Ακόμη και όταν μια σχέση δεν είναι τέλεια, μπορεί να είναι οδυνηρό να τη βλέπεις να τελειώνει. Είτε πρόκειται για μια φιλία που ήταν γεμάτη από υπερβάσεις ορίων και τραύματα ή για έναν ρομαντικό σύντροφο του οποίου η μυστικοπάθεια σε έκανε να απομακρυνθείς, η θλίψη που βιώνουμε μόλις τους αφήσουμε είναι ένα πολύ απαραίτητο κομμάτι για να προχωρήσουμε.

Γράφοντας για το Psychology Today, η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Kaytee Gillis εξηγεί ότι υπάρχουν έξι διαφορετικά στάδια ανάκαμψης από μια τοξική σχέση. Ωστόσο, αυτά τα στάδια δεν συμβαίνουν πάντα με χρονολογική σειρά και μπορούν να παραλειφθούν ή να επαναληφθούν.

Αυτοαμφισβήτηση

Ίσως ένα από τα πιο γνωστά μέρη ενός χωρισμού, η Gillis το αποκαλεί «Είμαι τρελός;» στάδιο. «Είναι το να συνειδητοποιείς ότι κάτι δεν έχει νόημα, αλλά να μην ξέρεις πώς, τι ή γιατί», γράφει. «Ενώ λίγοι χωρισμοί είναι χωρίς πόνο, ο τερματισμός μιας τοξικής σχέσης έχει την πρόσθετη παραφωνία του να νιώθεις απελευθέρωση, αλλά και σύγχυση και αποπροσανατολισμό».

τοξική

Αν αναρωτιέσαι αν έκανες τη σωστή επιλογή ή αν ο τερματισμός της σχέσης ήταν λάθος, μην ανησυχείς, είναι απολύτως φυσιολογικό. Το πιο σημαντικό είναι να δώσεις προτεραιότητα και να προστατεύσεις τον εαυτό σου αυτή τη στιγμή. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου και άκουσε τι προσπαθούν να σου πουν το σώμα και το νευρικό σου σύστημα.

Μάθηση και έρευνα

Πολλοί από εμάς έχουμε ψάξει στο google «σημάδια ότι ο σύντροφός μου είναι νάρκισσος» ή κάτι παρόμοιο τουλάχιστον μία φορά, και η άνοδος του TikTok «therapy» μας έχει δώσει μεγαλύτερη επίγνωση για πράγματα όπως ο εξαναγκασμός, το gaslighting και το breadcrumbing.

«Αυτό είναι το στάδιο που ερευνάς όλα τα πράγματα», συμφωνεί η Gillis. «Ξέρετε ότι κάτι δεν πάει καλά με τη συμπεριφορά του ατόμου, αλλά η έρευνα για οτιδήποτε σχετικό με αυτό σας δίνει την ορολογία για να κατανοήσετε τις εμπειρίες σας».

Όμως, ενώ είναι ανθρώπινο ένστικτο να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις πράξεις μας και των άλλων ανθρώπων, είναι σημαντικό να μην παρασυρόμαστε σε «διαγνώσεις» διαταραχών προσωπικότητας και ψυχικής υγείας που δεν έχουν επαληθευτεί από επαγγελματίες. Ενώ όλοι μπορούν (και συχνά εκδηλώνουν) ναρκισσιστικές τάσεις, δεν είναι όλοι κλινικά ναρκισσιστές, οπότε φρόντισε να είσαι λίγο επιφυλακτική με ό,τι διαβάζεις.

τοξική

Διαύγεια

Το πιο ικανοποιητικό στάδιο είναι αναμφίβολα όταν αρχίζεις να κατανοείς την εμπειρία σου, ακόμα κι αν εξακολουθείς να νιώθεις συναισθηματικά επηρεασμένη από αυτό που συνέβη. Μπορεί να παρατηρήσεις ότι σκέφτεσαι άλλα πράγματα ή ξοδεύεις λιγότερο χρόνο για να ανατρέξεις σε παλιές συζητήσεις για να προσπαθήσεις να βρεις ένα κρυμμένο νόημα.

«Αυτό το αρχικό κύμα κατανόησης μπορεί να είναι απελευθερωτικό και να σας ηρεμεί, καθώς σας γεμίζει δύναμη το ξεκαθάρισμα μίας κατάστασης που έμοιαζε θολή και μπερδεμένη», λέει η Gillis. «Το βασικό στοιχείο αυτού του σταδίου είναι η κατανόηση ότι υπήρχε κάτι πέρα από τον έλεγχό σου. Ήσουν αδύναμη να το σταματήσεις ή να το αλλάξεις και δεν φταις εσύ».

Απελευθέρωση

Μετά το τέλος μιας τοξικής σχέσης, μια από τις πιο οδυνηρές στιγμές είναι όταν κάνεις σταθερά βήματα για να απομακρυνθείς από το άλλο άτομο, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. «Για κάποιους, αυτό το στάδιο έρχεται στην αρχή, μερικές φορές πριν καν συνειδητοποιήσουν τον τύπο του ατόμου που έχουν να κάνουν, ειδικά αν τους είχε απορρίψει», εξηγεί η Gillis. «Για άλλους, η απελευθέρωση συμβαίνει αφού συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να φύγουν για να παραμείνουν ασφαλείς και υγιείς».

τοξική

Ωστόσο, εάν πρέπει να παραμείνεις σε επαφή με τον τοξικό σύντροφό σου για οποιονδήποτε λόγο, η Gillis προτείνει το εξής πλαίσιο επικοινωνίας που ονομάζεται NEB (necessary, emotionless and brief): κράτησε τη συζήτηση μόνο στα απαραίτητα, χωρίς συναισθήματα και σύντομη.

Κάνοντας τη δουλειά της θεραπείας

Όσον αφορά τη συναισθηματική ευεξία, μας λένε συχνά ότι είναι σημαντικό να μην μιλάμε απλώς για τη θεραπεία και τη βελτίωση του εαυτού μας, αλλά και για τη «δουλειά» που χρειάζεται να κάνουμε για να το πετύχουμε αυτό.

Σύμφωνα με την Gillis, αυτό το στάδιο συνήθως παίρνει τη μορφή της ανάπτυξης της κατανόησης του εαυτού σου, επειδή συνειδητοποιείς ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να θεραπευτείς πλήρως. Μπορεί να βρεθείς να προσεγγίζεις ξανά ανθρώπους που απώθησες, να επενδύεις ξανά σε παλιά ενδιαφέροντα και να έχεις δύσκολες αντιπαραθέσεις σχετικά με αυτά που μπορεί να έχεις αφήσει πίσω σου οριστικά.

«Σε αυτό το στάδιο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε και να αναγνωρίσετε ότι είναι εντάξει να παραδεχτείτε ότι ήσασταν άνθρωπος και ατελής κατά τη διάρκεια μιας σχέσης, ότι αναπόφευκτα κάνατε λάθη, αλλά δεν φταίτε για οποιαδήποτε κακόβουλη σκληρότητα που εκτυλίχθηκε», τονίζει η Gillis.

τοξική

Αποδοχή και νόημα

Η Gillis σημειώνει ότι πολλοί ειδικοί ψυχολογικής κακοποίησης αναφέρουν ότι η εύρεση νοήματος στη ζωή σου είναι ένα ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας θεραπείας, καθώς σε βοηθά να κατανοήσεις πώς να αποφύγεις αυτούς τους ανθρώπους στο μέλλον.

Είτε αφορά την αναγνώριση των red flags είτε την επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων σου στην αγάπη, τη φιλία ή την εργασία, το κλειδί είναι να δείξεις εμπιστοσύνη στο ότι το μέλλον θα είναι πιο ευτυχισμένο και να θυμάσαι ότι ποτέ δεν φταις εσύ.

Όσον αφορά τη θεραπεία, το ταξίδι είναι σπάνια γραμμικό και ο πόνος στην καρδιά μπορεί να μην τελειώνει ποτέ. Αλλά όπως μας θυμίζει η Gillis: «Η θεραπεία είναι διαφορετική στον καθένα. Η αποδοχή αυτού που συνέβη και η λήψη μέτρων για να προχωρήσουμε είναι μέρος της διαδικασίας ανάκαμψης».

Photos: istockphoto.com

Διάβασε επίσης: Λάθη που κάνεις στο κρεβάτι όταν είσαι σε σχέση.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!