Η αλήθεια είναι πως όταν η συζήτηση φτάνει στο σεξ έχουμε δύο κατηγορίες ανθρώπων: αυτούς που μιλάνε με άνεση και αυτούς που συνήθως ντρέπονται να εκφραστούν, ωστόσο ακόμη και η πρώτη κατηγορία υπάρχουν κάποια «πράγματα» που δεν θα τα παραδεχτεί με ευκολία.
Η απουσία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, τα κοινωνικά ταμπού, αλλά και οι ενοχές που είναι ριζωμένες στην ανθρώπινη φύση για την σαρκική επιθυμία, γεννούν μύθους γύρω από το σεξ και «κολλήματα» που πολλές φορές δεν μπορούμε να μοιραστούμε ούτε με το σύντροφό μας ή έστω με εκείνο το άτομο που επιλέξαμε να περάσουμε ένα… καυτό βράδυ.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, ωστόσο, η παραπληροφόρηση σχετικά με τη σεξουαλικότητα και την επιθυμία είναι κοινή και μας στοιχειώνει σαν κακός δράκος.
«Υπάρχουν τόσοι πολλοί μύθοι εκεί έξω», λέει η Λόρι Μιντζ, ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, με αντικείμενο την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Και προσθέτει: «μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά».
Μία ομάδα ειδικών μοιράστηκε 8 από αυτούς τους μύθους -ναι είναι πολύ περισσότεροι- που μας εμποδίζουν να νιώσουμε τη χαρά του σεξ και λειτουργούν ανασταλτικά στην επιθυμία μας.
Μύθος 1: Όλοι οι άλλοι κάνουν περισσότερο σεξ από εσάς (Με τους αυνανισμούς ή χωρίς;)
Το πιστεύουμε όλοι, εμείς οι ίδιοι, οι φίλοι μας, οι συνάδελφοί μας, το ευρύτερο περιβάλλον μας, αλλά ισχύει; Όλοι οι άλλοι ζουν τις χίλιες και μία νύχτες του σεξ, εκτός από εμάς;
«Περιέργως αυτός ο μύθος μας ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας», σημειώνει η Ντέμπι Χέρμπενικ, διευθύντρια του Κέντρου Προαγωγής της Σεξουαλικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και συγγραφέας του βιβλίου «Yes, Your Kid: What Parents Need to Know About Today’s Teens and Sex».
Πολλοί έφηβοι πιστεύουν ότι «όλοι το κάνουν», λέει, και έτσι προχωρούν σε σεξουαλικές σχέσεις ενώ ακόμη δεν είναι έτοιμοι ή δεν νιώθουν την επιθυμία.
Είναι ο μύθος που ακόμη και τους ενήλικες που έχουμε μία μακροχρόνια σχέση μας κάνει να νιώθουμε ότι η σεξουαλική μας ζωή είναι ανύπαρκτη και χάλια, ενώ επιφατικά πιστεύουμε ότι όλοι οι υπόλοιποι ζουν την ηδονή στο έπακρο.
Οι έρευνες ωστόσο δείχνουν μία διαφορετική εικόνα… «Αν σκεφτούμε ότι ένας στους τρεις ανθρώπους δεν είχε σεξουαλική επαφή τον προηγούμενο χρόνο», όπως σημειώνει η δρ Χέρμπενικ, τότε μάλλον δεν είμαστε οι μόνοι που δεν ζούμε σε ένα υγρό «όνειρο».
Η δρ Χέρμπενικ επισημαίνει επίσης πως στην έρευνα στην οποία έχει εργαστεί, ένα από τα αποτελέσματα δείχνει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια για λόγους που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί.
Σε μια πρώτη ανάγνωση, οι ερευνητές υποθέτουν ότι το sexting και η διαδικτυακή πορνογραφία, όπως και η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ στους νέους, έχουν συμβάλλει δραστικά στη δημιουργία αυτής της κατάστασης.
Και πώς μπορεί να επιτευχθεί η εξομάλυνση της σεξουαλικής «αγρανάπαυσης»; Σύμφωνα με τη δρ Χέρμπενικ: «Όσοι αναζητούν την ένταση στη σεξουαλική τους ζωή, είναι σημαντικό να σκέφτονται το σεξ με ολιστικό τρόπο».
Αυτό μεταφράζεται στο να φροντίζεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία, εξηγεί, να μιλάς ανοιχτά για τα συναισθήματά σου με τον σύντροφό σου ώστε να διατηρήσεις την αίσθηση οικειότητας και σύνδεσης.
Μύθος 2: Σεξ σημαίνει διείσδυση (παρ’ το αλλιώς)
Στις τσόντες ναι, αλλά στη ζωή που ζούμε οι καθημερινοί άνθρωποι είναι πολλά περισσότερα και ελαφρώς πιο περίπλοκα. Έχουν σημασία και τα γούστα και οι προτιμήσεις.
Οι σεξοθεραπευτές συχνά απογοητεύονται γιατί οι άνθρωποι παγιδεύονται σε ορισμένα «σεξουαλικά σενάρια» ή στην ιδέα ότι το σεξ έχει… «οδηγίες χρήσεως» με συγκεκριμένα βήματα -συνήθως, προηγείται ένα σύντομο προκαταρκτικό «παιχνίδι» που οδηγεί στη διείσδυση.
Αλλά «πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από αυτό το μοτίβο» σημειώνει ο Ίαν Κέρνερ, σεξοθεραπευτής και συγγραφέας του «She Comes First».
Σημείωσε ότι αυτός ο τρόπος «στενής σκέψης» έχει συμβάλει αρνητικά στον περιορισμό της ευχαρίστησης που προσφέρει το σεξ μεταξύ ανδρών και γυναικών στις ετεροφυλόφιλες συναντήσεις.
Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 75% των ετεροφυλόφιλων ανδρών δήλωσαν ότι είχαν οργασμό κάθε φορά που είχαν σεξουαλικά οικειότητα τον τελευταίο μήνα, σε σύγκριση με το 33% των ετεροφυλόφιλων γυναικών.
Μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 18% των γυναικών ήρθαν σε οργασμό μόνο από τη διείσδυση, ενώ το 37% είπε ότι χρειάζονταν και διέγερση της κλειτορίδας για να έρθουν σε οργασμό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Αντί λοιπόν να βιάζεστε για να γίνει η σεξουαλική επαφή, είναι καλύτερα να εστιάσετε στην «εξωτερική επαφή», σημειώνει ο δρ Κέρνερ, χρησιμοποιώντας ένα γενικό όρο για οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα δεν περιλαμβάνει διείσδυση.
«Αν κοιτάξετε τις περισσότερες ταινίες mainstream, η εικόνα είναι ότι οι γυναίκες έχουν αυτούς τους γρήγορους και υπέροχους οργασμούς από τη διείσδυση, και τα προκαταρκτικά παιχνίδια είναι απλώς το προβάδισμα σε αυτό το κύριο γεγονός», λέει η δρ Μιντζ. «Αυτό από επιστημονικής απόψεως, αλλά και στην πραγματικότητα είναι ένα επιζήμιο και ψευδές στερεότυπο».
Σε έρευνα χιλιάδων γυναικών για τη συγγραφή του βιβλίου της «Becoming Cliterate», η δρ Μιντζ βρήκε ότι το ποσοστό των γυναικών που δήλωσαν ότι είχαν οργασμό μόνο από τη διείσδυση ήταν 4% ή λιγότερο.
Η ταύτιση του σεξ με τη διείσδυση αφήνει επίσης απέξω τους ανθρώπους που κάνουν σεξ με άλλους τρόπους.
Για παράδειγμα, ο Τζο Κορτ, ένας σεξοθεραπευτής, επινόησε τον όρο «πλευρές» (sides) για να περιγράψει τους ομοφυλόφιλους άνδρες που δεν κάνουν πρωκτικό σεξ.
Ο Λεξ Μπράουν-Τζέιμς, ένας σεξοθεραπευτής, είπε ότι αυτή η άποψη αγνοεί επίσης τα άτομα με ορισμένες αναπηρίες καθώς και εκείνους που απλώς δεν απολαμβάνουν τη διείσδυση.
Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση σε σεξουαλικές πράξεις, όπως το στοματικό σεξ ή «ακόμα και μόνο η σωματική επαφή», είπε.
Μύθος 3: Ο κόλπος δεν πρέπει να χρειάζεται επιπλέον λιπαντικό
Δεν είναι απλώς μύθος, αλλά εδώ γελάμε δυνατά!
Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μερικές φορές περιγράφουν τον πόνο που νιώθουν κατά τη διάρκεια του διεισδυτικού σεξ σαν να εισχωρεί στον κόλπο τους «γυαλόχαρτο» ή «μαχαίρια».
Όμως, ενώ η κολπική ξηρότητα είναι συχνή κυρίως στις πιο μεγάλης ηλικίας στις γυναίκες, δεν αποκλείεται να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο της ανάπτυξης, είπε η δρ Χέρμπενικ, κάτι που έχει επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή των γυναικών.
Υπολογίζεται ότι το 17% των γυναικών μεταξύ 18 και 50 ετών αναφέρουν κολπική ξηρότητα κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ πάνω από το 50% την αντιμετωπίζουν μετά την εμμηνόπαυση.
Σημείωσε επίσης ότι είναι πιο συχνή η εμφάνισή της σε γυναίκες που θηλάζουν ή κατά την εμμηνόπαυση και ότι ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων αντισυλληπτικών, μπορούν να μειώσουν τη λίπανση.
Επίσης το άγχος κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να επηρεάσει τη λίπανση του κόλπου.
«Όπως λέω συχνά στους μαθητές μου, οι κόλποι δεν είναι τροπικά δάση», είπε η δρ Χέρμπενικ, σημειώνοντας ότι στην έρευνά της διαπίστωσε ότι οι περισσότερες Αμερικανίδες έχουν χρησιμοποιήσει κάποιο λιπαντικό κάποια στιγμή.
«Μπορούμε να νιώθουμε διεγερμένοι ή ερωτευμένοι και παρόλα αυτά να μην λιπαινόμαστε όσο θα επιθυμούσαμε».
Μύθος 4: Είναι φυσιολογικό το σεξ να πονάει (Άλλο το kinky, άλλο τα βασανιστήρια)
Αν και το λιπαντικό μπορεί να βοηθήσει ορισμένες γυναίκες να βιώσουν περισσότερη ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια του σεξ, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σεξ δεν πρέπει να βλάπτει.
Υπολογίζεται ότι το 75% των γυναικών βιώνουν επώδυνο σεξ κάποια στιγμή στη ζωή τους, το οποίο μπορεί να έχει πολλές βαθύτερες αιτίες: γυναικολογικά προβλήματα, ορμονικές αλλαγές, θεραπεία καρκίνου, τραύμα -είναι μεγάλη η λίστα.
Η Σεμέκα Θορπ, ερευνήτρια και εκπαιδευτικός σεξουαλικότητας που ειδικεύεται στη σεξουαλική ευημερία των μαύρων γυναικών, είπε ότι πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι ο πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ είναι σημάδι καλού σεξ.
«Γνωρίζουμε πολλές φορές ότι οι άνθρωποι που καταλήγουν να έχουν κάποιο είδος σεξουαλικής διαταραχής πόνου αργότερα στη ζωή τους, είχαν πραγματικά σεξουαλικό πόνο κατά την πρώτη τους επαφή και συνέχισαν να έχουν σεξουαλικό πόνο ή πόνο στον αιδοίο», είπε η δρ Θορπ. «Δεν κατάλαβαν ότι επρόκειτο για πρόβλημα».
Και οι άνδρες ενδέχεται να αισθανθούν πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικό για όποιον νιώθει πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ να επισκεφτεί έναν γιατρό.