Μπορεί να ακούγεται αλλόκοτο αλλά η απώλεια μιας αγάπης και ο έρωτας μπορεί να σας δημιουργήσουν ψυχική και σωματική αδιαθεσία. Αν έχει ραγίσει ποτέ η καρδιά σας, έχετε χάσει κάποιον που αγαπάτε ή έχετε ερωτευτεί κάποιον που δεν ένιωθε το ίδιο με εσάς, μπορεί να έχετε βιώσει το lovesickness ή αλλιώς ερωτοπάθεια.
«Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μυαλού και σώματος και όταν το μυαλό είναι σε ένταση, το σώμα συχνά αντανακλά αυτή την αίσθηση», λέει θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας.
Τι είναι το lovesickness
Ο όρος lovesickness μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα. Κάποιοι το θεωρούν ως την αρχή μιας σχέσης, όταν τα συναισθήματα νευρικότητας και ενθουσιασμού είναι έντονα. Άλλοι το θεωρούν ως το σύνολο των συναισθημάτων θλίψης και αγωνίας μετά το τέλος μιας σχέσης ή την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.
Δεδομένου ότι η λέξη «ασθένεια» είναι μέρος του όρου, χρησιμοποιείται γενικά για να περιγράψει τα πιο δυσάρεστα συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν με το να είσαι ερωτευμένος. Μερικά σωματικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος περιλαμβάνουν:
- Ναυτία και πόνος στο στομάχι
- Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
- Εφύδρωση
- Πόνος ή πίεση στο στήθος
- Πίεση στο λαιμό και στους ώμους
- Αγωνιώδεις σκέψεις
Η ερωτοπάθεια συνδέεται επίσης και με τη θλίψη. Η πιο κοντινή της διάγνωση είναι η θλίψη ή η κατάθλιψη. Μπορεί να αισθανθείτε αυτά τα συμπτώματα μετά από έναν επώδυνο χωρισμό, τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου ή εάν τα έντονα συναισθήματα αγάπης σας δεν βρίσκουν την ανταπόκριση που θα θέλατε.
Πώς νιώθεις όταν έχεις ερωτοπάθεια
Τα συναισθήματα της αγάπης μπορεί να εκφράζονται εκτός από ψυχικά και σωματικά. Δεν υπάρχει κλινικός ορισμός, αλλά η αγάπη συνήθως αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται στα συναισθήματα που ξεκινάνε από το μυαλό μας.
«Τυπικά, οι προκλήσεις στη σχέση προκαλούν άγχος, κατάθλιψη, αδυναμία και απελπισία, που μπορεί να προκαλέσουν σωματικά συμπτώματα όπως έλλειψη όρεξης, κόπωση, σφίξιμο στο στήθος ή στο στομάχι, πονοκέφαλο και χαμηλή διάθεση», λέει ειδικός. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε και εξέτασε το ιστορικό της αγάπης, διαπίστωσε ότι σχετιζόταν με αυτά τα σωματικά συμπτώματα:
- Πυρετός
- Απώλεια όρεξης
- Πονοκέφαλος
- Γρήγορη αναπνοή
- Έντονη αίσθηση των παλμών της καρδιάς
Η αγάπη μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η απόρριψη στον έρωτα μπορεί να ενεργοποιήσει μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον εθισμό στις ουσίες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση των εμμονικών συμπεριφορών που σχετίζονται με την απόρριψη της αγάπης.
Τι είναι το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς;
Υπάρχει επίσης ένα φαινόμενο που ονομάζεται σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς που μπορεί να συσχετιστεί με αισθήματα αγάπης και απώλειας. Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, γνωστό και ως μυοκαρδιοπάθεια που προκαλείται από στρες περιγράφει τη φυσική σύνδεση μεταξύ ραγισμένης καρδιάς και καρδιακών προβλημάτων, όπως ο πόνος στο στήθος και οι μη φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί.
Τα πιο κοινά σημάδια του συνδρόμου της ραγισμένης καρδιάς είναι ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια, τα οποία συνήθως εμφανίζονται ως αντίδραση σε ένα συναισθηματικά στρεσογόνο γεγονός.
Πώς να αντιμετωπίσετε την ερωτοπάθεια
Δεδομένου ότι η έρωτας δεν είναι επίσημη διάγνωση, δεν υπάρχει επίσημη θεραπεία για τα ψυχικά ή σωματικά συμπτώματα που προκαλέι η ερωτοπάθεια. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει γνωστή επίσημη θεραπεία για να καταπραΰνει την ερωτοπάθεια. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να επεξεργαστείτε πολύπλοκα συναισθήματα, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην αισθάνεστε άσχημα για πάντα.
Εάν θρηνείτε το τέλος μιας σχέσης ή την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει τη θλίψη, τον θυμό και τον πόνο και βασιστείτε στα αγαπημένα σας άτομα, με άλλα λόγια στο σύστημα υποστήριξής σας, που είναι εκεί για εσάς. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώσει καλύτερα ψυχικά και σωματικά. Η έμπρακτη φροντίδα στον εαυτό σας και το πώς νιώθετε μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη λύπη, τον θυμό και την απογοήτευση:
- Μιλώντας με υποστηρικτικούς φίλους και αγαπημένα πρόσωπα
- Γράφοντας σε ένα ημερολόγιο
- Με την άσκηση
- Μείωση της χρήσης αλκοόλ
- Λέγοντας όχι σε προσκλήσεις
- Με το να γράψετε τι πρέπει να κάνετε και να επικεντρωθείτε σε αυτό
Εάν δυσκολεύεστε να αισθανθείτε καλύτερα, καλό θα ήταν να συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή για να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας. Συνιστάται η διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία για να βοηθήσει στη συναισθηματική δυσρύθμιση, το αυξημένο άγχος και το θυμό.
Διαβάστε επίσης:
Φεμινισμός: το μυστικό των ευτυχισμένων ζευγαριών είναι οι άντρες φεμινιστές