Όταν αρχίζετε να βγαίνετε με κάποιον νέο, είναι πιθανό να αξιολογείτε τις μικρές λεπτομέρειες—όπως τις αξίες του, την έλξη, την προσωπικότητα και τα χόμπι που έχει για να προσδιορίσετε αν είστε συμβατοί. Ωστόσο, υπάρχει ένας παράγοντας που ίσως δεν έχετε σκεφτεί και αξίζει να του δώσετε λίγο προσοχή: η διαφορά ηλικίας, ένα στοιχείο που θα παίξει μεγάλο ρόλο στη σχέση σας.

Ενώ είναι αλήθεια ότι μια ηλικιακή διαφορά 10 ετών ή περισσότερων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να έχετε προβλήματα σε μια σχέση, υπάρχει μια ιδανική ηλικιακή διαφορά που θα μπορούσε να οδηγήσει μια σχέση στην επιτυχία; Όπως φαίνεται, η επιστήμη μας λέει ότι η απάντηση είναι ναι, και ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος από όσο θα φανταζόσασταν.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν υπάρχει ακριβής συνταγή για μια επιτυχημένη σχέση και τα καλύτερα πράγματα στη ζωή δεν έρχονται χωρίς δουλειά και η αγάπη δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Μια ευτυχισμένη και υγιής σχέση καθορίζεται από τους ανθρώπους που την απαρτίζουν, και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην μακροχρόνια επιτυχία της. Γι’ αυτό ετοιμάσαμε αυτόν τον απλό οδηγό για να εξηγήσουμε την ιδανική ηλικιακή διαφορά για εκείνους που βγαίνουν ραντεβού και αναζητούν μια μακροχρόνια σχέση, ενώ ταυτόχρονα θα σας δείξουμε γιατί δεν θα πρέπει να σας τρομάζει.

σχέση

Η ιδανική διαφορά ηλικίας στις σχέσεις

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Population Economics, η ικανοποίηση από τον γάμο μειώνεται σημαντικά σε ζευγάρια με μεγαλύτερη ηλικιακή διαφορά σε σύγκριση με εκείνα που έχουν παρόμοιες ηλικίες. Συγκεκριμένα, τα ζευγάρια με ηλικιακή διαφορά από καθόλου έως τρία χρόνια παρουσίασαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από εκείνα με ηλικιακή διαφορά τεσσάρων έως έξι ετών. Ομοίως, τα ζευγάρια με ηλικιακή διαφορά τεσσάρων έως έξι ετών παρουσίασαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από εκείνα με διαφορά επτά ετών ή περισσότερων.

Γενικά, η ικανοποίηση από τον γάμο μειώθηκε καθώς αυξανόταν η ηλικιακή διαφορά. Μία θεωρία, που υποστηρίζεται από τα ευρήματα της μελέτης, είναι ότι τα ζευγάρια με διαφορετικές ηλικίες είναι λιγότερο ανθεκτικά σε αρνητικά σοκ στη σχέση, όπως οικονομικές δυσκολίες και ασθένειες. Αν και δεν εξετάστηκαν συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τον κύκλο ζωής, όπως τα παιδιά και η συνταξιοδότηση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, κατά μέσο όρο, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τον γάμο όταν ήταν παντρεμένοι με νεότερους συντρόφους σε σύγκριση με εκείνους που είχαν μεγαλύτερους συζύγους, ανεξαρτήτως ηλικιακής διαφοράς. Ωστόσο, αυτή η αρχική υψηλότερη ικανοποίηση φαινόταν να μειώνεται μετά από έξι έως δέκα χρόνια γάμου.

σχέση

Έχει πραγματικά σημασία η διαφορά ηλικίας;

Ενώ οι ηλικιακές διαφορές έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν τη μακροχρόνια διάρκεια και την ικανοποίηση μιας σχέσης, δεν είναι ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας για το αν μια ένωση θα είναι επιτυχής ή όχι. Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα στη ζωή, δεν υπάρχει χρυσός κανόνας που να ακολουθείται όσον αφορά τις σχέσεις, και οι παραπάνω στατιστικές προσπαθούν μόνο να προσδιορίσουν και να αναλύσουν πρότυπα σχέσεων, όχι να τα δημιουργήσουν.

Μελέτες όπως αυτές απλώς προσφέρουν νομιμότητα στην ιδέα ότι η ηλικιακή διαφορά στις σχέσεις μπορεί επίσης να ισοδυναμεί με σημαντικές διαφορές στα ενδιαφέροντα, τον τρόπο ζωής και τους μακροπρόθεσμους στόχους μεταξύ των συντρόφων.

Αν διαπιστώσετε ότι έχετε μια ισχυρή σύνδεση με κάποιον που είναι 10 χρόνια μεγαλύτερός σας, μην αφήσετε τις στατιστικές να σας αποθαρρύνουν από το να χτίσετε πάνω σε αυτή τη σχέση και να δημιουργήσετε μια ζωή μαζί. Ωστόσο, αν έχετε προβλήματα να συνδεθείτε με κάποιον που βγαίνετε και έχετε μια σημαντική ηλικιακή διαφορά, ίσως θελήσετε να εξετάσετε αν αυτό θα επηρεάσει τη μακροχρόνια προοπτική σας.

Photo Credits: Shutterstock

Διαβάστε επίσης:

Έχει περίεργη σχέση με το κινητό του; Αυτά είναι τα 7 σημάδια ότι σε απατά

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet