Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderón. H γυναίκα των έντονων χρωμάτων, των εντάσεων και της δημιουργίας! Αυτή ήταν η Frida Kahlo! Μια καλλιτέχνης που μπορεί η ζωή να της έδειξε νωρίς το κακό της πρόσωπο, όμως εκείνη δεν πτοήθηκε.
Γεννήθηκε στο Coyacan από πατέρα γερμανο- εβραίο και μητέρα ισπανο- μεξικάνα. To 1925, στα 18 της χρόνια ένα τραμ συγκρούστηκε με το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε. Υποβλήθηκε σε μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων και έκτοτε η ζωή της σημαδεύτηκε από αφόρητους σωματικούς πόνους, αλλά και θλίψη για την αδυναμία της να κάνει παιδιά.
Κατά την ανάρρωσή της ξεκίνησε μαθήματα ζωγραφικής. Η οικογένειά της δεν είχε την οικονομική επιφάνεια να υποστηρίξει την καλλιτεχνική της πορεία κι έτσι την προέτρεψαν να εικονογραφήσει βιβλία ιατρικής, περιζήτητο για την εποχή επάγγελμα.
Το 1929 έδειξε τη δουλειά της στον Ντιέγκο Ριβέρα, τον οποίο είχε γνωρίσει στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Μεξικού που σύχναζε. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκαν.
Το στυλ που υπηρέτησε φαίνεται να είναι επηρεασμένο από τον εικαστικό πολιτισμό του Μεξικού ενώ επηρεάστηκε από διάφορα ευρωπαϊκά ρεύματα όπως ο ρεαλισμός, ο συμβολισμός και ο υπερρεαλισμός. Αρκετά της έργα είναι αυτοπροσωπογραφίες στις οποίες εκφράζει τον πόνο της ή τη σεξουαλικότητά της.
Ήταν ελεύθερο πνεύμα και ζούσε πολύ διαφορετικά από τις γυναίκες της εποχής της. Ήταν ελεύθερη και δυναμική γυναίκα σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν μπορούσαν να ξεστομίσουν αυτές τις λέξεις για τον εαυτό τους.
Το 1939 χώρισε για λίγο από τον άντρα της Ντιέγκο Ριβέρα και αποσύρθηκε στο γνωστό γαλάζιο σπίτι της (La Casa Azul) όπου ζωγράφισε τον πίνακα «Οι δύο Φρίντες» στον οποίο απεικόνιζε το δίλλημά της για το διαζύγιο. Στην απεικόνιση αυτή η μία καρδιά φαίνεται κατεστραμμένη, ενώ η άλλη φαίνεται να ‘ναι μια χαρά. Ξεκίνησε μια σχέση με τον Νίκολας Μάρεϊ, τον οποίο και χώρισε για να παντρευτεί εκ νέου τον Ριβέρα το 1940.
Η ίδια έπινε και κάπνιζε σαν άντρας, δεν δίσταζε να εκφράζει τη γνώμη της και έκανε πάντα αισθητή την παρουσία της, όπου κι αν βρισκόταν. Όταν βρέθηκε στο Παρίσι, όπου και έζησε για λίγο χρονικό διάστημα, έγινε φίλη με τον Pablo Picasso και τον Marcel Duchamp. Η δουλειά της μάλιστα ήταν τόσο καλή που συμπεριελήφθη σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έλαβε σημαντικές διακρίσεις και επαίνους από την Κυβέρνηση του Μεξικού.
Η Frida ξεχώριζε σαν καλλιτέχνης γι’ αυτό και συνεχίζει να απασχολεί και να ενδιαφέρει. Θεωρείται η πιο διάσημη καλλιτέχνης του Μεξικού και οι πίνακές της εκτίθενται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σαν Φρασίσκο, Μουσείο Ντολόρες Ολμέδο κ.ά.). Μέσα από τα διαχρονικά έργα της προβάλλονται πολλά στοιχεία που διαμόρφωσαν την σημερινή pop κουλτούρα και διάφορες τάσεις της μόδας, όπως αυτή των hipster.
Συνεχίζουν και σήμερα να μας γοητεύουν οι σκοτεινές πτυχές της ζωής της όπως είναι ο θάνατός της. Παρά τα πολλά βιβλία που έχουν γραφτεί, τις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί γύρω από την ζωή της, κανείς δεν μπορεί να αναπλάσει με σιγουριά αυτά που συνέβαιναν μέσα στο μυαλό της. Φρόντισε ακόμα και το τέλος της να το καλύπτει πέπλο μυστηρίου και ενώ οι περισσότεροι κάνουν λόγο για επιπλοκές της υγείας της, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι ίσως αυτοκτόνησε.