Θυμάμαι όταν τελείωσα τις σπουδές μου και έφτιαχνα το βιογραφικό μου, έπρεπε να καταγράψω όλα τα πανεπιστημιακά πτυχία, όλα τα πτυχία ξένων γλωσσών, όλα τα σεμινάρια που είχα παρακολουθήσει. Το ζητούμενο ήταν να ζιπάρω την ακαδημαϊκή μου πορεία σε μία το πολύ δύο σελίδες. Όσα περισσότερα χρόνια είχες φοιτητής, τόσο το καλύτερο. Στα 90’ς και τα 00’ς το «καλό» βιογραφικό ήταν φορτωμένο με βαρύγδουπα πανεπιστημιακά ιδρύματα, οι σπουδές ήταν παράσημο και έπρεπε να το δείξεις.

Την τελευταία δεκαετία όμως η έννοια της γνώσης διαφοροποιήθηκε ριζικά και το ραντεβού για δουλειά δεν ξεκινάει πάντα με το καλό βιογραφικό. Η τεχνολογική επανάσταση, τα social media, η νέα επιχειρηματικότητα και η σύνδεσή μας με όλο τον πλανήτη και όχι μόνο με τη χώρα στην οποία κατοικούμε άλλαξε τις απαιτήσεις των εταιρειών από τους εργαζομένους τους.

βιογραφικό

Για κάποιες από αυτές τις εταιρείες, η ακαδημαϊκή γνώση δεν είναι πια το ζητούμενο, για πολλές το να είναι ο υποψήφιος ενημερωμένος για το τι συμβαίνει γύρω του ή το να έχει να παρουσιάσει κοινωνικό έργο είναι πολύ πιο σημαντικό από το να πήρε με άριστα το πτυχίο του. Το να έχει στήσει μια δική του επιχείρηση μέσω ίντερνετ είναι πιο σημαντικό από μία ακόμη ξένη γλώσσα.

Τα skills που θα δώσουν την επόμενη δουλειά σου, ξέρεις ε, δεν  καταγράφονται απαραίτητα στο βιογραφικό.

Αν λοιπόν πας σε συνέντευξη για δουλειά καλό θα ήταν να προετοιμαστείς και για τις παρακάτω ερωτήσεις:

«Πες μας τι είναι αυτό που σε παθιάζει περισσότερο;»

«Ποια κοινωνικά θέματα σε αγγίζουν πολύ;» «Βλέπουμε ότι είσαι πολύ ενεργός/η στα social media.  Τι θυσιάζεις για να περνάς τόσο χρόνο εκεί;» «Θα έλεγες ότι κοιμάσαι καλά το βράδυ;»

«Πως θα σου φαινόταν αν δούλευες αποκλειστικά από το σπίτι 4 μέρες την εβδομάδα;»

«Πως φαντάζεσαι τη ζωή σου σε δύο χρόνια από σήμερα;»

βιογραφικό

Τα 5 χαρακτηριστικά που θέλουν οι εταιρείες να γράφει το βιογραφικό σου για να είσαι ο ιδανικό εργαζόμενος/η. Ποια είναι τα δικά σου δυνατά σημεία;

  • Ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Το «εγώ έτσι είμαι και έτσι δουλεύω και σε όποιον αρέσει» είναι το τελευταίο που θέλει να ακούσει κάποιος σε μια συνέντευξη. Σε έναν κόσμο που όλα αλλάζουν με τρομακτική ταχύτητα, η ευελιξία είναι πολύ μεγάλο προσόν. Και δεν αφορά μόνο το αν θα δουλεύεις από το σπίτι ή στο γραφείο, στην Ελλάδα ή στην Γαλλία αλλά αφορά την ικανότητά σου να έχεις ανοιχτούς ορίζοντες, να μπορείς να δουλεύεις κάτω από πίεση, να προσαρμόζεσαι γρήγορα και αποδοτικά σε νέα δεδομένα και deadlines, σε νέους στόχους.
  • Κριτική ικανότητα και ταχύτητα στο να λύνεις προβλήματα. Στην εποχή των fake news και της σύγκρισης δεδομένων το να μπορείς να αξιολογήσεις σωστά και αντικειμενικά τον τεράστιο όγκο πληροφοριών πριν πάρεις σημαντικές αποφάσεις σε κάνει πολύτιμη. Για να καλλιεργήσεις την κριτική σου ικανότητα ξεκίνα να παρατηρείς τον εαυτό σου και τους γύρω σου και να θέτεις τις τόσο απλές αλλά τόσο σημαντικές ερωτήσεις: «Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή;», «Γιατί είναι σημαντικό;», «Ποιος επηρεάζεται από αυτό το γεγονός;», «Από που ήρθε η πληροφορία;» «Πως μπορώ να είμαι σίγουρη για την πηγή;».
  • Digital και tech γνώσεις. Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι τεχνολογική και απαιτεί από εσένα περισσότερα πράγματα από το να γράφεις ένα κείμενο στον υπολογιστή και να το στέλνεις με mail. Μπορεί να μην γνωρίζεις σε βάθος από computer programming, big data ή artificial intelligence όμως πρέπει να είσαι πολύ εξοικειωμένη με την τεχνολογία και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κάτι σαν τα αγγλικά, δεν γίνεται να μην ξέρεις…
  • Επικοινωνιακή ικανότητα. Αν δουλεύεις από το σπίτι, σίγουρα έχεις καταλάβει πόσο σημαντικό είναι ένα mail να είναι γραμμένο ξεκάθαρα και με τρόπο κατανοητό από όλους τους παραλήπτες. Αν κάνεις virtual meetings τότε επίσης ξέρεις από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να χτίζεις εμπιστοσύνη από απόσταση.
  • Συναισθηματική ευφυΐα. Υψηλό EQ σημαίνει να μπορείς να νιώσεις αυτό που νιώθει ο συνάδελφός σου και να του σταθείς όταν σε χρειάζεται. Σημαίνει να είσαι ικανή να δημιουργήσεις ανθρώπινη σύνδεση και να είσαι εκεί στη δύσκολη στιγμή.
  • Δημιουργικότητα. Μιλάμε συνέχεια για τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη. Και ακριβώς αυτή η νέα μας πραγματικότητα είναι που κάνει τόσο μα τόσο σημαντική τη δημιουργική σκέψη, την αναπάντεχη ιδέα, την out of the box παραγωγική διαδικασία. Η επιτυχία των εταιρειών βασίζεται στο μαγικό πάντρεμα της τεχνολογικής γνώσης με τη δημιουργικότητα. Το είπε τέλεια ο Σάιμον Σίνεκ, περιζήτητος Ted X ομιλητής και συγγραφέας δίνοντας το στίγμα της post Covid εποχής: «Δεν θα σε προσλάβει κανείς για τις ικανότητες σου. Θα σε προσλάβει για το πάθος σου. Τις ικανότητες μπορεί εύκολα να σου τις διδάξει». 

Διάβασε ακόμη: Social media: Μήπως τα posts σου σαμποτάρουν την καριέρα σου;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!