτός ο μοναδικός λόγος που λίγα χρόνια αργότερα εμφάνισε κατάθλιψη, ήταν όμως ένας επιβαρυντικός παράγοντας.

“Το σκεφτόμουν συνεχώς και αναρωτιόμουν αν θα έχω μέλλον. Και το κράτησα για τον εαυτό μου γιατί δεν είμαι από αυτούς που τα συζητάνε και αυτό δεν ήταν υγιές. Έπαθα βαριά κατάθλιψη και σταμάτησα να πηγαίνω στο σχολείο. Όταν ήμουν στο σπίτι με φρόντιζαν οι γονείς μου και αρχίσαμε να μιλάμε γιατί δεν είχαμε τίποτα άλλο να κάνουμε. Και τότε τους μίλησα για τις ανησυχίες μου για την κλιματική κρίση και το περιβάλλον. Και ένιωσα καλά, γιατί το έβγαλα από μέσα μου”.

Τον Οκτώβριο του 2021 το πρώτο τεύχος του περιοδικού Guardian της αφιέρωσε ένα εξαιρετικό εξώφυλλο.

Εκεί η (σχεδόν) 18χρονη ακτιβίστρια χρειάστηκε να κάνει μια μικρή θυσία για τις ανάγκες μιας φωτογράφισης με ιδιαίτερο συμβολισμό. Την περιέλουσαν με μαύρη μπογιά, η οποία έσταξε στο πρόσωπο, τα μάτια, το λαιμό, τους ώμους της, παραπέμποντας σαφώς στις επιπτώσεις του πετρελαίου στον πλανήτη και τον άνθρωπο.

Και ποιο θα ήταν το ιδανικό δώρο γενεθλίων για την μάχιμη ακτιβίστρια;

Σήμερα πάντως που κλείνει τα 18 της χρόνια προφανώς και την θυμήθηκε όλος ο πλανήτης. Σε συνέντευξή της στους Sunday Times αποκαλύπτει τι θα ήθελε ως δώρο για τα γενέθλιά της: «Ιδανικά θα ήθελα μια υπόσχεση απ’ όλους, ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για τον πλανήτη. Όταν όμως ο δημοσιογράφος επέμεινε να διαλέξει κάτι πιο… ρεαλιστικό, εκείνη απαντά απάντησε ότι θα ήθελε καινούργια φώτα για το ποδήλατό της. «Τον χειμώνα οι δρόμοι μπορούν να γίνουν πολύ σκοτεινοί στη Σουηδία», είπε.

Δεν θα ήθελε όμως νέα ρούχα

«Δεν χρειάζομαι καινούρια φορέματα. Γνωρίζω άτομα, που έχουν πολλά ρούχα και θα τους ρωτήσω αν μπορούν να μου δανείσουν ή να μου χαρίσουν μερικά, εφόσον δεν τα χρειάζονται», δήλωσε η Τούνμπεργκ, που αποκτά με την ενηλικίωσή της μια σειρά προνομίων στη Σουηδία, όπως το δικαίωμα να οδηγεί αυτοκίνητο, να παντρευτεί ή να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα το καλοκαίρι του 2022.

Το τελευταίο φαίνεται ότι την ενδιαφέρει περισσότερο αφού, όπως λέει, «κάθε ψηφοφορία είναι και μια εκλογική αναμέτρηση για το κλίμα».

Η Toύνμπεργκ ελπίζει ότι το 2021 θα είναι η χρονιά της αφύπνισης για την κλιματική αλλαγή.

Πάντως το περιοδικό Time ανακήρυξε τη Σουηδή ακτιβίστρια «πρόσωπο της χρονιάς» το 2019, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο η Σουηδή ακτιβίστρια εμφανίστηκε σε ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα για την ίδια με τον τίτλο «Είμαι η Γκρέτα».

Greta Thunberg

Κατά την ενηλικίωσή της, είναι αποφασισμένη να μην αλλάξει κάτι στον αγώνα που δίνει από το καλοκαίρι του 2018 για την κλιματική αλλαγή, λέει. Κι επιμένει ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια κρίση, που μας αφορά όλους και μάλιστα αμέσως.

«Το σημαντικότερο είναι να κατανοήσουμε ότι θα πρέπει να μειωθούν εδώ και τώρα οι εκπομπές ρύπων – όχι το 2025, το 2030 ή όποτε άλλοτε. Οι ρύποι που παράγουμε τώρα θα καθορίσουν το μέλλον μας», επισήμανε στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet.

Τέλος, ελπίζει το 2021 να σηματοδοτήσει σημαντικές αλλαγές. «Ευτυχισμένο το Νέο Έτος! Ας είναι το 2021 η χρονιά της αφύπνισης και της πραγματικής, τολμηρής αλλαγής. Κι ας συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για τον πλανήτη μας, που δεν τελειώνει ποτέ», έγραψε σε ανάρτησή της την Πρωτοχρονιά.

Διάβασε ακόμα: BirthStrikers: Οι γυναίκες που αρνούνται να κάνουν παιδιά για να σώσουν τον πλανήτη

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!