Πολλοί άνθρωποι έχουν ευτυχισμένες, ικανοποιητικές, υγιείς ρομαντικές σχέσεις χωρίς να κάνουν σεξ με τους συντρόφους τους (ή να κάνουν σεξ με τους συντρόφους τους μόνο μια στο τόσο).
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση δεν είναι καλή. Και σίγουρα δεν είναι σημάδι ότι ο σύντροφός σας δεν σας αγαπά ή δεν σας εκτιμά. Η σεξουαλική δραστηριότητα δεν είναι απαραίτητη για μια υγιή σχέση.
Για άλλους ανθρώπους, το σεξ είναι σημαντικό μέρος των ρομαντικών σχέσεων. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να έχουν σεξουαλική σχέση με τον ρομαντικό σύντροφό τους.
Επειδή υπάρχει τέτοια ποικιλία στα συναισθήματά μας για το σεξ και στις ικανότητές μας για σεξουαλική έλξη, όλοι έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις στο σεξ αλλά καμία προσέγγιση δεν είναι λάθος.
Συναισθηματισμός
Πολλοί άνθρωποι έχουν συναισθηματικά κίνητρα για να κάνουν σεξ. Υπάρχουν ποικίλα συναισθηματικά οφέλη του σεξ, όπως:
- Θα μπορούσε να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή σας.
- Θα μπορούσε να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με το σώμα σας με έναν ευχάριστο τρόπο.
- Θα μπορούσε να σας βοηθήσει να δεθείτε με τον σύντροφό σας και θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος έκφρασης αγάπης και φροντίδας για αυτόν.
- Μπορεί να ανακουφίσει το άγχος.
Φυσική κατάσταση
Το σεξ μπορεί να είναι καλό για το σώμα και τη σωματική υγεία, επίσης. Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το σεξ μπορεί:
- Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Μια μελέτη του 2004 έδειξε ότι οι άνθρωποι που έκαναν σεξ πιο συχνά είχαν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Είναι μια μορφή ελαφριάς άσκησης. Μια μελέτη του 2013 έδειξε ότι έχουμε μια εκπληκτικά καλή προπόνηση από το σεξ.
- Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι το τακτικό σεξ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
- Ενισχύει τη γνωστική λειτουργία. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι τα σεξουαλικά ενεργά άτομα ηλικίας 50 έως 90 ετών είχαν καλύτερη μνήμη.
- Καταπραΰνει τους πονοκεφάλους. Μια μελέτη του 2013 έδειξε ότι το σεξ μπορεί να ανακουφίσει τις ημικρανίες ή τους αθροιστικούς πονοκεφάλους.
- Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα που απέχουν από το σεξ σίγουρα θα αρρωστήσουν σωματικά ή θα δυσκολευτούν συναισθηματικά – σημαίνει απλώς ότι τα άτομα που κάνουν σεξ μπορεί να δουν βελτίωση και σε άλλους τομείς.
Αυτά τα οφέλη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να ενοχοποιήσουν τους ανθρώπους να κάνουν σεξ, αν δεν θέλουν να το κάνουν.
Ανατροφοδότηση οικειότητας
Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin έδειξε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της συχνής σεξουαλικής δραστηριότητας και της συνολικής ευημερίας.
Δείχνει επίσης ότι το σεξ προβλέπει τη στοργή και η στοργή, με τη σειρά της, προβλέπει τη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας. Με άλλα λόγια, περισσότερο σεξ οδηγεί σε περισσότερο σεξ. Αν λοιπόν θέλετε να κάνετε σεξ, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε περισσότερο σεξ! Μπορεί να ακούγεται ανόητο, αλλά τελικά μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ορμή και τη συνολική σεξουαλική σας ζωή.
Αλλά το σεξ δεν είναι ο μόνος τρόπος για να έχετε οικειότητα με τον σύντροφό σας
Συχνά ταυτίζουμε το σεξ με την οικειότητα. Όμως, ενώ το σεξ μπορεί να είναι μια εξαιρετική μορφή οικειότητας, σίγουρα δεν είναι ο μόνος τρόπος να είσαι οικεία με κάποιον.
Το στοργικό άγγιγμα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να είστε οικείοι. Μερικές μη σεξουαλικές μορφές σωματικής οικειότητας περιλαμβάνουν:
- μασάζ
- φιλί
- αγκαλιά
- κράτημα χεριού
Η σεξουαλική συμβατότητα είναι σημαντική
Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση όπου ένα άτομο αισθάνεται ότι το σεξ είναι απαραίτητο σε μια σχέση ενώ το άλλο άτομο δεν θέλει να κάνει σεξ.
Ομοίως, μπορεί να είναι δύσκολο εάν ένα άτομο έχει υψηλή λίμπιντο ενώ το άλλο άτομο έχει χαμηλή λίμπιντο. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατο να το διαχειριστείς. Η επικοινωνία μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη.
Είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζετε κάποιες αλλαγές με την πάροδο του χρόνου
Σύμφωνα με την Mayo Clinic, διάφορα πράγματα μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή της λίμπιντο σας με την πάροδο του χρόνου.
Ακολουθούν ορισμένοι πιθανοί λόγοι για χαμηλή λίμπιντο:
- Στρες. Τα αγχωτικά γεγονότα και ο αγχωτικός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσουν την σεξουαλική σας ορμή.
- Δυσκολίες σχέσεων. Οι διαφωνίες, η ανεντιμότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερη λίμπιντο.
- Ηλικία. Η λίμπιντο σας μπορεί να αλλάξει καθώς μεγαλώνετε.
- Ορμονικές αλλαγές. Η εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη και άλλα γεγονότα προκαλούν ορμονικές αλλαγές, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν τη λίμπιντο σας.
- Φαρμακευτική αγωγή. Πολλά φάρμακα αναφέρουν τις αλλαγές στη λίμπιντο ως παρενέργεια.
- Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις. Η αρθρίτιδα και η στεφανιαία νόσος, για παράδειγμα, συνδέονται με χαμηλή σεξουαλική ορμή.
- Τραύμα. Οι τραυματικές εμπειρίες προκαλούν ψυχολογικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες με τη λίμπιντο.
- Εάν η χαμηλή λίμπιντο σας ενοχλεί, μιλήστε με έναν γιατρό ή άλλο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
Το να μην θέλετε να κάνετε σεξ δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς και δεν είναι απαραιτήτως ένα πρόβλημα που μπορείς να το διορθώσετε, εκτός κι αν σας προκαλεί στενοχώρια.
Οι υποκείμενες κλινικές αιτίες για χαμηλή λίμπιντο μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν – ή μπορεί να διαπιστώσετε ότι η λίμπιντο σας επιστρέφει στην προηγούμενη κατάστασή της με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν επίσης αρκετοί φυσικοί τρόποι για να ενισχύσετε τη λίμπιντο σας.
Photo Credits: Shutterstock
Διαβάστε επίσης: