Από πού να ξεκινήσεις και πού να τελειώσεις! Μάλιστα, αν το έχεις παρατηρήσει όσο περνούν τα χρόνια, τα όρια στενεύουν, γινόμαστε περισσότερο επιλεκτικοί στο τι ανεχόμαστε και τι όχι σε μια σχέση! Για να μιλήσουμε με επιχειρηματικούς όρους, όταν είσαι «νέος στον χώρο» μπορεί να σε πιάσουν κότσο στη διαπραγμάτευση, τύπου: έτσι «γίνονται τα πράγματα», «δεν θα βρεις καλύτερα από εδώ», και άλλα τέτοια. Όσο αποκτάς εμπειρία πάνω σε κάποιον τομέα, τόσο σκληραίνεις στη διαπραγμάτευση που κάνεις και αναγνωρίζεις τα υπέρ και τα κατά μιας «συμφωνίας» και τι είναι deal breaker για εσένα!
Όσον αφορά στις σχέσεις, τα deal breakers είναι ουσιαστικά τα όρια που θέτεις σε μια σχέση. Στις ερωτικές μας σχέσεις είναι πιο δύσκολο να θέσουμε ξεκάθαρα όρια καθώς υπάρχει πάντα η αμφιβολία, ότι έχουμε άδικο σε αυτό που ζητάμε ή ότι οι απαιτήσεις μας ίσως είναι πολλές κ.α.! Τα όρια του καθενός είναι δική του υπόθεση: άλλοι έχουν περισσότερα και άλλοι λιγότερα αλλά σίγουρα όλοι έχουν διαφορετικά. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να μην ανέχεται τα παπούτσια μέσα στο σπίτι κι άλλος να μη θέλει να κάνει παιδιά.
Η σύμβουλος ζευγαριών με ειδίκευση στη συναισθηματική νοημοσύνη, Shadeen Francis, εξηγεί τη φύση των ορίων: «Μερικά όρια είναι τοίχος! Μερικά από τα όρια που μπορεί να θεωρείτε ως πόρτα ή ως παράθυρο, μπορεί να αλλάξουν με τον καιρό! Όμως ένα σπίτι έχει πόρτες, παράθυρα, τοίχους, φράχτες και πύλες». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως τα όριά σου μπορεί να αλλάξουν με το πέρασμα του χρόνου και να γίνεις πιο ελαστική σε ένα πράγμα και πιο αυστηρή σε κάτι άλλο που παλαιότερα δεν σε ένοιαζε! Αυτό που σίγουρα έχει παρατηρήσει κατά τη διάρκεια της καριέρας της είναι ότι όσο μεγαλύτερη εμπειρία αποκτούμε τόσα περισσότερα όρια θέτουμε ενώ σε μακροχρόνιες σχέσεις τα όρια που υπήρχαν στην αρχή μπορεί να αλλάξουν με τον καιρό!
Όμως πως ορίζεις τα όρια και τι μπορεί να χαλάσει τη σχέση;
Μερικά όρια είναι φανερά και «δεδομένα» και πρέπει να τεθούν όπως για παράδειγμα να καλύπτει τις συναισθηματικές σου ανάγκες, να κάνετε πράγματα μαζί, να μην υπάρχει σωματική ή ψυχολογική βία κλπ. Πώς όμως θα ξεχωρίσεις τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και τι είναι αυτό που μπορεί να σου χαλάσει τη σχέση; Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σου αργεί και αυτό σε εκνευρίζει, είναι κάτι που θα σε έκανε να χωρίσεις; Εάν αγαπάς τις γάτες και ο σύντροφός σου είχε αλλεργία στις τρίχες, θα χαλούσες τη σχέση; Ουσιαστικά είσαι η μόνη που μπορεί να αποφασίσει τι μετράει και τι όχι!
Ο καθορισμός τού τι σε χαλάει, γίνεται από την εμπειρία που έχεις αποκτήσει από κάποια προηγούμενη σχέση σου! Πρέπει να σκεφτείς τι αποζητάς πλέον από μια μελλοντική σχέση και με τι είσαι διατεθειμένη να συμβιβαστείς! «Δεν είναι πάντα εφικτό να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποια είναι τα όρια που μπορεί να διαλύσουν μια σχέση γιατί μερικές φορές χρειαζόμαστε λίγη εξάσκηση και εμπειρία για να καταλάβουμε τι θέλουμε – και τι δεν θέλουμε», λέει ο Ψυχολόγος Δρ Justin Lehmiller.
Σημείωση: Σε τι πρέπει να εξασκηθείς; Αναγνώρισε τα όριά σου, αποδέξου τα, διεκδίκησέ τα!
Πότε μπορείς να μιλήσεις για χωρισμό;
Η ιδέα τού να αναφέρεις το τί θα σε κάνει να φύγεις από μια σχέση, μπορεί να είναι τρομακτική, όμως σκέψου από πόσα πολλά μπορεί να σε γλιτώσει. «Πρόκειται πραγματικά για το ποιες είναι οι ανάγκες σας», σύμφωνα με τη Shanet Dennis, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στη Νέα Υόρκη. «Και αν κάνεις γνωστές τις ανάγκες σου νωρίς, δίνεις στο άλλο άτομο την επιλογή να επιλέξει να είναι μέρος αυτού ή όχι».
Γενικά, αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας είναι πως σε μια σχέση μπορεί να υπάρχει έρωτας και αγάπη όμως για να κρατήσει και να διαφυλάξουμε την ψυχική μας υγεία, τα όρια είναι πολύ σημαντικά. Δεν πρέπει κανείς να ντρέπεται ή να διστάζει να εκφράσει αυτό που τον ενοχλεί γιατί διαφορετικά η σχέση μπορεί να γίνει τοξική.
Διάβασε ακόμα: Μήπως εσύ σαμποτάρεις τις ερωτικές σου σχέσεις; Δες πως θα το διορθώσεις