Κάθε αρχή και δύσκολη λένε και δεν έχουν άδικο. Όταν ξεκινάς σε μια καινούργια δουλειά σίγουρα είναι περίεργο και αισθάνεσαι λίγο άβολα «Πώς θα τα πάω», «τι συμβαίνει με τους συναδέλφους», «πως θα αποδώσω καλύτερα» κλπ. Μην πελαγώνεις! Υπάρχουν 4 πολύ βασικά tips που θα σε βοηθήσουν να προσαρμοστείς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
#1 Μελέτησε σαν να πηγαίνεις στο σχολείο
Υπάρχουν 1-2 πράγματα στα οποία πρέπει να προετοιμαστείς. Για αρχή πρέπει να γνωρίζεις την ιεραρχία, τις προτεραιότητες του νέου σου εργοδότη και το στόχο τη εταιρίας. Είναι επίσης σημαντικό να μελετήσεις και τους ανθρώπους. O Eli Howayeck, founder και CEO της Crafted Career Concepts. «Τις πρώτες εβδομάδες προσαρμογής σε μια νέα δουλειά, παρατήρησε τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συναδέλφων,» σημειώνει και «λάβε υπόψη σου τις διαπροσωπικές δυναμικές.»
#2 Ξεκίνα να χτίζεις τις σχέσεις σου
Σύμφωνα με τον Joseph Liu, σύμβουλο αλλαγής καριέρας και παρουσιαστή του Career Relaunch Podcast, «Η ικανότητά σου να κάνεις πράγματα εκεί που δουλεύεις συνδέεται άμεσα με την ισχύ των εσωτερικών σχέσεων, ειδικά με τους ανώτερους στην ιεραρχία και την άμεση ομάδα σου.». Οπότε, ξεκίνα να χτίζεις σχέσεις με αυτούς το συντομότερο δυνατό.
#3 Κάνε ένα meeting με το αφεντικό σου
Όταν έκανες αίτηση, διάβασες την περιγραφή της θέσης, οπότε γνωρίζεις ποιες είναι οι προσδοκίες της εταιρείας απέναντί σου. Αλλά όσο προσαρμόζεσαι σε μία νέα δουλειά, πρέπει να εντρυφήσεις περισσότερο και να αναρωτηθείς “τι περιμένει το αφεντικό μου από εμένα;”, αναφέρει ο Howayeck. Ζήτησε μια συνάντηση με το αφεντικό σου και προετοιμάσου να του θέσεις κάποιες ερωτήσεις, όπως: «Πώς πρέπει να επικοινωνώ;» «Πρέπει να ενημερώνω για τα προβλήματα πριν, κατά τη διάρκεια ή αφού λυθούν;» «Θα έχω αυτονομία ή θα παίρνω οδηγίες;».
#4 Προσπάθησε να πετυχαίνεις 3-4 στόχους/ νίκες την εβδομάδα
Ο Liu συστήνει ότι κάθε εργαζόμενος πρέπει “να φιλοδοξεί να κάνει 3 συνεισφορές στην ομάδα του σε αρχικό στάδιο για να καθιερώσει την αξιοπιστία του και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μελλοντικές επιτυχίες. Μπορεί να μοιάζει απαιτητικό καθήκον, αλλά όπως τονίζει: «Δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία να κάνεις μια πρώτη εντύπωση. Και αυτός είναι μόνο ένας λόγος για να ξεκινήσεις με δυναμική και να εστιάσεις στη συνεισφορά σου,» εξηγεί ο Liu.
Διάβασε ακόμη: Έχεις χιούμορ; Είσαι ο καλύτερος εργαζόμενος, σύμφωνα με το Forbes