Ζούμε σε μια περίοδο που όλα τρέχουν! Δουλειά, σπίτι, φίλοι και άπειρες υποχρεώσεις μπορεί να μη σε αφήνουν να πάρεις ανάσα δημιουργώντας σου ταυτόχρονα την εντύπωση πως πρέπει να τις διεκπεραιώσεις όλες ανεξάρτητα από την ψυχολογία σου ή την κούρασή σου. Όμως, το να «σε βάλεις» προτεραιότητα δεν σημαίνει ότι είσαι εγωίστρια ή τεμπέλα, αντίθετα δείχνει γενναιότητα!

Συνήθως λέμε ότι κάποιος είναι γενναίος αν αποφασίσει να πάει για skydiving ή αν ανέβει ένα rollercoaster ή τέλος πάντων το οτιδήποτε σε κάνει να βγαίνεις από την καθημερινότητά σου και είναι εξτρίμ. Φυσικά δεν αναφέρομαι στη γενναιότητα που επιδεικνύει κάποιος στην αρρώστια- αυτό είναι άλλο θέμα! Πολλοί άνθρωποι όταν δεν κάνουν τίποτα αισθάνονται τρομερές τύψεις και άχρηστοι. Μήπως είναι ώρα να αγκαλιάσουμε την ανάγκη μας για ξεκούραση;

τεμπελιά

Νομίζω πως ναι! Η αλήθεια είναι πως εξισώνουμε το να μην κάνουμε τίποτα με την τεμπελιά και παραγκωνίζουμε τη σημασία που έχει η ανάπαυση στη ζωή μας. Φυσικά, από μικροί έχουμε συνηθίσει σε σκληρούς ρυθμούς και γεμίζουμε τη μέρα μας με υποχρεώσεις. Γεμίζουμε τα απογεύματα των παιδιών με πολλές και καθημερινές δραστηριότητες χωρίς να τους μαθαίνουμε τη σημασία του να χαλαρώνεις χωρίς να κάνεις τίποτα. Αυτό χαράζεται στο υποσυνείδητό μας, η ξεκούραση συνδέεται με την τεμπελιά, και η αδράνεια φέρνει τύψεις!

Οι “πολύτιμοι” πολίτες

Μας λένε συχνά ότι για να είμαστε ένα πολύτιμο μέλος της κοινωνίας, πρέπει να εργαζόμαστε σκληρά και να πιέζουμε τον εαυτό μας – είτε στο σχολείο, είτε στα χόμπι μας ή σε οποιαδήποτε άλλη πτυχή της ζωής. Πρέπει να αξιοποιούμε κάθε λεπτό της ημέρας για να πετύχουμε τους στόχους μας. Οι άνθρωποι με υψηλές επιδόσεις επαινούνται, ενώ οι πιο δημιουργικές ψυχές ή οι ονειροπόλοι θεωρούνται τεμπέληδες.

Πολλές κυβερνήσεις πήραν ως μέτρο για το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής, τις περισσότερες ώρες εργασίας. Προφανώς αυτό ενισχύει την πεποίθηση πως η ξεκούραση σημαίνει τεμπελιά. Επομένως, τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η Deloitte δεν προκαλούν σε κανέναν έκπληξη! Η έρευνα αφορούσε στην εξουθένωση των υπαλλήλων, το λεγόμενο burn-out κι έδειξε ότι το 77% των ερωτηθέντων είχε αισθανθεί εξουθενωμένο στην τρέχουσα εργασία τους. Το 91% είπε ότι το μη διαχειρίσιμο άγχος ή η απογοήτευση επηρεάζει την ποιότητα της δουλειάς του και το 83% είπε ότι η εξουθένωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις προσωπικές σχέσεις.

τεμπελιά

Και γιατί έχουμε «καεί»; Γιατί έχουμε ξεχάσει να ξεκουραζόμαστε! Η ευτυχία μετριέται με τα χρήματα και την επαγγελματική σου θέση και όχι με το πόσο καλά είσαι σαν άτομο και αν είσαι ήρεμος! Κι από την άλλη έχεις όλες τις φράσεις του τύπου «Θα ξεκουραστείς όταν πεθάνεις» οι οποίες είναι από τις πιο τοξικές που μπορεί κανείς να ενστερνιστεί!

«Έχουμε μια ρομαντική αίσθηση για την εργασία μας κι αυτό μπορεί να προέρχεται από μια βαθιά επιθυμία να αποδείξουμε την αξία μας σε έναν κόσμο που εκτιμά περισσότερο την ικανότητά μας να παράγουμε παρά την ικανότητά μας να είμαστε ευτυχισμένοι και ήρεμοι!»

λέει η Emily Harris, Empowerment Coach + Mindset Mentor.

«Μπορούμε πολύ εύκολα να εσωτερικεύσουμε τη σκέψη «έχω ελεύθερο χρόνο» με το «είμαι τεμπέλης/α» ή να μας γίνει πεποίθηση το εάν δεν ματώσεις στη δουλειά δεν αξίζεις, το οποίο μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με το πρότυπο «της ανεξάρτητης και δυναμικής γυναίκας που προμοτάρεται στα social media και την τηλεόραση! Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να δημιουργήσουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες όχι μόνο στη ζωή σου αλλά και τη δουλειά σου! Ως αποτέλεσμα, συνηθίζουμε να γεμίζουμε τα ημερολόγιά μας με δουλειές και λοιπές υποχρεώσεις για να μην τεμπελιάσουμε!» συνεχίζει η Harris.

lazy

Φυσικά το να πηγαίνεις κόντρα στην οποιαδήποτε κοινωνική νόρμα ή πεποίθηση είναι πάντα πολύ δύσκολο και συνήθως δύσκολα κατανοητό ή αποδεκτό! «Τίποτα δεν είναι ποτέ επιφανειακό, έτσι ειδικά όταν εξετάζουμε με κάποια δυστοκία κοινωνικά συστήματα που διατηρούν την οικονομία μας σε λειτουργία (παραγωγικότητα και ολοκλήρωση των πραγμάτων), μπορεί να αισθανόμαστε άβολα τόσο για το υποσυνείδητο κομμάτι του εγκεφάλου μας όσο και για το νευρικό μας σύστημα να πάμε κόντρα στο πλήθος και να επιλέξουμε να ξεκουραστούμε.», εξηγεί.

Η επιλογή της ξεκούρασης

Η επιλογή λοιπόν να ξεκουραστεί θέλει θάρρος. Το να δράσεις για να διεκδικήσεις την ξεκούρασή σου δεν σημαίνει απλά ότι θα ακυρώσεις κάποιες από τις υποχρεώσεις σου αλλά ότι θα χαλαρώσεις οργανώνοντας τις δουλειές σου για να μην έχεις το λεγόμενο «νεκρό χρόνο». Το να επιλέξεις να ξεκουραστείς σημαίνει ότι θα αμφισβητήσεις ισχυρά εσωτερικευμένα συστήματα πεποιθήσεων που μας επιβάλλουν να είμαστε απασχολημένοι. Χρειάζεται συνειδητή επιλογή να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που βλέπουμε την ανάπαυση και τελικά να δημιουργήσουμε μια νέα κατάσταση στο μυαλό μας όπου η ανάπαυση είναι εξίσου παραγωγική και χρήσιμη με το να κάναμε μια δουλειά! Μερικές φορές αυτό χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και ενέργεια από το δουλεύουμε στον αυτόματο πιλότο!»

Με απλά λόγια, θέλει θάρρος να σταματήσεις να αντιμετωπίζεις τη ζωή λες και ξεμένεις από χρόνο και επίλεξε να ζήσεις το παρόν σε έναν κόσμο που είναι εμμονικός με το να δουλεύει! Δες την ξεκούραση ως την απόλυτη επανάσταση σε έναν κόσμο που τρέχει σαν τρελός!

τεμπελιά

Διάβασε επίσης: Γιατί πιεζόμαστε να είμαστε πάντα διαδικτυακά διαθέσιμοι;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!