Οι άνθρωποι πάντα συνέδεαν την αγάπη με τη μαγεία. Υπάρχουν αμέτρητα τραγούδια: «I Put a Spell On You», «A Kind of Magic», «Bewitched», «Bothered and Bewildered» και «Do You Believe in Magic». Και μετά υπάρχει ο παλιός μύθος της γητειάς της αγάπης, πάρε για παράδειγμα το «Όνειρο καλοκαιρινής νυχτός» του Shakespeare ή την όπερα του Wagner «Τριστάνος και Ιζόλδη». Εν ολίγοις, πάντα θεωρούσαμε ότι το να ερωτευόμαστε μοιάζει με κάποια μορφή πραγματικής μαγείας. Είτε πιστεύεις ότι έχεις πνευματική σύνδεση με το σύντροφό σου είτε όχι, η επιστήμη μας δίνει τώρα μια άλλη εξήγηση γιατί όλοι βιώνουμε «that magic moment», που λέει και το διάσημο τραγούδι.
Για χρόνια, οι επιστήμονες γοητεύονται από τη σύνδεση μεταξύ αγάπης και μαγείας. Μια μελέτη του 1988 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «μαγεία» για να περιγράψουν την αγάπη, ενώ οι άνδρες συχνά περιέγραφαν την ίδια εμπειρία χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «χημεία» ή «ηλεκτρισμός», αλλά παρόλα αυτά, αυτό το συναίσθημα της εμπειρίας μιας πνευματικής σύνδεσης ήταν μια κοινή τάση στα ρομαντικά ζευγάρια.
Σε μια μελέτη του 2022, ερευνητές από την Καλιφόρνια προσπάθησαν να καταλάβουν γιατί το να ερωτεύεσαι είναι τόσο μαγικό. «Ελπίζουμε ότι η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα μπορούσε να προσφέρει κάποια εικόνα για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν από καιρό τους ερωτευμένους», έγραψαν οι ερευνητές. «Θα έπρεπε να εμπιστεύεσαι τυφλά την καρδιά σου για να σε οδηγήσει στην ευτυχία, παρά το χάος που είναι μέρος της αγάπης τόσο όσο και η ευδαιμονία; Ή μήπως θα έπρεπε αντί αυτού να αντιμετωπίζεις τη μαγική διάσταση του έρωτα με σκεπτικισμό, ακολουθώντας τον ορθολογισμό στην αναζήτηση μιας ικανοποιητικής σχέσης;».
Οι ερευνητές ξεκίνησαν εξερευνώντας την ιστορία της «μαγικής σκέψης» για ερωτευμένους ανθρώπους. Αυτό που βρήκαν ήταν συναρπαστικό. με βάση ερωτικές επιστολές και άλλα έγγραφα από 4.000 χρόνια πριν.
Διαβάστε τη συνέχεια στο ELLE.gr