Πολύωρες βάρδιες, αφόρητοι συνάδελφοι, κακός μισθός, πολλές ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπάρχουν εκατομμύρια λόγοι για τους οποίους μπορεί να σκέφτεσαι να παραιτηθείς από τη δουλειά σου. Η «Μεγάλη Παραίτηση» ήταν μάλλον η κορυφή του παγόβουνου, καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι κουράζονται και σταματούν να καλύπτονται από τη χαμηλά αμειβόμενη αλλά υψηλών απαιτήσεων εργασία τους.

Εάν σκέφτεσαι έντονα μια αλλαγή σταδιοδρομίας αυτή τη στιγμή, δεν είσαι η μόνη. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση, περίπου το 40% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού σκέφτεται να παραιτηθεί τους επόμενους τρεις έως πέντε μήνες. Αυτό είναι δύο στους πέντε εργαζόμενους! Ευτυχώς, η πρόεδρος και συνιδρύτρια του recruitment agency Monday Talent, Gillian Williams, μοιράστηκε τις γνώσεις της για το πώς να προσεγγίσεις τα career switch-ups κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πριν κάνεις, λοιπόν, το άλμα και πεις «αντίο» στην τρέχουσα δουλειά σου, διάβασε παρακάτω όλα όσα πρέπει να σκεφτείς και πώς να προετοιμαστείς καλύτερα για την επόμενη επαγγελματική σου μετακίνηση.

δουλειά

Τι πρέπει να λάβεις υπόψη πριν παραιτηθείς από τη δουλειά σου φέτος

Η τρέχουσα αγορά εργασίας (και η οικονομία)

«Είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα στιγμή για την αγορά εργασίας.», λέει η Williams, «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας είναι πολύ αβέβαιη. Τίποτα δεν είναι πλέον φυσιολογικό». Όταν ψάχνεις για την επόμενη δουλειά σου, η Williams συμβουλεύει να αναζητήσεις ευκαιρίες πέρα από αυτές που έχουν ήδη αναρτηθεί στο LinkedIn. Ενώ οι διαδικτυακές υπηρεσίες απασχόλησης είναι πολύτιμες, πολλές θέσεις εργασίας στις οποίες μπορεί να ταιριάζεις τέλεια συχνά ξεφεύγουν από το ραντάρ τους.

«Μην βασίζεστε σε ένα μόνο τρόπο προσέγγισης του κυνηγιού εργασίας», λέει η Williams. «Επικοινωνήστε και χρησιμοποιήστε τα δίκτυα σας, το οικογενειακό σας δίκτυο, το προσωπικό σας δίκτυο, ρωτώντας την οικογένεια και τους φίλους εάν προσλαμβάνουν ή αν γνωρίζουν κάποια ενδιαφέρουσα θέση».

Ενώ μπορεί να είσαι έτοιμη να στείλεις την επιστολή παραίτησής σου αυτή την εβδομάδα (ή ακόμα και σήμερα το απόγευμα!), είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι μπορεί να κολλήσεις σε μια διαδικασία συνέντευξης για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν πάρεις τελικά τη θέση και ξεκινήσεις στη νέα δουλειά. «Βλέπουμε πολλά εκτεταμένα χρονοδιαγράμματα για τις διαδικασίες πρόσληψης», λέει η Williams για το τρέχον κλίμα.

δουλειά

Η διαδικασία πρόσληψης

Μια πιο χρονοβόρα διαδικασία πρόσληψης σημαίνει μεγαλύτερη περίοδο αναμονής για τον επόμενο μισθό σου. Η οικονομική προετοιμασία για αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα μείνεις στη δουλειά σου για λίγο περισσότερο από όσο θα προτιμούσες, αλλά είναι κάτι που πρέπει να έχεις κατά νου πριν αδειάσεις το γραφείο σου.

Ο ανταγωνισμός

Αν αναζητάς θέση εργασίας στο LinkedIn, μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι ο αριθμός των αιτούντων ανέρχεται σε εκατοντάδες. Εν μέσω της Μεγάλης Παραίτησης, η δεξαμενή ταλέντων γίνεται όλο και πιο βαθιά.

Σύμφωνα με την Williams, το να ξεχωρίζεις από τον ανταγωνισμό ξεκινά με τα βασικά: ένα υπέροχο, καθαρό βιογραφικό, μια συνοδευτική επιστολή που εκφράζει το ενδιαφέρον σου για την εταιρεία και συστατικές που μπορούν να πιστοποιήσουν την εργασιακή ηθική και τις αξίες σου.

δουλειά

Η Williams λέει να διατηρήσεις άκρως επαγγελματικό το LinkedIn σου. Το να είσαι πολύ πρόθυμη να εντυπωσιάσεις έναν υπεύθυνο προσλήψεων είναι κάτι που πρέπει να αποφύγεις. Με τόσους πολλούς ανθρώπους να θέλουν την ίδια δουλειά, ο υπερβολικός ενθουσιασμός μπορεί να αποτρέψει τον μελλοντικό σου εργοδότη. «Είχαμε κυριολεκτικά έναν πελάτη που απέρριψε κάποιον επειδή του έστειλε αυτό το εκτενές σημείωμα τριών σελίδων για τους λόγους που τον ενδιέφερε αυτή η ευκαιρία εργασίας», λέει η Williams.

Η θετική πλευρά

Έχοντας αυτά τα πράγματα κατά νου, η Williams λέει ότι είναι μια συναρπαστική στιγμή για να εξετάσεις το ενδεχόμενο αλλαγής σταδιοδρομίας, καθώς σε μία συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας, δεν υπάρχει πραγματικά «τέλειος» χρόνος για να αφήσεις τη δουλειά σου. «Υπάρχουν τόσες πολλές νέες ευκαιρίες εκεί έξω που έχουν διαμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου και έχουν προκύψει νέοι τύποι σταδιοδρομίας που οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν», εξηγεί.

Διάβασε ακόμη: Quitfluencers: Ποια είναι η νέα φυλή εργαζομένων που έχει την παραίτηση στο τσεπάκι της;

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!