Μια από τις πιο ρομαντικές σελίδες στο συναρπαστικό μυθιστόρημα που υπήρξε η ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν φυσικά ο έρωτας της με τον πρίγκιπα Φίλιππο, τον οποίο αγάπησε ενάντια στις επιθυμίες της οικογένειας της επιβάλλοντας την επιλογή της.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1934 στο γάμο της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας και του δούκα του Κεντ . Mέχρι το 1939 η Λίλιμπετ, όπως φώναζαν χαϊδευτικά την πριγκίπισσα οι γονείς της, ήταν τρελά ερωτευμένη με τον νεαρό Έλληνα πρίγκιπα. Ψηλός, ξανθός, αθλητικός, η βασίλισσα Ελισάβετ τον αποκαλούσε “Βίκινγκ”.

Άρχισαν να ανταλλάσσουν επιστολές, τα εμπόδια στη σχέση τους ωστόσο ήταν αρκετά. Ο Φίλιππος ήταν χριστιανός ορθόδοξος και προερχόταν από μια διαλυμένη οικογένεια. Ο πατέρας του παραλίγο να εκτελεστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Η μητέρα του είχε περάσει χρόνια σε ψυχιατρεία και πλέον κυκλοφορούσε ντυμένη καλόγρια. Η βασιλική οικογένεια στην οποία ανήκε ήταν στην εξορία. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι τρεις αδελφές του είχαν παντρευτεί Γερμανούς πρίγκιπες που συνεργάστηκαν με τους ναζί.

Η αντίδραση των Windsor

Οι γονείς της Ελισάβετ δε βιάζονταν επίσης καθόλου να την αποκαταστήσουν. Ο θείος του Φιλίππου, όμως, λόρδος Μαουντμπάτεν, με μεγάλους οικογενειακούς δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, είχε πάρει υπό την προστασία του τον Φίλιππο. Είχε βάλει στόχο να τον κάνει σύζυγο της μελλοντικής βασίλισσας. Προσβλέποντας μάλιστα στη μετονομασία του οίκου Windsor σε οίκο Mountbatten. Το πιο σημαντικό ήταν ότι για την Ελισάβετ ο Φίλιππος ήταν ο ένας και μοναδικός.

Ελισάβετ

Το ζευγάρι στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ λίγο πριν το γάμο τους το 1947.

Ο βασιλιάς Γεώργιος, γνωρίζοντας πόσο δύσκολος θα ήταν ο ρόλος της βασίλισσας που θα αναλάμβανε στο μέλλον, ήθελε τουλάχιστον να της επιτρέψει να διαλέξει για σύντροφο εκείνον που αγαπούσε. Έτσι, στο τέλος ο Φίλιππος απαρνήθηκε τους ελληνικούς και δανέζικους τίτλους του. Ασπάστηκε τον αγγλικανισμό και στις 20 Νοεμβρίου του 1947 παντρεύτηκε τη μελλοντική βασίλισσα. For better or for worse.

O παραμυθένιος γάμος

Ο βασιλικός γάμος, ο πρώτος μετά τον πόλεμο, σήμανε το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για την Αγγλία. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στους δρόμους για να δουν την πριγκίπισσα να φτάνει στο αβαείο του Γουεστμίνστερ με τη χρυσοποίκιλτη Irish Stage Coach συνοδευόμενη από το βασιλιά Γεώργιο. Για τη δημιουργία του νυφικού της Ελισάβετ, που σχεδίασε ο Νorman Hartnell, στάλθηκαν κουπόνια από όλη τη χώρα. Η Βρετανία ήταν ακόμη σε καθεστώς λιτότητας. Η πριγκίπισσα επιμελήθηκε η ίδια το μακιγιάζ της. Το πρωί του μυστηρίου και λίγο πριν η πριγκίπισσα αναχωρήσει για την εκκλησία, η τιάρα που φορούσε έσπασε.

Το ζευγάρι την ημέρα του γάμου του

Ευτυχώς, ο βασιλικός κοσμηματοπώλης επαγρυπνούσε. Ενώ η Ελισάβετ αγωνιούσε και η μητέρα της προσπαθούσε να την καθησυχάσει, κατάφερε να επιδιορθώσει την τιάρα μέχρι την τελετή. Η τελετή μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο σε κοινό που ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το ζευγάρι έλαβε 2.500 δώρα από όλο τον κόσμο και δέχτηκε 10 χιλιάδες συγχαρητήρια τηλεγραφήματα.

Ελισάβετ
Η σκιά του στέμματος

Μετά το γάμο του το ζευγάρι πέρασε μερικά χρόνια στην Μάλτα λόγω των υποχρεώσεων του Φιλίππου με το Πολεμικό Ναυτικό. Ήταν ίσως τα πιο ξένοιαστα. Έπειτα από τον ξαφνικό θάνατο του βασιλιά Γεωργίου και την άνοδο της Ελισάβετ στο θρόνο, η σκιά του στέμματος έπεσε στην προσωπική ζωή του ζευγαριού.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Hello.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!