Η λύση σε μια δυστυχισμένη σχέση φαίνεται απλή από έξω. Χωρίστε, προχωρήστε, έτσι λένε οι περισσότεροι. Μέχρι να βρεθείτε και εσείς σε μια τέτοια σχέση, είναι δύσκολο να καταλάβετε γιατί κάποιος θα έμενε σε μια που δεν ικανοποιούσε όλες τις ανάγκες του. Από μέσα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν είναι ποτέ εύκολο να φύγεις από κάτι στο οποίο έχεις επενδύσει τόσο πολύ από τον εαυτό σου. Πέρα όμως από τη συναισθηματική επένδυση, υπάρχουν απτές επενδύσεις που συνδέουν τους ανθρώπους μεταξύ τους όπως ο κοινός χώρος ή η οικογένεια, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να παραμείνουν ζευγάρι παρά το γεγονός ότι είναι δυστυχισμένοι.
Ένα πρόσφατο κείμενο στην εφημερίδα The Independent επεσήμανε διάφορες στατιστικές που έχουν συγκεντρωθεί την τελευταία δεκαετία σχετικά με την ποιότητα των γάμων και τα ευρήματα είναι αρκετά θλιβερά. Το 2012, ο συγγραφέας Dana Adam Shapiro έγραψε στο βιβλίο του, “You Can Be Right or You Can Be Married” ότι μόνο το 17% των ζευγαριών ανέφερε ότι είναι ευτυχισμένα με τον σύντροφό τους.
Άλλες έρευνες το 2015 διαπίστωσαν ότι το ένα τέταρτο των ανθρώπων δεν ήταν “ερωτευμένοι” με τον/την σύζυγό τους, ενώ το ένα πέμπτο ανέφερε ότι ένιωθε “παγιδευμένο” στον γάμο του. Μια έρευνα του 2021 διαπίστωσε ότι σχεδόν τα μισά παντρεμένα ζευγάρια παρέμειναν μαζί λόγω των παιδιών τους, ενώ ένα έκτο δήλωσε ότι η σχέση του “κρατιέται μόνο επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να είναι μόνοι”.
Η κλινική ψυχολόγος Sally Austen δήλωσε στην εφημερίδα ότι αυτές οι πρακτικές ανησυχίες παίζουν σημαντικό ρόλο. “Όταν οι άνθρωποι παραμένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις, αυτό συμβαίνει συχνά επειδή η ανάλυση των υπέρ και των κατά, δείχνει ότι φεύγοντας μπορεί να είναι χειρότερα”, εξήγησε η ίδια.
Διάβασε τη συνέχεια στο Provocateur.gr