Πόσες φορές έχεις προσπαθήσει να βάλεις στην άκρη έστω ένα μικρό ποσό κάθε μήνα και έχεις αποτύχει παταγωδώς; Δεν είσαι η μόνη! Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν άπειρα άρθρα που σου υπόσχονται πως εάν ακολουθήσεις κάποιες συγκεκριμένες μεθόδους αποταμίευσης, θα καταφέρεις να μαζέψεις το τάδε ποσό χρημάτων στο τάδε χρονικό διάστημα. Το κατά πόσο αυτές οι μέθοδοι δουλεύουν είναι ένα άλλο θέμα.
Η αποταμίευση, καλώς ή κακώς, θέλει επιμονή και συνέπεια, αλλιώς το σακούλι δεν γεμίζει. Εμείς βρήκαμε τα 7 πιο πρακτικά tips και τις πιο απλές συμβουλές για να μπορέσεις να αποταμιεύσεις έστω κάποιο μικρό ποσό! Μπορείς να το ξεκινήσεις ως New Years Resolution!
1) Κατέγραψε τα έξοδά σου
Το πρώτο βήμα της αποταμίευσης είναι να καταγράψεις τα έξοδά σου, να καταλάβεις δηλαδή που πάνε τα χρήματά σου. Θυμήσου: πρέπει να καταγράψεις ακόμα και το tip που αφήνεις για τον καφέ σου.
Όταν θα έχεις όλα τα στοιχεία, οργάνωσέ τα σε κατηγορίες! Δηλαδή: βενζίνη, ψώνια για το supermarket, ενοίκιο κ.λπ!
2) Φτιάξε το budget σου
Όταν θα έχεις καταγράψει τα πάντα, θα μπορέσεις να ορίσεις και το budget σου καλύτερα! Πρέπει ο προϋπολογισμός σου να ανταποκρίνεται στο εισόδημά σου. Έτσι θα μπορέσεις να υπολογίσεις τι θα δίνεις κάθε μήνα και από τι μπορείς να κόψεις! Φρόντισε να λάβεις υπόψη τα έξοδα που γίνονται τακτικά αλλά όχι κάθε μήνα, όπως η συντήρηση του αυτοκινήτου ή κάτι απρόοπτο!
3) Βρες τρόπους να μειώσεις τα έξοδά σου
Όχι δεν χρειάζεσαι το έξτρα φούτερ (και σε μένα το λέω)! Είναι ώρα για αποταμίευση! Υπάρχουν τόσα άχρηστα έξοδα που κάνουμε κάθε μήνα όπως το να αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε! Εντάξει, δεν λέω να αγοράσεις ρούχα όταν λιώσουν τα παλιά σου αλλά έστω μην ψωνίζεις κάθε βδομάδα. Επιπλέον, αν έχεις κάποιες συνδρομές που δεν χρησιμοποιείς, ακύρωσέ τες, κάνε ένα στάνταρ πρόγραμμα για τις εξόδους σου και κυρίως άφηνε τον εαυτό σου να παίρνει τον χρόνο του όταν πρόκειται για αγορές. Τι εννοώ: βλέπεις κάτι, ενθουσιάζεσαι και το θες! Άσε μια δυο μέρες κι αν το θες ακόμα, πάρ’ το!
4) Βάλε έναν ποσοτικό στόχο
Όταν θα συγκεντρώσεις τους αριθμούς στο χαρτί και θα έχεις αποφασίσει από που και τι θα κόψεις, βάλε ένα ποσό ως στόχο! Έστω και 50€ τον μήνα να καταφέρεις να αποταμιεύσεις είναι καλά! Εάν καταφέρεις κάποιο μήνα να ξεπεράσεις και τον στόχο σου, ακόμα καλύτερα!
5) Βάλε έναν ποιοτικό στόχο
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι βοηθάει να ορίσεις έναν λόγο για τον οποίο θες να αποταμιεύσεις χρήματα. Για παράδειγμα: ένα ταξίδι, γάμος, ποσό για ώρα ανάγκης, οτιδήποτε σε ευχαριστεί. Αρκεί να έχεις έναν ξεκάθαρο στόχο!
6) Κάνε την αποταμίευση στην αρχή του μήνα
Το μεγαλύτερο μυστικό είναι να βάλεις στην άκρη το ποσό που θα ορίσεις ως αποταμίευση την ημέρα κατάθεσης της μισθοδοσίας σου. Στη συνέχεια πλήρωσε τις υποχρεώσεις σου και το ποσό που περισσεύει χειρίσου το ως εξής: μοίρασε το στα 4, όσες και οι εβδομάδες του μήνα και δεσμεύσου ότι δεν θα ξοδέψεις από τα χρήματα της επόμενης εβδομάδας. Έτσι δεν κινδυνεύεις να μείνεις στη μέση του μήνα έχοντας μπροστά σου 15 ολόκληρες μέρες άφραγκη. Είναι προτιμότερο να σου τελειώσουν τα χρήματα την Παρασκευή και να κάνεις restart με νέο ποσό τη Δευτέρα, σωστά;
7) Άνοιξε ένα δεύτερο λογαριασμό στην τράπεζα
Κάνε έναν δεύτερο τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο θα βάζεις χρήματα που δε θα ξοδεύεις για καθημερινές ανάγκες, πχ αγορές από το σούπερ μάρκετ ή πληρωμή λογαριασμών. Στον καινούριο σου λογαριασμό μπορείς να καταθέτεις χρήματα που θα σου χρειαστούν στο μέλλον και δε θα τα σηκώνεις όποτε θέλεις, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις.
Διάβασε επίσης: Anna Wilson: Η Ελληνίδα που πήγε στην Αγγλία με 300 ευρώ και σήμερα είναι επιτυχημένη coach