Αν είσαι ή έχει υπάρξει σε μακροχρόνια σχέση τότε σίγουρα κάποια στιγμή σου έχει περάσει από το μυαλό εάν υπάρχει το κάτι παραπάνω σε μια σχέση, ίσως έχεις αισθανθεί πως καταπιέζεσαι ή ότι κάτι λείπει ή τέλος πάντων δεν είσαι ο εαυτός σου! Αυτά είναι σημάδια πως ίσως χρειάζεται να κάνεις ένα διάλειμμα στη σχέση σου. Πολλές φορές δαιμονοποιούμε τη λέξη «διάλειμμα». Ναι μερικές φορές μπορεί να είναι κακό άλλες όμως λειτουργεί θετικά!
Ποιοι είναι οι 4 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις εσύ και ο σύντροφός σου εάν αποφασίσετε πως πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα;
Εκτίμησε εάν το διάλειμμα θα σας κάνει όντως καλό
Πριν θέσετε τα όρια για το διάλειμμα στη σχέση σας σιγουρευτείτε πως εσύ και ο σύντροφός σου είστε στην ίδια σελίδα. Πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας, σχετικά με το αν συμφωνείτε και οι δύο ότι το διάλειμμα είναι το πιο υγιές πράγμα για τη σχέση σας. Χρειάζεστε πραγματικά κάποιο επιπλέον χώρο και χρόνο για αυτοβελτίωση ή απλά έχετε βαρεθεί;
Η Tara Suwinyattichaiporn, PhD, καθηγήτρια σεξουαλικής επικοινωνίας στο California State University Fullerton λέει: «Το διάλειμμα στη σχέση δεν βοηθάει όταν ένας από τους συντρόφους θέλει στην πραγματικότητα να τερματίσει τη σχέση, αλλά δεν έχει το θάρρος να χωρίσει, οπότε επιλέγουν να «κάνουν ένα διάλειμμα» και προσφέρουν ψεύτικες υποσχέσεις όπως «Θα ξαναβρεθούμε μαζί». Το να χρησιμοποιείς το διάλειμμα για να χωρίσεις ουσιαστικά με τον άλλον είναι ναρκισσιστική συμπεριφορά».
Βάλτε καθαρά όρια στα οποία συμφωνείτε και οι δύο
Ξεκαθάρισε με τον σύντροφό σου το ποιες είναι οι προσδοκίες σας και με τι αισθάνεστε άνετα κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος πχ είστε οκ να βγαίνετε ραντεβού; Θα μιλάτε κατά τη διάρκεια του break; Αυτά είναι σημεία που πρέπει να έχετε ξεκαθαρισμένα.
Η Dr Tara αναφέρει: «Ξεκαθαρίστε εάν επιτρέπεται να βγαίνετε ραντεβού και μέχρι που μπορείτε να φτάσετε. Μπορείτε να καθορίσετε μια ημερομηνία όπου θα κάνετε ένα check ο ένας στον άλλο για το που βρίσκεστε. Μπορεί να ακούγονται εύκολα όλα αυτά μα δεν είναι! Γι αυτό τα όρια πρέπει να είναι σαφή ώστε να μην πληγωθεί κάποιος από τους δύο».
Σκεφτείτε την πιθανότητα να μην το κοινοποιήσετε!
Ακόμα και αν συνηθίζετε να εκμυστηρεύεστε το τι συμβαίνει στη σχέση σας με την οικογένειά σας ή τους φίλους σας, ίσως ήταν καλό να μην μιλήσετε πολύ για το διάλειμμα στη σχέση σας. Προφανώς θα καταλάβουν ότι κάτι τρέχει όμως μπορείτε να θέσετε κάποια όρια στο πόσα θα μοιραστείτε.
«Θέσε όρια στο πόσα είσαι διατεθειμένη να μοιραστείς με την οικογένεια και τους φίλους σου. Έτσι, όλοι θα είστε στην ίδια σελίδα και δεν θα υπάρχει άχρηστο κουτσομπολιό!» λέει η Dr Tara. «Αυτό θα εμποδίσει και τους υπόλοιπους να ανακατευτούν με τις δικές σας υποθέσεις».
Εκμεταλλεύσου το διάλειμμα για να επικεντρωθείς στον εαυτό σου
Εννοείται πως θα αισθάνεσαι μελαγχολία και άγχος για το μέλλον. Το διάλειμμα από τον σύντροφό σου δεν είναι εύκολο πράγμα. Όμως είναι μια τέλεια ευκαιρία να επικεντρωθείς σε εσένα. Πολλές φορές χάνουμε τον εαυτό μας μέσα στη σχέση και λίγη απόσταση βοηθά να επανεστιάσουμε στις ανάγκες μας. «Οι σύντροφοι μπορεί να αποκτήσουν μεγάλη εξάρτηση μεταξύ τους» λέει η Suwinyattichaiporn. «Και υπάρχει αυτό που λέμε υγιής εξάρτηση, το διάλειμμα μπορεί να βοηθήσει να έρθεις πάλι σε επαφή με εσένα».
Διάβασε επίσης: Τελικά τι θέλουν οι γυναίκες; (Στειλ’ το στο φίλο σου)