Η τελευταία ημέρα αργίας σε αυτή την γιορτινή περίοδο, ήταν η 1η Ιανουαρίου. Για κάποιους κλάδους είναι και η 2α Ιανουαρίου, αλλά σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει άλλη αργία μέχρι την Καθαρά Δευτέρα στο καλεντάρι. Είναι όμως μια στιγμή που πολλοί συνειδητοποιούν ότι δεν ξεκουράστηκαν όσο θα ήθελαν στις γιορτές και πως είναι ήδη εξαντλημένοι. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν σωστό πλάνο για τις άδειες τους. Εσύ είσαι σίγουρος πως έχεις επιλέξει τις σωστές μέρες για άδεια μέσα στο 2024; Αν όχι, υπάρχει το piggybacking για να διορθώσεις το λάθος σου.
Μη φανταστείς ότι πρόκειται περί κάποιου εξελιγμένου συστήματος, κάποιου μυστικού μέσα στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που του καταφέρνει κάποιο σημαντικό χτύπημα. Το Piggybacking είναι απλώς ένας μαρκετίστικος όρος για κάτι που και χωρίς ορολογία θα μπορούσε να σταθεί μια χαρά.
Το Piggybacking είναι σαν το ghosting, το breadcrumbing και το gaslighting. Λένε με χιπστερικό τρόπο κάτι που δεν χρειαζόταν απαραίτητα μια αγγλική λέξη για να ειπωθεί στη γλώσσα μας.
Το Piggybacking είναι στην ουσία η άρτια εκμετάλλευση ενός υπάρχοντος συστήματος. Να μπορείς δηλαδή να «ξεζουμίσεις» μέχρι τελευταία σταγόνα κάτι που έχεις στη διάθεσή σου. Δεν είναι δηλαδή ότι παραπλανάς ή χρησιμοποιείς αθέμιτα μέσα. Λειτουργείς στα όρια του θεμιτού και βάζεις την σωματική και πνευματική σου ξεκούραση σε πρώτο πλάνο.
Πώς λειτουργεί το Piggybacking
Οι περισσότεροι εστιάζουν στις άδειες που θα πάρουν τις μέρες που παίρνουν ούτως ή άλλως σχεδόν όλοι άδεια. Για παράδειγμα, την εβδομάδα πριν τον 15αυγουστο και μετά, στην πλειοψηφία των κλάδων της αγοράς δεν λειτουργεί σχεδόν τίποτα. Το να λείπεις από ένα διάστημα αναδουλειάς, δεν σου προσφέρει κάτι. Το να δουλεύεις εκείνες τις μέρες είναι μια μίνι ευκαιρία να προσφέρεις στον εαυτό σου ξεκούραση, έστω με παύσεις δουλειάς. Ο λόγος που πολύ συχνά λέμε πως ο Σεπτέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας για διακοπές, είναι ακριβώς αυτός. Πώς εφαρμόζεται το Piggybacking;
Τον Αύγουστο, στο 50% του μήνα, ου μην και στο 75%, η δουλειά κινείται με νωχέλεια. Ακόμα και να δουλεύεις κάθε μέρα, η πίεση στην εργασία είναι ελάχιστη, αν δεν εργάζεσαι στον τουριστικό κλάδο. Τα αφεντικά λείπουν, οι συνάδελφοι λείπουν, οι πελάτες λείπουν, άρα λειτουργείς με το μίνιμουμ της προσπάθειας και από τις 8 ώρες δουλεύεις τις 3-4. Μπορείς να απλώσεις τόσο την δουλειά σου στην εβδομάδα, που δεν θα καταλάβεις ότι δούλεψες και σε σχέση με αυτό που επικρατεί τους άλλους μήνες, θα είναι σαν να βρίσκεσαι στον προθάλαμο της ξεκούρασης μέχρι να πάρεις τη μεγάλη άδεια του χρόνου.
Δεν είναι όμως μόνο η καλοκαιρινή άδεια. Είναι και οι μίνι άδειες που προκύπτουν μέσα στο έτος, που τις βάζεις συνήθως πριν ή μετά από αργίες. Για παράδειγμα, αρκετοί έβαλαν άδεια στις 27/12 για να κάνουν πενθήμερο. Άλλοι έβαλαν την 2α Ιανουαρίου για να συμπληρώσουν 4ήμερο.
Υπάρχουν φορές που αυτή δεν είναι η καταλληλότερη επιλογή. Για παράδειγμα, το piggybacking θα σου έλεγε ότι η καλύτερη μέρα να βάλεις άδεια είναι η 3η Ιανουαρίου. Ο λόγος είναι πως επειδή είναι Τετάρτη, στην ουσία έχεις σπάσει την εβδομάδα στα δύο και είναι σαν να έχεις προσθέσει ένα δεύτερο σαββατοκύριακο. Με άδεια την Τετάρτη, έχεις εβδομάδα 3 ημερών εργασίας, αριθμός που ξεκουράζει το μυαλό, άρα και το σώμα.
Το μυαλό μας είναι συνηθισμένο κάθε Κυριακή απόγευμα να σκέφτεται «αύριο θα ξυπνήσω και έχω 5 μέρες δουλειάς». Αν όμως υπάρχει μια άδεια την Τετάρτη, έχεις δημιουργήσει στην ουσία δύο μικρές εβδομάδες, σύμφωνα με το Piggybacking. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε πως τα ΣΚ συνήθως κάνεις και τις δουλειές του σπιτιού, τότε μια άδεια την Τετάρτη, είναι σαν να προσφέρεις μια cheat μέρα στον εαυτό σου. Μπορείς να πας στον γιατρό, να πληρώσεις τους λογαριασμούς, να μην κάνεις πράγματα μόνο με άγχος.
Συνολικά, μέσα στον χρόνο, έχουμε χοντρικά 22-23 ημέρες άδειας, όσοι εργαζόμαστε στον ιδιωτικό τομέα. Από αυτές, οι 15 μέρες είναι μέρες που θα τις χρησιμοποιήσουμε για να πάμε ταξίδια εκτός της πόλης μας. Οι άλλες 8 μέρες είναι μέρες που ενδέχεται να «καούν».
Διάβασε τη συνέχεια στο Provocateur.gr