Είναι αστείο γιατί ζούμε στην εποχή που οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως θέλουν να έχουν μια σχέση στη ζωή τους, έναν άνθρωπο με τον οποίο να υπάρχει ένας ουσιαστικός δεσμός και μια δέσμευση ότι είναι οι δυο τους και κανένας άλλος μαζί τους. Και παρόλο που πλέον το να εκφράζεσαι ανοιχτά και καθαρά είναι cool (σε αντίθεση με το παρελθόν) είμαστε όλο και περισσότερο μόνοι. Γιατί λοιπόν φοβόμαστε τη δέσμευση;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορούν να σε κάνουν να φοβάσαι να αφεθείς σε μια καινούργια σχέση. Πολλοί άνθρωποι συγχέουν τη δέσμευση με τη δημιουργία της οικογένειας για παράδειγμα. Έτσι δεν δεσμεύονται με κάποιον σύντροφο με τον φόβο ότι θα εξαναγκαστούν να κάνουν οικογένεια ή δεν θα ικανοποιήσουν την επιθυμία του άλλου και στο τέλος θα χωρίσουν. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί λόγοι που σε κάνουν να αποφεύγεις και να φοβάσαι τη δέσμευση.
#1 Λάθος επιλογή πρώην συντρόφου
Μία από τις συνηθέστερες αιτίες που μας κάνουν να φοβόμαστε να κάνουμε μία σχέση είναι η λάθος επιλογή πρώην συντρόφου. Δεν είναι περίεργο να αισθανθούμε ότι δεν έχουμε τα σωστά κριτήρια για να επιλέξουμε, οπότε πιθανόν να οδηγηθούμε και πάλι σε ένα ακόμα λάθος, άρα το αποφεύγουμε. Επιπλέον, υπάρχει πάντα φωλιασμένη η αμφιβολία ότι θα περάσουμε ξανά τα ίδια ή πως κάτι κακό κρύβεται πίσω από τον ενίοτε πιθανό σύντροφο!
#2 Οικογενειακό περιβάλλον και σχέσεις
Αν παρατηρούσαμε κάποια πράγματα και λίγο βαθύτερα, ίσως μεγάλο ρόλο να έχει παίξει και το οικογενειακό μας περιβάλλον καθώς και η σχέση μας μαζί του. Για παράδειγμα η σχέση των γονιών μας μπορεί να μας φαινόταν λίγο περίεργη, λίγο απόμακρη και να θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικές αλλά να έχουμε φτάσει σε σημείο να αποφεύγουμε πλέον τις σχέσεις. Επιπλέον, είναι απόλυτα φυσιολογικό να παραδειγματιζόμαστε από τους γονείς μας και να υιοθετούμε συμπεριφορές τους και αντιδράσεις τους χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Αυτό πάντα δεν έχει θετικό πρόσημο στις σχέσεις μας.
#3 Σχέσεις φίλων που μας επηρεάζουν
Σε κάποιες περιπτώσεις επηρεαζόμαστε τόσο πολύ από σχέσεις που παρατηρούμε σε πολύ κοντινά μας άτομα που θεωρούμε ότι εμείς δεν θέλουμε με τίποτα να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία.
Φίλοι που δεν περνάνε τόσο καλά στη σχέση τους ή άλλοι που θεωρούσαμε ιδανικό ζευγάρι και χώρισαν πολύ απότομα μπορούν να επηρεάσουν τη δική μας προσωπική ζωή.
#4 Στόχοι
Φοβάμαι να κάνω σχέση γιατί μπορεί να επηρεάσει τους στόχους μου! Αυτό συνήθως συμβαίνει σε γυναίκες που έχουν πολύ υψηλούς στόχους στα εργασιακά και κάθε γνωριμία με οποιονδήποτε άντρα που μπορεί να καταλήξει σε σχέση τις τρομάζει.
#5 Φοβόμαστε ότι θα πληγωθούμε
Είναι πολύ φυσιολογικός φόβος. Όταν έχεις περάσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση μετά από κάποιον χωρισμό φοβάσαι να την ξαναπεράσεις. Είναι το αίσθημα της αυτοσυντήρησης. Εάν βάλεις το χέρι σου στη φωτιά μαθαίνεις και δεν το ξαναβάζεις. Φυσικά η ζωή δεν σταματάει επειδή κάηκες μια φορά!
Είναι σημαντικό να έχεις στο μυαλό σου ότι δεν είναι η καινούργια σχέση που φοβάσαι αλλά ένας παλιός πόνος.
Διάβασε ακόμα: Μήπως εσύ σαμποτάρεις τις ερωτικές σου σχέσεις; Δες πως θα το διορθώσεις