Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει πολλές έρευνες για τις θετικές επιπτώσεις που έχει το οικογενειακό τραπέζι στην ψυχολογία των παιδιών αλλά και όλης της οικογένειας.
Σύμφωνα με την ψυχολόγo Leah B. Samler, ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο Pepperdine, αυτά τα “υποχρεωτικά” γεύματα έχουν πολλές “παρενέργειες” στην οικογένεια. “Στην εποχή μας, το οικογενειακό δείπνο συχνά δεν είναι ρεαλιστικό. Ακόμη και μια πίτσα το βράδυ αρκεί για να νιώσει ενωμένη η οικογένεια. Δεν χρειάζεται η ιεροτελεστία του μαγειρέματος”, μας λέει η ειδικός.
Υπάρχει βέβαια και η εμμονή κάποιων γονιών να ελέγχουν το τι τρώνε τα παιδιά τους. Τα παιδιά όμως δεν χρειάζονται “αστυνομία διατροφής”. Αυτή η αστυνόμευση οδηγεί σε γκρίνιες, δωροδοκίες, ανταμοιβές, διαπραγματεύσεις και δάκρυα. Οι ώρες του γεύματος πρέπει πρώτα απ′ όλα να μας φέρνουν πιο κοντά”, εξηγεί η Leah B. Samler.
Τι γίνεται με το σπιτικό μαγείρεμα;
Ναι, όλοι γνωρίζουμε ότι τα σπιτικά γεύματα είναι σαφώς πιο υγιεινά από τα γεύματα των εστιατορίων. Ωστόσο έρευνα που πραγματοποίησαν κοινωνιολόγοι από το North Carolina State University, μας λέει ότι δεν κάνει πάντα καλό, καθώς το άγχος που δημιουργεί το καθημερινό μαγείρεμα στις νοικοκυρές, είναι τεράστιο.
Οι ερευνητές που ρώτησαν σχετικά 150 μητέρες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και πέρασαν 250 ώρες παρατηρώντας 12 οικογένειες σε βάθος χρόνου, κατέληξαν ότι το άγχος για μαγείρεμα, για οικογενειακή υγιεινή διατροφή, αλλά και για εξοικονόμηση χρημάτων, δημιουργούν τεράστιο στρες στις σημερινές μητέρες.
Οι μαμάδες που ερωτήθηκαν είχαν σε μεγάλο βαθμό πειστεί, ότι «τα σπιτικά γεύματα είναι συνώνυμα της σωστής μητρότητας και της σταθερότητας της οικογένειας, ωστόσο οι περισσότερες μαμάδες ένιωθαν ένα επιπλέον άγχος προκειμένου να φτάσουν αυτό το ιδεώδες, καθώς έπρεπε να διαθέσουν επιπλέον ενέργεια, χρόνο αλλά και χρήμα για να τραφεί σωστά η οικογένεια.
Ειδικά οι μητέρες με χαμηλό εισόδημα συχνά έχουν ακανόνιστα ωράρια εργασίας, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να ρυθμίσουν τις ώρες των οικογενειακών γευμάτων. Ακόμη όμως και για τις μητέρες με υψηλότερο εισόδημα που είναι σε θέση να είναι στο σπίτι στις 16:00, το μαγείρεμα προκαλεί επιπρόσθετο άγχος, αφού την ίδια στιγμή τα παιδιά τους ζητούν βοήθεια στο διάβασμα, μεταφορά σε δραστηριότητες ή γενικότερα την προσοχή τους!
Συμπέρασμα; Σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους μελετητές λοιπόν οι άνθρωποι βλέπουν το μαγείρεμα κυρίως ως βάρος είναι επειδή είναι ένα βάρος. Είναι δαπανηρό και χρονοβόρο και συχνά κανένα μέλος της οικογένειας δεν το επιβραβεύει. Αν λοιπόν θέλουμε να δουν οι μαμάδες το μαγείρεμα ως χαρά, τότε θα πρέπει να μην υπάρχουν τα παραπάνω εμπόδια! Πόσο εφικτό είναι αυτό;
Ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο The Secrets of Happy Families: Improve Your Mornings, Tell Your Family History, Fight Smarter, Go Out and Play, and Much More, Bruce Feiler, έκανε μια εκ βαθέων έρευνα και κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: “10 λεπτά πραγματικής συνομιλίας κατά την διάρκεια του φαγητού ανάμεσα στην οικογένεια έχουν ακριβώς τα ίδια οφέλη. Δεν έχει να κάνει με το φαγητό, αλλά με την οικογένεια. Μπορούμε να απολαύσουμε τα θετικά ενός οικογενειακού τραπεζιού χωρίς να τρώμε μαζί κάθε βράδυ. Αν μπορεί να τρώει η οικογένεια το βράδυ μαζί, έχει καλώς. Αν όχι, υπάρχουν εναλλακτικές: μπορούμε για παράδειγμα να πιούμε τον πρωινό καφέ όλοι παρέα ή να απολαύσουμε το μεσημεριανό μας το Σαββατοκύριακο. Αυτό που μετράει είναι ο χρόνος που μοιραζόμαστε να ειναι ποιοτικός, όχι το σημείο. Είναι ο χρόνος σύνδεσης, αυτά τα 15 λεπτά συνομιλίας, αυτό είναι που έχει πραγματικά σημασία”.
Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις oatmeal για μωρά;