Ο έρωτας και η αγάπη δεν είναι εύκολο πράγμα! Αυτό το άρθρο χωρίζεται σε δύο μέρη: σε εκείνο που πρέπει να αφήσεις μια υπάρχουσα σχέση να σβήσει και σε εκείνο που δεν υπάρχει σχέση αλλά πάθος και αναμονή. Θα ξεκινήσω από τη δεύτερη περίπτωση!
Σίγουρα είχες ή έχεις ακόμα αυτόν τον τύπο που σου αρέσει, που πάντα κάτι παίζει, που πάντα κάτι κάνετε αλλά δεν είστε μαζί! Πολλές φορές μπορεί να μείνεις χρόνια σε μια τέτοια κατάσταση, περιμένοντας πότε θα βοηθήσουν οι συγκυρίες, πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για σένα, για εκείνον, πότε θα συγχρονιστούν οι πλανήτες και γενικά πότε θα καταφέρετε να γίνετε κάτι παραπάνω.
Η χημεία πίσω από τα συναισθήματα
Τα πράγματα στη ζωή εμείς τα κάνουμε περίπλοκα δεν είναι πάντα τόσο. Όταν ερωτευόμαστε, ενεργοποιούνται τμήματα του εγκεφάλου που συνδέονται με τα συναισθήματα, τις αισθήσεις, αλλά και με τα… φτερουγίσματα στο στομάχι, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Από την άλλη μεριά όμως, μπλοκάρουν οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κατάθλιψη αλλά και την αναλυτική σκέψη. Με άλλα λόγια, κλείνει ο διακόπτης που ελέγχει την ορθή σκέψη, γεγονός που μπορεί να δικαιολογήσει τυχόν ανόητες πράξεις των ερωτευμένων. Αυτό σου συμβαίνει! Δεν μπορείς να σκεφτείς λογικά κι έτσι παραμένεις μέσα σε μια κατάσταση στην οποία αισθάνεσαι οικειότητα και ασφάλεια!
Όμως το να πάρεις την απόφαση να φύγεις, είναι πολλές φορές η καλύτερη επιλογή σου. Όσο περισσότερο χρόνο βρίσκεσαι σε μια κατάσταση που δεν σε εμπνέει, τόσο πιο δύσκολο είναι να φύγεις. Παρόλα αυτά ο ανθρώπινος εγκέφαλος τείνει να κάνει άλματα και να μας προειδοποιεί πως κάτι καταστροφικό θα συμβεί αν αποφασίσουμε να βγούμε από αυτή τη λούπα. Όπως εξηγεί μια έρευνα που έγινε στο Idaho State University, το συναίσθημα που νιώθουμε όταν αρχίζουμε να έχουμε αμφιβολίες για τη σχέση μας με κάποιον, είναι παρόμοιο και μερικές φορές εντονότερο από εκείνο της αγχώδους διαταραχής. Το να βρεις το κουράγιο να κόψεις μια κατάσταση που δεν οδηγεί πουθενά και σε καταπιέζει, είναι το κλειδί που θα σε βοηθήσει εν καιρώ να ισορροπήσεις και να ανακαλύψεις πως τελικά δεν ήταν και κάτι τραγικό να αποτραβηχτείς…
Όλα είναι καλά! Γιατί τότε θέλεις να χωρίσεις;
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το πώς φεύγεις από μια σχέση η οποία πάει καλά αλλά πλέον λιμνάζει; Η Κaryn Hall, κλινική ψυχολόγος, εξηγεί πως η πλειοψηφία δεν χωρίζει γιατί «φοβάται την αποτυχία». Αυτό σημαίνει πως φοβόμαστε να αφήσουμε πίσω αυτό που έχουμε χτίσει με τον άλλον άνθρωπο ακόμα κι αν αυτό δεν είναι πλέον λειτουργικό για εμάς. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεται κάποιος έτσι! Δεν δείχνει ούτε αδυναμία ούτε κάποιο πρόβλημα – δείχνει απλά ότι είμαστε άνθρωποι…
Παρόλα αυτά οι μακροχρόνιες σχέσεις είναι πολύ δύσκολο να σπάσουν και από τις δυο μεριές. Η Hall εξηγεί πως η προσκόλληση και η συναισθηματική μας επένδυση μας εμποδίζουν από το να δούμε αντικειμενικά τη σχέση μας. Η απόσταση είναι κάτι που βοηθάει γιατί σε ωθεί να ανακαλύψεις εκ νέου τον εαυτό σου. Όταν είμαστε σε σχέση, τείνουμε να «συγχρονιζόμαστε» κατά κάποιον τρόπο με τον άλλο, γεγονός που μας οδηγεί στο να παραγκωνίσουμε το εγώ μας.
Με λίγα λόγια, και στις δύο περιπτώσεις, οι άνθρωποι αντιδρούμε σαν εξαρτημένοι. Η απεξάρτηση είναι δύσκολο στάδιο και κανείς δεν θέλει να πάει! Έτσι ακριβώς δουλεύει κι ο χωρισμός, εξηγεί η Kary Hall. Πρέπει να πάρεις απόφαση ότι θα περάσεις ένα διάστημα όπου θα πονέσεις, θα υποστείς το δικό σου σύνδρομο στέρησης και θα θέλεις τη «δόση» σου! Είναι οκ! Αλλά πάντα να θυμάσαι ότι όποιος καταφέρει με επιμονή και βγει από την αποτοξίνωση, βλέπει τη ζωή με άλλο μάτι! Μην φοβάσαι την αλλαγή- ξέρω δεν είναι εύκολο- αλλά μπορεί να σε κάνει να ανακαλύψεις υπέροχα πράγματα για σένα!
Διαβάστε επίσης: Γιατί οι άνθρωποι κερατώνουν; Η σεξολόγος απαντά!