Η πανδημία, η οποία δεν έχει ακόμα τελειώσει, με νέες μεταλλάξεις να ξεπηδούν κάθε μήνα, πέρα από τον αντίκτυπο στο υγειονομικό σύστημα της χώρας, άφησε μερικά ανυπολόγιστα ψυχικά τραύματα. Επηρέασε, επίσης, με ποικίλους τρόπους πολλά ζευγάρια ειδικά κατά τη διάρκεια του lockdown. Οι περισσότεροι έμειναν για πρώτη φορά μαζί 24 ώρες το 24ωρο, που όσο ωραίο κι αν ακουγόταν στην αρχή, απεδείχθη καταστροφικό για την «υγεία» του ζευγαριού.

Γιατί συνέβη αυτό και πώς η συνύπαρξη με τον σύντροφό σας μπορεί να κατέληξε σε έναν καθημερινό «εφιάλτη»; Κατά την διάρκεια της πανδημίας, κατακλυστήκαμε έντονα αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος και ο θυμός, επισημαίνει η Ζωή Μακά, Ψυχοθεραπεύτρια και Οικογενειακή θεραπεύτρια και ο Αριστοτέλης Κοΐνης, Κλινικός Ψυχολόγος. Η πανδημία ήταν μια δυσμενής συνθήκη για όλους μας, καθώς βιώσαμε την απώλεια του ελέγχου και τον φόβο του θανάτου, ενώ ο περιορισμός και η έλλειψη κοινωνικών σχέσεων διατάραξε την εσωτερική ισορροπία.

Η διαρκής συνύπαρξη χωρίς να έχει ο καθένας τον δικό του χώρου ήταν επιβαρυντική. Αν κι ακόμα δεν υπάρχουν ακριβή νούμερα στην Ελλάδα, γιατί είναι σε εξέλιξη η πανδημία, παρατηρήθηκε αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης. Κυρίως επιδεινώθηκαν οι σχέσεις ανάμεσα σε ζευγάρια, στην σχέση των οποίων υπήρχαν ήδη προβλήματα και ο έντονος θυμός τα έφερε στην επιφάνεια.

Ζευγάρια που είχαν καλή σχέση, συνέχισαν να παίρνουν ικανοποίηση από την σχέση τους, επισημαίνει η κ. Μακά. Τα ζευγάρια χωρίς να το θέλουν βρέθηκαν από το πουθενά πολύ κοντά, καθώς άλλαξε οριστικά το πρόγραμμα της καθημερινότητάς τους, δεν υπήρχαν οι κοινωνικοί έξοδοι και η εργασία, που αποφορτίζανε τις καταστάσεις, δημιουργώντας έτσι ένα «χάος». Οι σχέσεις έχουν αδιαμφησβήτητα αλλάξει, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις οι άνθρωποι ήρθαν πιο κοντά τόσο επικοινωνιακά, όσο και συναισθηματικά, τονίζει ο κ. Κοΐνης.

Κάποια ζευγάρια φαίνεται πως όντως αξιοποίησαν αυτή την περίοδο για να εκτιμήσουν τα καλά του συντρόφου και της σχέσης τους, αφήνοντας ασήμαντες διαφωνίες στην άκρη, ή βελτιώνοντας τη μεταξύ τους επικοινωνία και κατ’ επέκταση τη σχέση τους, καθώς αναζητούσαν την ασφάλεια και την σταθερότητα σε μια τόσο μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, εξηγεί ο κ. Κοΐνης.

Μερικοί εκμεταλλεύθηκαν τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν από την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση, τα lockdown και άλλες απαγορεύσεις και διέθεσαν περισσότερο χρόνο στα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ άλλοι όμως υπέστησαν και υφίστανται ισχυρές ψυχολογικές πιέσεις και την αποξένωση, σύμφωνα με την κλινική του εκτίμηση.

Συγκεκριμένα, οι σχέσεις σε ένα ποσοστό 15% των ζευγαριών δυσχεράνθηκαν γιατί συνειδητοποίησαν ότι δεν άντεχαν τη συνύπαρξη και τη φυσική παρουσία ο ένας του άλλου για 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, όπως παρατηρήθηκε από έρευνες στον ελλαδικό χώρο. Η πανδημία, με λίγα λόγια, είχε και θετικά και αρνητικά αποτελέσματα.

πανδημία

Τα τραύματα που άφησε η πανδημία στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων

Η ψυχική υγεία των γονιών επηρεάστηκε όχι μόνο από τα έντονα συναισθήματα που επέφερε η πανδημία, αλλά και από τα οικονομικά προβλήματα που προκλήθηκαν, επισημάνει η κ. Μακά. Ως αποτέλεσμα αυτού, επηρεάστηκαν και οι σχέσεις με τα παιδιά, καθώς πολλά νοικοκυριά βρέθηκαν σε δυσμενή θέση.

Οι γονείς έπρεπε να οργανώσουν μια νέα καθημερινότητα και να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τον κορονοϊό, ανάλογα με την ηλικία, και να τους επισημάνουν ότι θα «χάσουν» τους φίλους και τους παππούδες τους και έγιναν υπερπροστατευτικοί. Σε κάποιες περιπτώσεις λόγω αυξημένου φόβου των γονέων και στην προσπάθεια να προστατέψουν τα παιδιά τους, αγνοούν ότι αυτά έχουν έναν δικό τους τρόπο να δέχονται πληροφορίες και η επανάληψη πληροφοριών οδηγούσε σε συγκρούσεις και θυμό.

Διαβάστε περισσότερα στο Nitro.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet