Οι σύντροφοι που ζουν μαζί συνήθως φτάνουν σε αυτό το σημαντικό σημείο στη σχέση τους με αυτό που ορισμένοι κλινικοί γιατροί αποκαλούν «ολίσθηση εναντίον απόφασης». Η συγκατοίκηση μπορεί απλώς να συμβεί χωρίς πολλή σκέψη ή μπορεί να εξεταστεί προσεκτικά και να προγραμματιστεί.
Μερικά ζευγάρια μπορεί να βλέπουν τη συμβίωση ως δοκιμασία για μελλοντικό γάμο. Για άλλους, ο γάμος δεν είναι στόχος, επομένως η συμβίωση μπορεί να είναι η τελική δήλωση της δέσμευσής τους. Ωστόσο καλό θα ήταν να έχετε λύσει κάποια θέματα προκειμένου να περάσετε στην πολυπόθητη συμβίωση.
Προσδοκίες από την συγκατοίκηση
Γιατί θέλετε να μετακομίσετε μαζί; Ποιος ειναι ο σκοπός; Θα οδηγήσει σε γάμο; Πολλές σχέσεις παλεύουν με τη διασταύρωση της πραγματικότητας και της προσδοκίας.
Οι προσδοκίες μας συνήθως βασίζονται συχνά σε αυτό με το οποίο μας μεγάλωσαν – για παράδειγμα: «Η μαμά μου τρώει δείπνο στο τραπέζι μαζί με τον μπαμπά μου κάθε απόγευμα στις 6 μ.μ. Το ίδιο περιμένω και από τον σύντροφό μου». Οι προσδοκίες επεκτείνονται και στην οικειότητα, όπως, «Τώρα που μοιραζόμαστε ένα κρεβάτι, μπορούμε να κάνουμε σεξ όλη την ώρα».
Οι συζητήσεις σχετικά με το τι σημαίνει αυτό το στάδιο δέσμευσης για τη σχέση και πώς επηρεάζει την ταυτότητα κάθε ατόμου αποτελούν μέρος αυτής της διαπραγμάτευσης. Η συγκατοίκηση είναι ένα τεστ για τον γάμο; Μετακομίζουμε σε ένα από τα σημερινά μας σπίτια ή βρίσκουμε ένα νέο σπίτι μαζί; Πώς θα χωρίσουμε τα οικονομικά του νοικοκυριού; Πόσο συχνά θα είμαστε οικείοι; Θα πάρουμε κατοικίδιο;
Η κατανόηση του τι θα αλλάξει και τι δεν θα αλλάξει βοηθάει στην εξομάλυνση αυτής της μετάβασης, δημιουργώντας χώρο για συζητήσεις σχετικά με τη συμβίωση.
Οι ρόλοι στο σπίτι
Καθώς οι άνθρωποι ξεκινούν από τα παιδικά τους σπίτια, οι κανόνες του νοικοκυριού με τους οποίους μεγάλωσαν –και αυτοί που τους άρεσαν και εκείνοι που μισούσαν– τείνουν να έρχονται μαζί τους μέσα στην νέα τους σχέση.
Είναι σημαντικό για τα ζευγάρια να μιλήσουν για το πώς σχεδιάζουν να χειριστούν καθημερινές εργασίες, όπως πιάτα, σκουπίδια, μαγείρεμα, καθαρισμός και ούτω καθεξής. Είναι καλό τα ζευγάρια να ξεκινούν αυτές τις συζητήσεις δηλώνοντας τα δυνατά τους σημεία. Αν σας αρέσουν τα ψώνια αλλά μισείτε τη μαγειρική, προσφερθείτε πρώτα να κάνετε αυτό που προτιμάτε. Μιλήστε για τις διαφορετικές ανάγκες του νοικοκυριού σας – συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, των κατοικίδιων, των παιδιών, των αυτοκινήτων και ούτω καθεξής – και προσπαθήστε να βρείτε κάποια ισορροπία στον καταμερισμό των ευθυνών.
Κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, θυμηθείτε να έχετε κατά νου τις υποχρεώσεις κάθε ατόμου έξω από το σπίτι. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο μένει στο σπίτι ή έχει ρεπό τα καλοκαίρια, λάβετε αυτό υπόψη για τον καθορισμό της ισορροπίας.
Επικοινωνία
Ίσως η πιο σημαντική συζήτηση που πρέπει να κάνετε είναι στην πραγματικότητα για την επικοινωνία. Πόσο άμεσα ανταποκρίνεται ο σύντροφος μου όταν του στέλνω μήνυμα; Πώς μπορώ να τους πω ότι χρειάζομαι πραγματικά χρόνο μόνος μου; Πότε μπορώ να τους μιλήσω για τις μεταβαλλόμενες ανάγκες μου;
Αυτή μπορεί να είναι μια εξαιρετική στιγμή για να απευθυνθείτε ως ζευγάρι σε έναν οικογενειακό θεραπευτή για να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση ορισμένων ζητημάτων. Πολλές φορές, τα προσβλητικά σχόλια, που κάνουν οι άνθρωποι ο ένας στον άλλο αφορούν πραγματικά τις προσδοκίες, τον φόβο και το άγχος του άγνωστου. Το να μιλάτε για τον καλύτερο τρόπο να αναγνωρίσετε και να ανταποκριθείτε στις ανάγκες και τις ανησυχίες του συντρόφου σας προσκαλεί συνεργασία και ενότητα, που τελικά ενισχύει τη σχέση.
Οι άνθρωποι και οι σχέσεις αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Ο καθένας επηρεάζεται από τις δικές του εμπειρίες ζωής, μία από τις οποίες μπορεί να είναι η μετακόμιση με έναν σύντροφο. Η επικοινωνία και η ενσυναίσθηση είναι βασικές καθώς οι προσδοκίες αλλάζουν και εξελίσσονται. Αυτό συνεχίζει να ισχύει καθώς τα ζευγάρια έχουν μεταβάσεις σε όλη τους τη ζωή.
Μεγάλα πράγματα όπως η μετακόμιση, η αποφοίτηση, η απόκτηση νέας δουλειάς και η απόκτηση παιδιών, καθώς και μικρά πράγματα, όπως η επιλογή των τηλεοπτικών εκπομπών που θα παρακολουθήσετε ή η δοκιμή μιας νέας συνταγής, είναι σημαντικά θέματα για συζήτηση. Η ανάπτυξη καλών επικοινωνιακών δεξιοτήτων μπορεί να χρησιμεύσει ως το θεμέλιο για την πλοήγηση στις δοκιμασίες και τις δοκιμασίες που φέρνουν οι σχέσεις.
Photo Credit: nd3000/ IStock
Διαβάστε επίσης:
4 είδη σχέσης: Κάνε το τεστ και δες που ανήκεις