Κατά καιρούς όλοι έχουμε ακούσει πολλούς λόγους διαζυγίου. Υπάρχουν τα διαζύγια εξαιτίας ασυμφωνίας χαρακτήρων, τα διαζύγια λόγω απιστίας. Τώρα έρχονται να προστεθούν και τα διαζύγια λόγω εμβολίων.
Κι όμως ο νέος λόγος που χωρίζουν τα ζευγάρια είναι επειδή διαφωνούν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους! Πρόσφατα η διαφωνία μεταξύ γονέων για το αν θα εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, οδήγησε τρία ζευγάρια από τη Ρόδο να καταθέσουν αίτηση διαζυγίου στα δικαστήρια του νησιού.
Και στις τρεις περιπτώσεις οι γονείς είναι ηλικίας 40-50 ετών! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η βασική διαφωνία των ζευγαριών έχει να κάνει με το αν πρέπει ή όχι τα παιδιά τους να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19. Στις περιπτώσεις αυτές ο ένας από τους δύο γονείς είναι θετικός στην ενέργεια αυτή και ο άλλος θεωρεί ότι το παιδί ή τα παιδιά τους δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν.
«Θα σε σκοτώσω εάν εμβολιάσεις τα παιδιά»
Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε στο φως της δημοσιότητας καταγγελία μητέρας, η οποία δήλωσε πως έκλεισε ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών της «στα κρυφά» από τον αρνητή – σύζυγό της και πως δέχεται απειλές για τη σωματική της ακεραιότητα για το θέμα του εμβολιασμού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Livenews, η καταγγέλλουσα υποστήριξε πως ο σύζυγός της είναι εκ πεποιθήσεως αρνητής τόσο του εμβολίου όσο και του ιού. Προσέθεσε, πως από την έξαρση της πανδημίας, ξεκίνησαν να έχουν θέματα και συμπλήρωσε πως δέχεται απειλές, ότι αν εμβολιάσει τα παιδιά θα τη σκοτώσει.
«Πήρε το παιδί και έφυγε»
Σε άλλη περίπτωση που έφερε στο φως της δημοσιότητας η τηλεόραση του Alpha πατέρας υποστήριξε ότι η σύζυγος του, επηρεασμένη από δήθεν ειδικό που έκανε αναρτήσεις κατά των εμβολίων στο διαδίκτυο, άρπαξε το παιδί τους και έφυγε στην επαρχία για να μην εμβολιαστεί. Χαρακτηριστικά είπε: «Πήγα σε δικηγόρο γιατί η γυναίκα μου άρπαξε το παιδί μας και έφυγε για πόλη της επαρχίας, επειδή ήμουν εμβολιασμένος. Είχε επηρεαστεί από μια γκουρού του διαδικτύου, που δήλωνε γιατρός και της έλεγε ότι οι εμβολιασμένοι είναι επικίνδυνοι. Πήγα στη δικηγόρο με τους γονείς της συζύγου γιατί δεν με άφηνε να κάνω παρέα με εμβολιασμένους και δεν ήθελε να εμβολιαστεί το παιδί μας. Προσπαθώ να πάρω την επιμέλεια».
Σε μία άλλη περίπτωση εμβολιασμένη γυναίκα με προβλήματα υγείας πήρε διαζύγιο από τον ανεμβολίαστο υγειονομικό σύζυγό της γιατί οι καβγάδες είχαν γίνει καθημερινοί και οι σχέσεις του ζευγαριού είχαν φτάσει στα όρια τους. Ο πατέρας και η μητέρα του είναι στα πρόθυρα του διαζυγίου όπως λέει γιατί διαφωνούν για το εμβόλιο.
Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα στην περίπτωση που οι γονείς βρίσκονται σε διάσταση ή έχουν πάρει διαζύγιο.
Τι ισχύει σε περίπτωση διαφωνίας των γονιών
Για το ζήτημα της απόφασης του εμβολιασμού ή μη των παιδιών σε περίπτωση που οι γονείς διαφωνούν, μίλησε στην ΕΡΤ η αντιπρόεδρος της Ένωσης ποινικολόγων και μαχόμενων δικηγόρων, Ιφιγένεια Βασιλοπούλου και υπογράμμισε πως σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων, το ζήτημα για το ποιος θα πάρει την τελική απόφαση δεν αφορά μόνο τους διαζευγμένους γονείς, αλλά και όσους παραμένουν σε γάμο και μάλιστα «εκεί είναι ακόμα χειρότερα», όπως σχολίασε.
«Το κρίσιμο είναι αν ο συγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της Covid 19 θεωρηθεί μία συνήθης ιατρική πράξη, όπως και οι προηγούμενοι εμβολιασμοί που έχει κάνει το παιδί από την ημέρα της γέννησης του και αργότερα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, ή όχι. Αν λοιπόν θεωρηθεί μία συνήθης ιατρική πράξη, την απόφαση την έχει για την περίπτωση των διαζευγμένων γονέων ο γονέας που έχει και ασκεί την επιμέλεια, γιατί συνήθως ένας ασκεί την επιμέλεια», τόνισε η κ. Βασιλοπούλου.
«Αν τώρα δεν θεωρηθεί συνήθης ιατρική πράξη, αλλά θεωρηθεί ότι είναι μείζονος ιατρικής σημασίας πράξη, εξαιρετική πράξη, πέραν του συνηθισμένου, πέραν των καθημερινών, έχει ιδιαίτερη σημασία για την υγεία και τη ζωή του τέκνου, τότε στην περίπτωση αυτή ως νομικοί θα λέγαμε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της γονικής μέριμνας, η οποία γονική μέριμνα είναι καθήκον και ασκείται και από τους δύο γονείς. Άρα λοιπόν, είναι ένα θέμα καθαρά υποκειμενικό, που θα πρέπει να ληφθούν και άλλοι παράμετροι του συγκεκριμένου κάθε φορά περιστατικού παιδιού και συνθηκών και με γνώμονα πάντα το υπέρτατο συμφέρον του τέκνου».
Όπως, όμως, εξηγεί η κα Βασιλοπούλου, «ο νόμος δεν ορίζει ποιες πράξεις είναι επείγουσες, μη επείγουσες, συνήθεις, ασυνήθεις και εξαιρετικές, είναι θέμα πραγματικό, με βάση τα συγκεκριμένα κάθε φορά χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση λοιπόν διαφωνίας των γονέων, είτε σε γάμο, είτε εκτός γάμου, την απάντηση θα τη δώσει το δικαστήριο, που θα βάλει στο κέντρο το υπέρτατο συμφέρον του τέκνου και θα αποφασίσει».
«Ακόμα και αν ο γονέας αρνηθεί τον εμβολιασμό του παιδιού του, ακόμα και αν θεωρηθεί ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της γονικής μέριμνας, που θέλει συναπόφαση, η άρνηση αυτή δεν μπορεί να είναι ούτε γενική, ούτε αόριστη, ούτε εγωιστική αλλά αντικειμενική και να συνάδει με το συμφέρον του τέκνου.
Στην περίπτωση λοιπόν μίας αδικαιολόγητης άρνησης, αυτή θα κριθεί και θα ελεγχθεί ως ενδεχομένως κακή άσκηση γονικής μέριμνας ή κατάχρηση στην άσκηση της γονικής μέριμνας, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει και στην αφαίρεσή της γονικής μέριμνας, και ειδικά σήμερα με τον καινούριο νόμο του οικογενειακού, που από αύριο τίθεται σε εφαρμογή. Άρα η άρνηση δεν μπορεί να είναι αναιτιολόγητη».
Η αιτία και… η αφορμή του διαζυγίου
Προφανώς και ο εμβολιασμός των παιδιών εξελίχθηκε πλέον σε κοινωνικό πρόβλημα. Ωστόσο, ψυχολόγοι που ασχολούνται γενικότερα με τη διερεύνηση συμπεριφορών την περίοδο της πανδημίας, τονίζουν μεταξύ άλλων ότι σίγουρα κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να διαλύσει ένα ζευγάρι τη σχέση/γάμο του. Όμως συνήθως δεν αποτελεί την βασική αιτία καθώς η εμπειρία τους, τούς έχει αποδείξει ότι πάντα υπάρχουν και άλλα ζητήματα στη σχέση.
Άλλωστε είναι γεγονός και βάσει συγκεκριμένων στοιχείων πως την τελευταία διετία έχουν αυξηθεί τα διαζύγια και οι εντάσεις μεταξύ των ζευγαριών, όπως και τα περιστατικά ενδοοικογενειακήςκαι έμφυλης βίας, πολύ πριν προκύψει το ζήτημα του εμβολιασμού ή όχι σε οικογένειες.
Διάβασε ακόμα: Η ζωή μιας μητέρας μετά το διαζύγιο