Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σήμερα, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες και με βάση τα στοιχεία της UNESCO σε παγκόσμιο επίπεδο, η εγγραφή των γυναικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή στον τομέα της Πληροφορικής (3%), στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά και στη στατιστική (5%) και στη μηχανική, τη βιομηχανία και τις κατασκευές (8%).

Στο μήνυμά του, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ευκαιρία να πάρουμε θέση και να σπάσουμε τα στερεότυπα και προσθέτει ότι «ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες, πρέπει να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες να αξιοποιούν πλήρως το δυναμικό τους ως επιστημονικοί ερευνητές και καινοτόμοι».

Ο λόγος που υπάρχει η ανάγκη καθιέρωσης μίας παγκόσμιας ημέρας είναι ότι για πολλούς αιώνες οι γυναίκες εξαιτίας φυλετικών διαφορών αποκλείονταν από την εκπαίδευση, τις τεχνολογίες και τις θέσεις ηγεσίας ανεξάρτητα από το μυαλό και το ταλέντο τους. Μέσα στους αιώνες, όμως, δεν δίστασαν να προσπαθήσουν και εν τέλει να συνεισφέρουν στην επιστήμη, στην ανακάλυψη φαρμακευτικών αγωγών και στην έρευνα διαφόρων επιστημονικών πεδίων. Παρόλα τα εμπόδια που εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι και σήμερα σε διάφορους τομείς, οι γυναίκες επιστήμονες συνεχίζουν να βοηθούν στην απόκτηση γνώσης και στη αντιμετώπιση προβλημάτων που απασχολούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς σας παρουσιάζουμε κάποιες (από τις πολλές αφανείς) ηρωίδες που πάλεψαν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο!  

Marie Curie: H Φυσικός με τα δύο Νόμπελ

επιστήμονες

Η Marie Curie, ίσως είναι μία από τις γνωστότερες γυναίκες επιστήμονες. Η έρευνα της πάνω στη ραδιενέργεια συνέβαλε στη μοντέρνα πυρηνική επιστήμη, στις ακτίνες X-ray και στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Η Curie σπούδασε σε πανεπιστήμιο της Πολωνίας και έκανε το διδακτορικό της στο Παρίσι. Με το σύζυγο της ανακάλυψαν δύο συστατικά της ραδιενέργειας, το πολώνιο και το ράδιο, συμβάλλοντας στη θεραπεία πολλών τραυματισμένων στρατιωτών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αφιερώνοντας τη ζωή της στην έρευνα της ραδιενέργειας, δεν κατάλαβε τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία της και εν τέλει πέθανε από μία ασθένεια που προκαλείται από τη ραδιενέργεια. “Στη ζωή δεν υπάρχει τίποτα για να φοβάσαι, μόνο πράγματα για να κατανοείς”.


Valentina Tereshkova: Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης

επιστήμονες

Γεννήθηκε το 1937, στη Ρωσία. Εκπαιδεύτηκε κυρίως μέσω αλληλογραφίας και μεγαλώνοντας εξασκήθηκε στην πτήση με αλεξίπτωτο. Η εμπειρία της στην πτώση, της χάρισε μια θέση στο διαστημικό πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1963, η Valentina Tereshkova, μετά από 18 μήνες εκπαίδευσης, έγινε η πρώτη γυναίκα που ταξίδευε στο διάστημα, με το διαστημόπλοιο Vostok 6. Δεν είχε κλείσει καν τα 26 της χρόνια! Στη συνέχεια της επαγγελματικής της πορείας απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στη μηχανική και άσκησε διάφορα πολιτικά αξιώματα, αφήνοντας τη δική της κληρονομιά.


Margaret Hamilton: Η γυναίκα που οδήγησε τον άνθρωπο στο φεγγάρι

επιστήμονες

Τα τελευταία χρόνια που η πληροφορική και ο κώδικας γίνονται όλο και πιο περιζήτητα, πολλοί δεν γνωρίζουν πως το Apollo 11 πραγματοποίησε την πτήση του χάρη στον κώδικα που ανέπτυξε η Margaret Hamilton. Η ίδια γεννήθηκε το 1936 και έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της, βρέθηκε στο Εργαστήριο Charles Stark Draper του MIT, το οποίο μελετούσε τη διαστημική αποστολή του Apollo. Kατά τη διάρκεια της αποστολής του Apollo 11, επινόησε τον όρο “software engineering”, ώστε η δουλειά της να ξεχωρίσει από αυτή των υπόλοιπων μηχανικών. Για την προσφορά της στην ανθρωπότητα έχει αποσπάσει διάφορα σημαντικά βραβεία, μεταξύ των οποίων και αυτό του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας το 2016 από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Barack Obama.


Katherine Johnson: Η πρώτη Αφροαμερικανή που δούλεψε για τη NASA

επιστήμονες

Η Katherine Johnson ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες και Αφροαμερικανές που δούλεψαν ποτέ για τη NASA. Ήταν μαθηματικός και οι υπολογισμοί της βοήθησαν να αναπτυχθούν οι τροχιές, τα παράθυρα και τα μονοπάτια που θα επέτρεπαν να επιστρέψουν με ασφάλεια πίσω στη Γη, οι πρώτοι αστροναύτες που εξερεύνησαν το διάστημα. Στα πρώτα χρόνια της δουλειάς της δέχτηκε κριτική για το φύλο και το χρώμα της, αλλά δεν υποχώρησε στην προσπάθεια της. “Οι γυναίκες είναι ικανές να πραγματοποιήσουν οτιδήποτε είναι ικανοί και οι άνδρες να κάνουν”. Απεβίωσε το 2020 σε ηλικία 102 ετών.


Segenet Kelemu: Η γυναίκα που μάχεται για την καταπολέμηση της φτώχιας

επιστήμονες

Η Segenet Kelemu έχει αφιερώσει τη ζωή της στην έρευνα της φυτικής παθολογίας προσπαθώντας να βοηθήσει μικρότερες φάρμες να παράγουν περισσότερο φαγητό, με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας. Η Kelemu μεγάλωσε σε ένα φτωχό χωριό της Αιθιοπίας και ήταν η πρώτη από τις υπόλοιπες γυναίκες που κατάφερε να ξεφύγει από την παντρειά σε μικρή ηλικία και να πάει στο πανεπιστήμιο. Μετά από χρόνια έρευνας στο εξωτερικό, επέστρεψε στον τόπο καταγωγής της προκειμένου να συμβάλλει σε μία καλύτερη ζωή χωρίς φτώχεια. Έχει βραβευτεί για τη συμβολή της στην επιστήμη και έχει αναγνωριστεί ανάμεσα στις 100 Αφρικανές γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή από το Forbes Africa. «Πιστεύω ότι η ενασχόληση μου με την καλλιέργεια της Αφρικής είναι μία επένδυση που αφορά όλη την ανθρωπότητα». 


Jennifer Doudna: Η βιοχημικός που μάχεται τον καρκίνο

επιστήμονες

H Jennifer Doudna είναι 55 ετών και είναι η νεότερη βιοχημικός που ανέπτυξε καινοτόμο μέθοδο γονιδιακής μετάλλαξης. Χάρη σ’ αυτήν, είναι πλέον εφικτή η πρόσθεση και η αφαίρεση γενετικού υλικού και μπορούν να καταπολεμηθούν διάφορες ασθένειες. Μάλιστα, το έργο της έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του καρκίνου και σε ασθένειες του αίματος, σύμφωνα με τους Financial Times, ενώ μέσα στο 2020 θα ξεκινήσουν οι δοκιμές για τη θεραπεία μίας σπάνιας ασθένειας του ήπατος.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!