Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του κινήτρου στο χώρο εργασίας και σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sex Roles, τα κίνητρα των γυναικών και των ανδρών μπορεί στην πραγματικότητα να επηρεαστούν διαφορετικά. Συγκεκριμένα, ο ύπνος (ή η έλλειψή του) μπορεί να έχει μεγαλύτερη επιρροή στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
Μελετώντας πώς ο ύπνος επηρεάζει τα κίνητρα
Γι’ αυτήν τη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον εξέτασαν πώς ο ύπνος επηρεάζει την ικανότητά μας να διεκδικούμε καλύτερη θέση και περισσότερες ευθύνες στην εργασία μας.
Για να το κάνουν αυτό, πραγματοποίησαν μια έρευνα δύο εβδομάδων με 135 εργαζόμενους και έβαλαν τους συμμετέχοντες να αναφέρουν πόσο καλά κοιμόντουσαν κάθε βράδυ, τη διάθεσή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και πόσο μεγάλο ή μικρό κίνητρο ένιωθαν ότι είχαν για τη δουλειά μετά την ολοκλήρωση της εργάσιμης ημέρας.
Είναι ενδιαφέρον ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που συμμετείχαν είχαν μείγματα καλών και κακών νυχτών ύπνου, αλλά τα κίνητρα των γυναικών στην εργασία φάνηκε να επηρεάζονται περισσότερο από τις διακυμάνσεις στον ύπνο.
Τι βρήκαν
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει διαφορά στη μέση ποιότητα ύπνου μεταξύ ανδρών και γυναικών, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κίνητρο των γυναικών επηρεάστηκε περισσότερο μετά από μια νύχτα κακού ύπνου από ότι των ανδρών. Όπως εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Leah Sheppard Ph.D., σε ένα δελτίο τύπου, «Όταν οι γυναίκες κοιμούνται καλά και η διάθεσή τους τονώνεται, είναι πιο πιθανό να εργαστούν καθημερινά για την επίτευξη status και ευθύνης. Αν ο ύπνος τους είναι κακός και μειώνει τη θετική τους διάθεση, τότε είδαμε ότι ήταν λιγότερο προσανατολισμένες προς αυτούς τους στόχους».
Είναι σημαντικό να εξετάσουμε τους μηχανισμούς που κρύβουν οι διαφορές του φύλου στην επίδραση του ύπνου στα κίνητρα εργασίας εξηγούν οι επιστήμονες. Προς το παρόν, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε γιατί επηρεάζονται περισσότερο οι γυναίκες, με τους ερευνητές να σημειώνουν ότι θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός διαφορών φύλου στη ρύθμιση των συναισθημάτων και στις κοινωνικές προσδοκίες.
Αλλά, αν υπάρχει κάτι να συλλέξουμε από αυτά τα ευρήματα, είναι ότι οι εργαζόμενες γυναίκες μπορούν να περιμένουν ότι το κίνητρό τους θα υποφέρει όταν υποφέρει και ο ύπνος τους. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι ισχύει και το αντίστροφο και ο ποιοτικός ύπνος θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερα κίνητρα.
Photos: istockphoto.com