Εάν πρόκειται να ξεκινήσεις να εργάζεσαι με άντρες ή είσαι ήδη σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον και θέλεις απλώς να καταφέρεις να εισακούγεσαι, είναι λογικό να αγχώνεσαι και να αναρωτιέσαι πώς στο καλό θα τα καταφέρεις! Μπορεί να ανησυχείς μήπως φανείς πολύ δυνατή, επιθετική ή ακόμα και δύστροπη. Επιπλέον, το να είσαι από τις λίγες γυναίκες- ή και η μόνη– στην εργασία σου μπορεί να είναι στρεσογόνο και να αρχίσεις να αμφισβητείς τις δυνατότητές σου ή να αισθάνεσαι άβολα. Είναι απαραίτητο όμως να μάθεις να χειρίζεσαι και τα δύο φύλα στη δουλειά σου για να μην ταλαιπωρείσαι, να μην παραγκωνίζεσαι και ταυτόχρονα να μαθαίνεις!
Μην προσπαθείς να είσαι τέλεια
Η προσπάθεια για την τελειότητα είναι στην πραγματικότητα ένα από εκείνα τα πράγματα που πιστεύεις ότι θα ήταν μεγάλο ατού, το να πλασάρεις τον εαυτό σου, δηλαδή, ως γυναίκα-ηγέτη. Μπορεί όμως, να είναι ιδιαίτερα αρνητικό όταν εργάζεσαι με άντρες που δεν έχουν την ίδια ανησυχία για την τελειότητα. Πολλές φορές, ως γυναίκες, προσπαθούμε δυο φορές παραπάνω από ότι οι άνδρες καθώς έχουμε διεκδικήσει το δικαίωμα στην ισότιμη εργασία – δεν θεωρούνταν δεδομένο πάντα! Οι εργασιακές ανισότητες είναι λογικό να σε αγχώνουν και να σε ωθούν να δίνεις το 120% σου. Αυτό θα σε οδηγήσει σίγουρα σε burnout και δεν θα καταφέρεις τίποτα! Το πλοίο δεν βυθίζεται. Είμαστε όλοι ατελείς και η προσπάθεια να φτάσουμε στο τέλειο μπορεί να συνοδεύεται από πολύ άγχος. Επίσης, η τελειότητα σκοτώνει τη δημιουργικότητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στις ομάδες.
Μη φοβάσαι να «πουλήσεις» τον εαυτό σου
Η αυτοπεποίθηση είναι ένας εύκολος τρόπος για να κερδίσεις γρήγορα το σεβασμό από τους άνδρες της ομάδας σου και μπορεί να τους βοηθήσεις τελικά να βελτιώσουν τη δική τους. Ο σεβασμός δεν είναι θέμα φύλου, αλλά συμπεριφοράς και στάσης. Μην κάνεις πίσω στη δουλειά σου επειδή φοβάσαι ότι θα παραγκωνιστείς για παράδειγμα από τις αντρικές φωνές. Να θυμάσαι πάντα πως έχεις φωνή, δυνατά σημεία και τσαγανό- αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δουλεύεις σε ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Σε έχουν προσλάβει για κάποιο λόγο – να το θυμάσαι πάντα! Αν δεν έκανες για τη δουλειά δεν θα σε είχαν προσλάβει εξ’ αρχής. Ως εκ τούτου, η διεκδικητικότητά σου δεν θα θεωρηθεί ως αυταρχική (ή σκανδαλώδης!). Όταν αμφιταλαντεύεσαι ή ζητάς επιβεβαίωση, χάνεις την εμπιστοσύνη και το σεβασμό.
Μη φοβάσαι τον ανταγωνισμό
Ο ανταγωνισμός, είτε περισσότερο είτε λιγότερο υπάρχει σε όλες τις δουλειές. Στους άντρες γενικά αρέσει να ανταγωνίζονται- άλλωστε από μικροί αυτό μαθαίνουν. Μην μπεις στη διαδικασία να ανταγωνιστείς κανέναν. Όσο πιο συγκεντρωμένη είσαι στη δουλειά σου και αγνοείς τις προκλήσεις, τόσο πιο αποτελεσματική θα γίνεσαι! Ο ανταγωνισμός ενέχει εχθρικότητα και δεν χρειάζεσαι αυτό το συναίσθημα στον εργασιακό σου χώρο. Όσες προκλήσεις και πειράγματα δέχεσαι, τόσο πρέπει να τα αγνοήσεις και να επικεντρωθείς στη δουλειά σου. Η αξία σου δεν θα φανεί αν απαντήσεις την καλύτερη ατάκα αλλά με το να κάνεις την καλύτερη δουλειά.
Απαίτησε αυτό που αξίζεις
Το να μην γίνεσαι προκλητική δε σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να κάνεις πίσω σε όλα και να είσαι αθόρυβη. Σημαίνει να μην απαντάς στις κακόβουλες προκλήσεις. Όταν πας για συνέντευξη σε μια δουλειά η οποία είναι ανδροκρατούμενη, απαίτησε αυτό που σου αξίζει. Πήγαινε εκεί γνωρίζοντας τον μέσο μισθό της αγοράς. Ζήτησε τουλάχιστον αυτό και σχεδίασε να διαπραγματευτείς μέχρι στο σημείο που θα νιώθεις άνετα. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο δίκαιες αμοιβές, αλλά και τα επιπλέον οφέλη – παροχή αυτοκινήτου, ιδιωτική ασφάλεια, bonus, κλπ. Γιατί άλλωστε ο μισθός σου να κρίνεται από το φύλο σου;
Διάβασε επίσης: «Μισώ τη δουλειά μου». Ποια είναι η λύση;