H Dr Chloe Carmichael, PhD, ψυχολόγος relationship therapist και συγγραφέας θεωρεί πώς «μια ώριμη σχέση καθορίζεται από το αν δύο άνθρωποι μοιράζονται μεταξύ τους περισσότερα από ότι με άλλους ανθρώπους». Γιατί ok, είναι όμορφο να ξυπνάς το πρωί βλέποντας ένα μήνυμα από τον σύντροφο σου που λέει «καλημέρα», αλλά έρχεται κάποια στιγμή που αναζητάμε κάτι περισσότερο από ένα γλυκό σημείωμα και καλό σεξ. Μπορεί άραγε ο σύντροφος μας να καταλάβει ότι είμαστε στενοχωρημένοι μόνο από τον τόνο στη φωνή μας; Μπορούμε να είμαστε απολύτως ο εαυτός μας όταν είμαστε μαζί του;
Σύμφωνα με την Dr Chloe Carmichael, «μία ουσιαστική σχέση είναι το ασφαλέστερο μέρος του κόσμου όταν φοβάσαι, αισθάνεσαι πληγωμένος και στενοχωρημένος. Τη στιγμή που είμαστε ευάλωτοι και νιώθουμε σ′ αυτήν ασφαλείς μπορούμε να αφήσουμε τον εαυτό μας “γυμνό” και σε απόλυτη έκθεση».
Αλλά η δημιουργία μίας στενής σχέσης δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Έχει αρκετές προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η δέσμευση και η εμπιστοσύνη.
10 χαρακτηριστικά που (οφείλει να) έχει μια ουσιαστική και δυνατή σχέση
1. Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη
Καμία σχέση δεν χτίζεται χωρίς εμπιστοσύνη, πόσο μάλλον μια σχέση στενή. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη. Η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη θεμελιώνεται με τον καιρό, καθώς μοιραζόμαστε όλο και περισσότερο χρόνο μαζί, καθώς μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον και να προβλέπουμε ο ένας τις ανάγκες του άλλου.
2. Είμαστε αποφασισμένοι να «μάθουμε» ο ένας τον άλλον
Ο άνθρωπος με τον οποίον έχουμε σχέση πρέπει να προσπαθήσει ειλικρινά να μας γνωρίσει. Οικειότητα σημαίνει «ότι ενδιαφερόμαστε να μάθουμε τον άλλον, να εξοικειωθούμε με το σώμα του, με την ιστορία ζωής του και με τα συναισθήματα του», σύμφωνα με την Dr Carmichael. Με άλλα λόγια, τι έχει κάνει ο σύντροφος μας που να δείχνει ότι επιθυμεί να μας γνωρίσει -κι εμείς για κείνον; Θυμάται ποιo είναι το αγαπημένο μας βιβλίο; Θα το αγόραζε για να το διαβάσει; Και από την άλλη, πόσο διατεθειμένοι είμαστε από την πλευρά μας να θυσιάσουμε για παράδειγμα, ένα δείπνο και να δώσουμε χρόνο σε μία δική του αγαπημένη δραστηριότητα;
3. Σε μια ουσιαστική σχέση μπορούμε να είμαστε ευάλωτοι
Εάν αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να ανοιχτούμε στο σύντροφο μας, αλλά νιώθουμε ότι μας αγαπάει, τότε η σχέση δεν είναι τόσο στενή όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Ο μόνος τρόπος για να το μάθουμε είναι να ανοιχτούμε. Μόνο τότε ανακαλύπτουμε πραγματικά εάν είναι απλά φόβος ή το γεγονός ότι «δεν μπορώ να είμαι ο εαυτός μου και να μ’ αγαπάει».
4. Σε μια ασφαλή σχέση νιώθουμε απολύτως αποδεκτοί
«Σε μια πραγματικά στενή σχέση υπάρχει αμοιβαία αποδοχή», λέει η Dr Carmichael. Και βέβαια να μπορούμε να διαχειριστούμε το πώς μας βλέπει ο άλλος. Που σημαίνει ότι θα τον αφήσουμε να διανυκτερεύσει στο σπίτι μας χωρίς να μας νοιάζει πώς δείχνουμε όταν αποκοιμηθούμε (κι αν ροχαλίζουμε που και πού). Γιατί; Επειδή ξέρουμε ότι θα μας αποδεχτεί ούτως ή άλλως. «Όσο περισσότερο τραβάμε την κουρτίνα, φανερώνοντας ακόμη και τα σημεία που δεν είναι τόσο υπέροχα, τόσο μεγαλύτερη οικειότητα αποκτάμε», λέει η ειδικός.
5. Βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον
Η ζωή συχνά δείχνει το σκληρό της πρόσωπο -από το να χάσουμε τη δουλειά μας μέχρι να προκύψει το οποιοδήποτε οικονομικό πρόβλημα. Πώς αντιδρά ο σύντροφος μας; Νιώθουμε πώς ο,τιδήποτε συμβεί μπορεί να γίνει αφορμή ώστε να έρθουμε ακόμη πιο κοντά και να το ξεπεράσουμε; Ή ανησυχούμε ότι μία δυσκολία μπορεί να πυροδοτήσει άλλα ζητήματα; Αν, για παράδειγμα απολυθούμε, ο άνθρωπος με τον οποίον είμαστε σε σχέση εμφανίζεται καθησυχαστικός και μας λέει ότι θα βρούμε άλλη δουλειά (έως και προσπαθεί να βρει λύσεις) ή αντιθέτως, πανικοβάλλεται λέγοντας ότι εμείς φταίμε; Στην πρώτη περίπτωση είναι φανερό ότι έχουμε κατακτήσει ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο της σχέσης, που είναι η στήριξη. Μπορούμε να βασιζόμαστε στο σύντροφο μας ό,τι κι αν συμβεί. Στη δεύτερη περίπτωση, υπάρχουν πολλά ακόμη που χρειάζεται να δουλέψουμε στη σχέση.
6. Είμαστε “μαζί” αλλά δεν είμαστε “ένα”
Οι υγιείς σχέσεις συνεπάγονται αμοιβαία δέσμευση και σύνδεση και αυτό σύμφωνα με την Dr Carmichael, είναι και το πιο δύσκολο στάδιο. Σημαίνει όμως επίσης ότι έχουμε την ασφάλεια και το χώρο να είμαστε ο εαυτός μας και να κάνουμε τα δικά μας πράγματα.
7. Είμαστε ομάδα
Ο σύντροφος μας είναι ο άνθρωπος μας, που σημαίνει ότι έχει προτεραιότητα. Οι σύμβουλοι σχέσεων βλέπουν πολύ συχνά ζευγάρια να έρχονται σε αντιπαράθεση εξαιτίας των μελών της ευρύτερης οικογένειας (μαμάδες ή σόγια) τα οποία τους εμπλέκουν σε συγκρούσεις για θέματα πέρα από τη σχέση τους. Εννοείται ότι οι σύντροφοι μπορούν να διαφωνούν, αλλά εάν υπάρχει ουσιαστική σχέση εμπιστοσύνης, τελικά ο ένας θα ακούσει τον άλλον!.
8. Δεν μας φοβίζει η ειλικρίνεια
Η ειλικρίνεια αποτελεί βασική προϋπόθεση. Ακόμη κι όταν ένα σχόλιο ή μια αντίδραση του συντρόφου μας προκαλούν απογοήτευση ή δυσφορία, από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι προέρχονται από έναν σύντροφο καλό και υποστηρικτικό, είναι καλοδεχούμενα.
9. Νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνει
Είναι όπως όταν στο σχολείο κοιτούσαμε τον καλύτερο μας φίλο ή την καλύτερη μας φίλη και ξεσπούσαμε σε γέλια ξέροντας μονάχα οι δυό μας ποιό ήταν το αστείο. Το να φτάσουμε με έναν σύντροφο σε αυτό το στάδιο κατανόησης αποτελεί επίσης σημάδι ουσιαστικής σχέσης. Συμβαίνει όταν αισθάνεσαι ότι κάποιος σε ξέρει σε βάθος. Όταν ο ένας ολοκληρώνει τη φράση του άλλου ή γελάμε με τα ίδια αστεία (που δεν γελούν οι άλλοι), ή ο σύντροφος μας λέει κάτι που δείχνει ότι μας έχει ακούσει πραγματικά (κάτι ενδεχομένως μικρό που ειπώθηκε μεταξύ άλλων πολλών σε μία συζήτηση), τότε έχουμε κατακτήσει αυτό το σημείο.
10. Σε μια ουσιαστική σχέση νιώθουμε το σώμα μας “χαρούμενο”
Και αυτό δεν είναι σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης σεξουαλική συμβατότητα, αλλά σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει μια αμοιβαία σεξουαλική έλξη και μια αίσθηση «ανησυχίας του σώματος». Αυτό μπορεί να σημαίνει και ότι νιώθετε παθιασμένοι ή απλά νιώθετε μια τεράστια ασφάλεια ο ένας στην αγκαλιά του άλλου. Ό,τι κι αν ψάχνει το σώμα σου, το έχεις βρει σε αυτόν ή σε αυτήν!
Διάβασε ακόμη: Παιδιά τι λέει; Ο ρομαντισμός πέθανε; Γιατί παρακαλώ;