Υπάρχουν οι άντρες που φοβούνται τη δέσμευση και εκείνοι που απλώς δεν θέλουν κάτι περισσότερο από εσένα. Και αυτό είναι OK αν τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Είναι OK αν οι άνθρωποι το επικοινωνούν ώριμα και όπως πρέπει, χωρίς να αφήνουν υπονοούμενα με τη συμπεριφορά ή τα λόγια τους και χωρίς να κρατάνε τον άλλον σε άγνοια ή σε κατάσταση να τρέφει ελπίδες.
Δυστυχώς όμως, στο παιχνίδι τον σχέσεων δεν παίζουν όλοι ξεκάθαρα. Και αυτές οι δύο συμπεριφορές, ο φόβος της δέσμευσης και η αδιαφορία έχουν έναν κοινό παρονομαστή: εσένα να αναρωτιέσαι τι συμβαίνει.
“Απλώς δεν σε γουστάρει”: το Sex and the City τα είπε όλα
Υπάρχει γυναίκα που δεν την έχει στοιχειώσει η κυνική απάντηση του Μπέργκερ στη Μιράντα ότι «Ο τύπος απλώς δεν σε γουστάρει»; Μη μου πεις ότι κάθε φορά που λαμβάνεις ανάμεικτα μηνύματα από κάποιον δεν το σκέφτεσαι; Όσο κι αν οι φίλες σου προσπαθούν να σου χρυσώσουν το χάπι, όπως η Κάρι και η Σάρλοτ, ότι χρειάζεται το χρόνο του για παράδειγμα, εσύ, στις δικές σου στιγμές διαύγειας ξέρεις την αλήθεια, σωστά;
Αλλά, τι σημαίνουν αυτά τα ανάμεικτα μηνύματα τελικά. Είναι φόβος δέσμευσης ή αδιαφορία;
Για να μάθεις τι αισθάνεται πρέπει να αποκωδικοποιήσεις στη συμπεριφορά του.
Ο Δρ Τιμ Λιούις, ο οποίος έχει βοηθήσει αμέτρητους άνδρες με φοβία δέσμευσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «Οι άνδρες με προβλήματα δέσμευσης οδηγούνται από την ανάγκη για έλεγχο και τον φόβο να ξαναζήσουν λάθη του παρελθόντος. Υπεραναλύουν μια κατάσταση που τους κάνει να φοβούνται τη σχέση και να θέλουν να ξεφύγουν από αυτήν».
Τι γίνεται όμως αν δεν έχει θέματα δέσμευσης και συνεχίζεις να λαμβάνεις ανάμεικτα μηνύματα; Τότε απλά δεν ενδιαφέρεται; Πως θα το καταλάβεις όμως, δεδομένου ότι τα συμπτώματα εκδηλώνονται πολύ παρόμοια και στις δύο περιπτώσεις; Η απάντηση είναι από τις λεπτομέρειες!
Ας μάθουμε αν φοβάται τη δέσμευση ή αν απλά δεν του αρέσεις και τόσο
1. Ο τρόπος που σου φέρεται
Ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει ένας άντρας μπορεί να πει πολλά για τις προθέσεις του. Εάν είναι ευγενικός και προσεκτικός στη συμπεριφορά του απέναντί σου, αλλά συχνά πυκνά απομακρύνεται τότε είναι πιθανό να φοβάται τη δέσμευση.
Από την άλλη, αν δεν δείχνει πολύ σεβασμό και συχνά σε απορρίπτει, είναι πιθανό να μην ενδιαφέρεται. Το πιθανότερο είναι ότι θα νιώθεις ότι πρέπει να είσαι προσεκτική όταν είσαι δίπλα του, ή ότι δεν σε ακούει όσο θα ήθελες.
2. Ο χρόνος που σου αφιερώνει
Ο χρόνος που περνάτε μαζί καθορίζει πόσο γόνιμη είναι η σχέση και πόσο καλά μπορεί να προχωρήσει. Αυτό μπορεί επίσης να καθορίσει την έλλειψη ενδιαφέροντος ή τη φοβία δέσμευσης σχετικά με τη σύνδεσή σου μαζί του. Θέματα δέσμευσης θα τον κάνουν να εξαφανίζεται μερικές φορές. Αλλά όταν θα είστε μαζί, θα τείνει να σου αφιερώνεται πλήρως. Από την άλλη, ένας άντρας που δεν ενδιαφέρεται, θα σου αφιερώσει λίγο χρόνο και θα βρει δικαιολογίες για να βάλει άλλα λιγότερο σημαντικά πράγματα πάνω από εσένα.
3. Ο τρόπος του να δεσμεύεται με άλλους ανθρώπους και δραστηριότητες.
Εάν είναι ικανός να δεσμευτεί σε άλλες σχέσεις και δραστηριότητες, αλλά διστάζει να το κάνει μαζί σου, μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν ενδιαφέρεται τόσο για εσένα.
Μπορεί για λίγο να κινείς την προσοχή του, αλλά μετά εξαφανίζεται για να ξαναεμφανιστεί ίσως μια στο τόσο όταν βαριέται.
Αν όμως μιλάμε για φόβο δέσμευσης, αυτό θα φαινόταν και σε άλλους τομείς της ζωής του. Θα πάλευε με τις ευθύνες και τη δέσμευση και με άλλες σχέσεις, όχι μόνο μαζί σου.
4. Ο τρόπος που επιχειρηματολογεί
Οι διαφωνίες είναι φυσιολογικές σε κάθε σχέση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επώδυνες. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς αντιδρά μετά από έναν καυγά, ειδικά έχουν ειπωθεί πράγματα που πληγώνουν. Αν έχει θέματα δέσμευσης, μπορεί να προβάλει τους φόβους του πάνω σου λέγοντάς ενοχλητικά πράγματα όταν μαλώνετε.
Άλλωστε, αυτό είναι που φοβάται από τη δέσμευση. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι αν ζητάει συγγνώμη. Αν δεν ενδιαφέρεται, θα μαλώσει με σκοπό να σε απωθήσει. Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχει το θράσος να περιμένει μια συγγνώμη από εσένα για την κατάσταση που δημιουργήθηκε.
5. Ο χρόνος που μπορεί να περάσει χωρίς εσένα
Ρίξε μια ματιά στο πόσο συχνά σου στέλνει μηνύματα, αλληλεπιδρά, καλεί και επικοινωνεί μαζί σου. Ένας άντρας με προβλήματα δέσμευσης δεν είναι συνεπής με το να στέλνει μηνύματα ή να τηλεφωνεί. Δεν θα μπορεί να αντισταθεί σε αυτό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τα μηνύματα ή οι συνομιλίες θα είναι ευχάριστες, θα απαντά και θα ασχολείται με τις αναρτήσεις σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα είναι παρών έστω και παθητικά.
Ένας άντρας που δεν ενδιαφέρεται όμως, σπάνια στέλνει μηνύματα, αργεί να απαντήσει και οι συζητήσεις είναι ξερές βαρετές. Επίσης, δεν ελέγχει ποτέ τα social media σου και ποτέ δεν κάνει like ή παρακολουθεί τις αναρτήσεις σου.
6. Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες μαζί
Και οι δύο αυτοί τύποι τείνουν να ακυρώνουν σχέδια. Όσοι φοβούνται τη δέσμευση όμως, δεν σχεδιάζουν ποτέ για το μακρινό μέλλον, ενώ όσοι δεν ενδιαφέρονται δεν ακυρώνουν απλώς τα σχέδια μαζί σου, αλλά δεν φαίνεται εξ’ αρχής να είχε σκοπό να τα κάνει πράξη και διαρκώς βρίσκει λόγους για να μην περνά τόσο πολύ χρόνο μαζί σου.
7. Η ποιότητα των συνομιλιών σας
Οι ενδιαφέρουσες μεγάλες συνομιλίες είναι ένας τέλειος τρόπος για να συνδεθείς με κάποιον. Γι’ αυτό η συζήτηση είναι πάντα το πρώτο στάδιο κάθε σχέσης.
Ένας άντρας με προβλήματα δέσμευσης δεν θα είναι τόσο ανοιχτός στα συναισθήματά του λόγω του φόβου του για απόρριψη.
Ωστόσο, οι συζητήσεις για χόμπι για παράδειγμα είναι παραγωγικές και διασκεδαστικές. Όσο κι αν το φοβάται με αυτά νιώθει ότι δεν δένετε μαζί σου.
Ένας άντρας που δεν σε ενδιαφέρεται όμως δεν θα μπει καν στον κόπο να συνεχίσει τις συζητήσεις. Κάνει μόνο επιφανειακές συζητήσεις και τέλος.
8. Η κρεβατοκάμαρά σας μιλάει
Ένας άντρας με προβλήματα δέσμευσης ενδιαφέρεται για το σεξ, αλλά μπορεί να φοβάται να δημιουργήσει μια στενή σχέση. Αποφεύγει να δημιουργεί οικειότητα μαζί σου, τις αγκαλιές, τα συναισθηματικά φιλιά. Ωστόσο ενδιαφέρεται πολύ για τη σεξουαλική επαφή.
Ένας άντρας που δεν ενδιαφέρεται γενικότερα για εσένα, αν δεν αποφύγει τελείως τη σωματική επαφή, θα το κάνει και μετά θα εξαφανιστεί χωρίς δεύτερες σκέψεις.
9. Οι προηγούμενες σχέσεις του απαντούν στις ερωτήσεις σας.
Αν θέλεις να καταλάβεις αν αυτός ο άντρας έχει προβλήματα δέσμευσης ή απλά δεν ενδιαφέρεται για εσένα, προσπάθησε να μάθεις για τις προηγούμενες σχέσεις του.
Αν υποφέρει από θέματα δέσμευσης, οι προηγούμενες σχέσεις του ήταν είτε τοξικές είτε σύντομες. Αν μάθεις ότι οι σχέσεις του κρατάνε μόνο 2-3 μήνες, υπάρχει θέμα δέσμευσης. Αν όμως είχε μακροχρόνιες σχέσεις, σοβαρές και αφοσιωμένες, δείχνει απλώς ότι δεν ενδιαφέρεται για εσένα.
Και τώρα τι κάνουμε;
Η πιο εύκολη απόφαση που μπορείς να πάρεις είναι να φύγεις, είτε πρόκειται για θέματα δέσμευσης είτε για αδιαφορία. Εάν αναζητάς δέσμευση, δεν έχει νόημα να μένεις σε μια σχέση με ένα άτομο που δεν ενδιαφέρεται για εσένα, αλλά και με έναν άντρα που έχει να λύσει τα δικά του θέματα δέσμευσης.
Απλώς σπαταλάς το χρόνο σου. Δεν σε θέλει. Αποδέξου το και προχώρα. Αξίζεις ένα άτομο που θα σε αγαπά και θα σου αρέσει όπως ακριβώς νιώθεις εσύ για εκείνον.
Διάβασε ακόμη: Σχέση: Τα 5 χαρακτηριστικά προσωπικότητας που αν έχει κάποιος άντρας πρέπει να τρέξεις μακριά