Κατά καιρούς γράφονται και λέγονται πολλά για τα σώματα. Πώς  να είναι, πώς να φαίνονται, αν θα τα αποδεχθείς ή όχι. Ειδικά για την αποδοχή έχουν γραφτεί τον τελευταίο καιρό πολλά σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθούν πεποιθήσεις χρόνων. Έχει εμφανιστεί μάλιστα και ένα νέο trend, όπου κάποιοι κάνουν edit στα σώματα celebrities ώστε να δείχνουν πως θα ήταν με παραπάνω κιλά. Όμως η αποδοχή είναι κάτι τελείως αντίθετο από αυτό.

Καταρχάς, «αποδέχομαι» σημαίνει πως όλα τα σώματα και οι σωματότυποι  είναι οκ! Όπως λοιπόν είναι λάθος να «ρετουσάρουμε» την κυτταρίτιδα, τις ραγάδες  ή να αδυνατίζουμε τα σώματα, έτσι είναι λάθος να κάνουμε το αντίθετο. Γιατί να θέλει κάποιος να δει πως θα ήταν η Kylie Jenner με παραπάνω κιλά, ή οποιονδήποτε celebrity με ένα σώμα που δεν του ανήκει;

Γενικά, όταν ακούμε photoshop το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι πως θα γίνει επεξεργασία της εικόνας ώστε το άτομο να φαίνεται πιο αδύνατο και με λιγότερες ατέλειες. Φυσικά, η παραμόρφωση του γυναικείου σώματος δεν σταματά. Είναι κακό δηλαδή μια γυναίκα να θέλει να είναι αδύνατη, με κοιλιακούς; Το body positivity δεν αφορά όλα τα σώματα; Δεν γιορτάζουν όλα τα σώματα; Γιατί λοιπόν να κάνεις το σώμα μιας γυναίκας να μοιάζει διαφορετικό από αυτό που είναι; Σε τι θα βοηθήσει; Να νοιώσεις καλύτερα; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που μου ήρθαν στο μυαλό, όταν είδα τα edits γυναικών που τους παραμόρφωσαν τα σώματά τους.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία της Kylie Jenner που έχει υποστεί επεξεργασία για να δείχνει πιο παχιά! Στα σχόλια υπάρχουν πολλοί που εκθειάζουν αυτή την πρωτοβουλία και αναφέρουν πως είναι μια πράξη με θετικό και ενδυναμωτικό χαρακτήρα. Όμως, το να δείχνουμε όλοι πιο παχείς ή πιο αδύνατοι, δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με την ενδυνάμωση που προσπαθούμε να πετύχουμε σαν κοινωνίες.

Η πραγματική αποδοχή είναι να αποδεχόμαστε όλα τα σώματα, να παρουσιάζονται στην κοινή σφαίρα όλα τα σώματα κι όχι να υπάρχει ομοιομορφία όπως υπήρχε τις περασμένες δεκαετίες. Η Kim Kardashian, η Mila Kunis και η Jennifer Lawrence έχουν πέσει στο παρελθόν θύματα αυτού του περίεργου trend. Δηλαδή, είναι ενοχικό πλέον να έχεις ένα σώμα γυμνασμένο με λιγότερα κιλά; Προφανώς,  οι συγκεκριμένες γυναίκες έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα σε διατροφή και γυμναστές για να διατηρήσουν το σώμα τους όμως δεν παύει να είναι δικαίωμά τους το πώς θέλουν να δείχνουν!

Βέβαια, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως όλο αυτό δεν αποκλείεται να είναι μια αντίδραση απέναντι στα standards που επικρατούν στον δυτικό κόσμο. Για παράδειγμα, νομίζω όλοι θα προτιμούσαμε αντί να «γιορτάζουμε» όλων των ειδών τα σώματα στο Instagram, να δούμε έναν ηθοποιό με παραπάνω κιλά να πρωταγωνιστεί σε ρόλο που απαιτεί αυτά τα παραπάνω κιλά, παρά να δούμε έναν αδύνατο ηθοποιό ο οποίος θα αφαιρέσει τα προσθετικά σώματος στο τέλος του γυρίσματος.

Ιδανικά, κανείς δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στο σώμα σου χωρίς την άδειά σου. Επίσης, σε έναν ιδεατό  κόσμο, ζητήματα όπως η σεξουαλικότητα και το νούμερο του τζιν μας θα ήταν ουδέτερα και δεν θα χαρακτηριζόταν ένα άτομο με βάση αυτά! Η αξία του ανθρώπου δεν μετριέται από τα κιλά του ή από τα ρούχα που φοράει. Ας μείνουμε στα μικρά αλλά σταθερά βήματα που κάνουμε προς μια πιο θετική κατεύθυνση, χωρίς να ασχολούμαστε ο ένας με τα κιλά του άλλου.

Διαβάστε επίσης: Η βιομηχανία της μόδας έχει κάνει όντως πρόοδο με τo body positivity;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!