Σε άπειρες συζητήσεις με τους φίλους μου ακούω συνέχεια «ο τάδε με έγραψε», «η τάδε μου έκανε το ένα και το άλλο», «ο τάδε φταίει για όλα τα κακά της οικουμένης». Οι άντρες κατηγορούν τις γυναίκες, και οι γυναίκες τους άντρες. Και η «Μάχη των φύλων» (όσο κι να προσπαθούμε να τα εξαλείψουμε τελευταία) καλά κρατεί!
Συνέχεια ακούω γύρω πως οι σχέσεις έχουν γίνει τελευταία πολύ δύσκολες και σε αυτό παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Πρώτος και κύριος ότι εδώ και αρκετά χρόνια δεν γίνονται προξενιά (ευτυχώς). Δεύτερον, πως πλέον μας οδηγεί περισσότερο η λογική μας και η ψυχική μας υγεία παρά «η καρδιά» μας. Τρίτον, και πολύ βασικό η τεχνολογία. Τέταρτον, έχουν αλλάξει οι κοινωνικές ισορροπίες. Σίγουρα υπάρχουν άλλοι 100 λόγοι αλλά για εμένα αυτοί είναι από τους πιο βασικούς!
Τι λένε όμως οι ειδικοί περί του θέματος; Γιατί το να κάνεις σχέση γίνεται όσο πάει και πιο δύσκολο;
Γιατί ξέρουμε τι θέλουμε (λεπτομερώς)
Και θα μου πεις: «Αυτό κακό είναι»; Καθόλου κακό όμως όσο πιο σίγουρος είσαι για το τι θες τόσο πιο δύσκολο είναι να το βρεις καθώς ψάχνεις μέσα σε ολόκληρη θάλασσα να βρεις το ένα ψάρι που ταιριάζει σε αυτό που έχεις στο μυαλό σου! O Dr Tirrell Degannes, κλινικός ψυχολόγος, εξηγεί ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τα ραντεβού είναι να ξέρεις τι πραγματικά θέλεις από την όλη διαδικασία. «Τις περισσότερες φορές που θα βγούμε ραντεβού θα συναντήσουμε πολλούς ανθρώπους που είτε δεν θα πληρούν τα κριτήριά μας, π.χ. θα είναι αγενείς, τσιγκούνηδες, πιεστικοί κα., είτε δεν θα τους αρέσει αυτό που αναζητούμε από έναν άνθρωπο και προφανώς η σχέση θα καταρρεύσει μακροπρόθεσμα».
Ghosting
Το ghosting φίλες και φίλοι! Είναι το νέο «άθλημα» της εποχής. Μπορεί να συμβεί σε εσένα, σε εμένα και γενικά στον οποιονδήποτε! Βρε δεν πα να μιλάτε 3 μέρες ή 3 μήνες; Αν θέλει να σε αφήσει στο «διαβάστηκε» για πάντα- χωρίς προφανή λόγο- θα το κάνει! Ξέρω ότι σε καίει και αναρωτιέσαι γιατί όμως ο Dr Tirrell Degannes προτείνει: «Ο επαναπροσδιορισμός είναι η μόνη συμβουλή που μπορώ να προσφέρω. Οι άνθρωποι που σε παρατάνε στα «κρύα του λουτρού» συνήθως αντιμετωπίζουν τα δικά τους ζητήματα, μπορεί να έχουν θέμα επικοινωνίας και να διστάζουν να σου πουν καθαρά πως κάτι τελείωσε ή μπορεί να είναι συναισθηματικά ανώριμοι να αντιμετωπίσουν έναν άλλον άνθρωπο ή απλά να μην έχουν ενσυναίσθηση και να μην τους νοιάζει. Έτσι κι αλλιώς δεν θες να είσαι με κάποιον που δεν μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με τα συναισθήματά του». Και ναι μπορεί να πίστευες πως υπήρχε το connection όμως πρέπει να αλλάξεις την οπτική σου πάνω σε αυτό.
Dating Apps
Αυτή η μάστιγα. Προσωπικά δεν έχω καμία απολύτως εμπειρία από dating apps όμως δεν θα περίμενα και κάτι σοβαρό να προκύψει από αυτά. Εννοώ πως -οκ- έτυχε κάποια στιγμή κάποιοι να ταιριάξουν και να τα βρουν, αλλά όταν κλείνεις ραντεβού μέσω Tinder στοχεύεις σε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Όχι; «Το σύγχρονο ραντεβού καταλήγει στις εφαρμογές. Τι σημαίνει αυτό: έχεις την ψευδαίσθηση των επιλογών. Οι πολλές επιλογές σημαίνουν ότι είναι λιγότερο πιθανό να βρεις αυτό που σου ταιριάζει επειδή αναζητάς το τέλειο και καταλήγεις με πολλά κακά (και γίνεσαι κι εσύ κακός στη διαδικασία)», λέει ο Δρ Tirrell Degannes. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ δείχνει ότι οι περισσότερες συναναστροφές γίνονται μέσω αλγορίθμων και όχι μέσω φίλων και οικογένειας. Οι άνθρωποι βασίζονται σε εφαρμογές γνωριμιών για να βρουν πιθανούς συντρόφους.
Γενικά, όσο πιο επιλεκτικός είσαι τόσο πιο δύσκολο είναι να κάνεις σχέση με κάποιον άλλον. Όμως αυτό είναι καλό! Το κακό είναι να το κάνεις από εγωισμό κι όχι από ευσυνειδησία. Οι άνθρωποι είμαστε περισσότερο εγωιστές και θεωρούμε πως η δική μας ευτυχία, ικανοποίηση ή το οτιδήποτε άλλο είναι πάνω από όλα. Φυσικά, κανείς δεν επιβάλει σε κανέναν να κάνει κάτι που δεν θέλει όμως, όπως λέει κι ο λαός “οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους“. Οπότε την επόμενη φορά που θα πας να “δυσκολέψεις” κάποιον σκέψου πως θα αισθανόσουν αν βρισκόσουν στη θέση του!
Διάβασε επίσης: Τελικά τι θέλουν οι γυναίκες; (Στειλ’ το στο φίλο σου)