Μήπως η σεξουαλική σου ζωή τον τελευταίο καιρό είναι λίγο άτονη, λίγο μαραμένη; Μήπως πριν κοιμηθείς αντί να πιάσεις το χέρι του συντρόφου σου, μπαίνεις στο digital κόσμο και πιάνεις το κινητό για να χαζέψεις μερικά stories; Αν έχεις διαπιστώσει ότι αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στο scrolling και λιγότερο χρόνο στην ερωτική σου απόλαυση, τότε ναι, έχει έρθει η ώρα να εγκαταλείψεις (για λίγο) την τεχνολογία.
Τι είναι το digital detox δηλαδή η ψηφιακή αποτοξίνωση
Με τον όρο ψηφιακή αποτοξίνωση αναφερόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία ένα άτομο απέχει από τη χρήση των ηλεκτρονικών του συσκευών όπως smartphone ή υπολογιστές για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον Dr Sharif Mowlabocus, αναπληρωτή Καθηγητή Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Fordham που ερευνά την ψηφιακή συμπεριφορά και το σεξ, το didital detox είναι μια πολύ συνηθισμένη πρακτική για όσους θέλουν να εξαλείψουν το άγχος ή να επικεντρωθούν στην κοινωνική αλληλεπίδραση που δεν απαιτεί τεχνολογία. Μια ψηφιακή αποτοξίνωση μπορεί να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στα “βασικά” και να επικεντρωθούμε σε ό,τι είναι σημαντικό στην πραγματική μας ζωή και όχι στον εικονικό μας κόσμο.
Ποια είναι τα οφέλη από μια ψηφιακή αποτοξίνωση;
Συχνά, μια ψηφιακή αποτοξίνωση αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, λόγω του marketing που συνδέεται με αυτή. Ωστόσο, σύμφωνα με διεξοδικές έρευνες που έχουν διεξαχθή για να διερευνηθούν τα οφέλη μιας ψηφιακής αποτοξίνωσης, έχει αποδειχθεί ότι έχουν σημαντική επίδραση στη ψυχική μας υγεία.
Η αποσύνδεση από τον εικονικό κόσμο έχει διαπιστωθεί ότι:
- Μας κάνει πιο παραγωγικούς
- Μας βοηθάει να νιώσουμε πιο ήρεμοι
- Μας κάνει να νιώθουμε πιο ασφαλείς
- Μειώνει το άγχος
- Βελτιώνει τον ύπνο
- Βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη
- Βελτιώνει την αυτοεκτίμηση
Παράλληλα με όλα αυτά τα οφέλη, φαίνεται ότι μια ψηφιακή αποτοξίνωση μπορεί να έχει βαθιά επίδραση και στη σεξουαλική μας ζωή.
Με ποιον τρόπο η τεχνολογία καταστρέφει τη σεξουαλική μας ζωή;
Σύμφωνα με τον Dr Sharif Mowlabocus, πολλά ζευγάρια γνωρίζουν ότι αν και το digital detox θα βελτιώσει τη σχέση τους, εξακολουθούν να διστάζουν να το δοκιμάσουν.
“Ακόμα κι αν τα ζευγάρια γνωρίζουν πώς αυτή η άρρωστη προσκόλληση στο τηλέφωνό τους έχει καταστροφικές επιπτώσεις, άθελά τους έχει γίνει προτεραιότητα“.
“Το 75% των ανθρώπων παραδέχεται ότι είναι εθισμένοι στα τηλέφωνά τους. Τα τηλέφωνά τους εξακολουθούν να είναι το πρώτο πράγμα που αγγίζουν όταν ξυπνούν και το τελευταίο πράγμα που αγγίζουν πριν κοιμηθούν. Έτσι, αυτός καταλήγει να είναι πραγματικά ο σύντροφός τους”, τονίζει χαρακτηριστικά ο Dr Sharif Mowlabocus.
Αυτό που επισημαίνει επίσης ο ειδικός, είναι πώς το είδος το μέσων που χρησιμοποιούμε (Instagram και Facebook) είναι εξατομικευμένες, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να μοιραστούμε πράγματα μέσα από αυτές με το σύντροφό μας.
Η ψηφιακή αποτοξίνωση είναι ένας υγιής τρόπος για να προσδιορίσουμε πού προκαλούν προβλήματα οι ψηφιακές συσκευές και να κατανοήσουμε αν πραγματικά απολαμβάνουμε το χρόνο με τα τηλέφωνά μας ή αν συνηθίζουμε να “σερφάρουμε” από ανία.
Πώς να πετύχετε (ως ζευγάρι) την ψηφιακή αποτοξίνωση ώστε να βελτιωθεί η σεξουαλική σας ζωή
Επιλέξτε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα για να κάνετε ψηφιακή αποτοξίνωση και οι δυο σας.
Ενημερώστε τους φίλους και την οικογένειά σας ότι βρίσκεστε και οι δύο σε ψηφιακή αποτοξίνωση και ζητήστε τη βοήθεια και την υποστήριξή τους. Για παράδειγμα, ζητήστε να έρθουν σε επαφή μαζί σας μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Επενδύστε σε άλλες δραστηριότητες – βγείτε έξω, ή παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια.
Εάν δεν έχετε μέρος για να κλειδώσετε τις συσκευές σας κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης, διαγράψτε προσωρινά τις εφαρμογές κοινωνικών μέσων από τα τηλέφωνά σας, για να μειώσετε τον πειρασμό και την εύκολη πρόσβαση.
Ορίστε κανόνες με τον σύντροφό σου για το πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα τηλέφωνά σας.
Εάν μπορείτε, κρατήστε τα τηλέφωνα εντελώς έξω από την κρεβατοκάμαρα.
Να θυμάστε και οι δύο ότι τα τηλέφωνα μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν τη σχέση σας, όχι να αποσπούν την προσοχή σας από αυτήν.