Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Οργάνωση The Female Lead σε συνεργασία με το Linkedin, το γνωστό κοινωνικό Δίκτυο, (στόχος του οποίου είναι να συνδέσει όλους τους επαγγελματίες του κόσμου), μας δίνει την απάντηση στο μισθολογικό χάσμα, ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό ερώτημα. Γιατί οι γυναίκες δεν διεκδικούν αύξηση ή προαγωγή ακόμη κι αν διαθέτουν τα ίδια (ή και περισσότερα) προσόντα από τους άντρες;
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Dr.Terri Apter, ψυχολόγο συγγραφέα και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Cambridge εξηγεί γιατί: Οι γυναίκες λόγω της κοινωνικής τους προσαρμογής διεκδικούν πολύ λιγότερο από τους άντρες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αυξήσεις μισθών, προαγωγές, εξέλιξη της σταδιοδρομίας ή ευέλικτο ωράριο. Αυτή η νοοτροπία – που έχει κατά κάποιο τρόπο «εδραιωθεί» – επηρεάζει τις γυναίκες ώστε να αισθάνονται (ασυνείδητα) λιγότερο άξιες από τους άνδρες στον επαγγελματικό στίβο ακόμη κι αν διαθέτουν τα ίδια ή και περισσότερα προσόντα.
Μισθολογικό χάσμα: τα νούμερα της κοινωνικής ανισότητας
Σύμφωνα με την έρευνα, το ένα τρίτο των ανδρών που ερωτήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο (37%) δήλωσαν ότι θα υπέβαλαν αίτηση για κάποια προαγωγή αν ένιωθαν ότι πληρούσαν περίπου το 50% των απαιτούμενων κριτηρίων, έναντι μόλις του 27% των γυναικών. Επίσης το 44% των γυναικών δήλωσαν ότι αισθάνονται πως αξίζουν λιγότερο κάποια προαγωγή ή αύξηση στην εργασία. Ένα 35% των γυναικών που ερωτήθηκαν παραδέχτηκαν πώς αν και ένιωσαν αυτό το μισθολογικό χάσμα δεν σκέφτηκαν ποτέ να κάνουν κάτι με αυτό. Όσον αφορά τη μητρότητα, μια μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που ερωτήθηκαν (το 69%) δήλωσε ότι η γέννηση επηρέασε την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.
Φυσικά όπως χαρακτηριστικά λέει η Dr Apter «Οι γυναίκες δεν γεννιούνται με αυτήν τη νοοτροπία, είναι κάποιες συμπεριφορές που η κοινωνία τις μαθαίνει να έχουν. Είναι οι προϋποθέσεις που επιβάλλουν οι κοινωνίες από τη γέννηση κιόλας μιας γυναίκας, που είναι πολύ βαθιές και πολύ ισχυρές για να αλλάξουν μονομερώς. Είναι επιτακτική ανάγκη για την κοινωνία, τις πολιτικές και τις εταιρείες να προτείνουν συγκεκριμένα βήματα για να καταρρίψουν αυτές τις προκαταλήψεις. Αλλά εκείνες που θα πρέπει πρώτα να αφυπνιστούν είναι οι ίδιες οι γυναίκες. Σε όλους τους κοινωνικούς τομείς ισχύει το ίδιο αξίωμα: Η σιωπή είναι συνενοχή!»
Η εργασία πλήρους απασχόλησης είναι η λύση;
Σίγουρα η εργασία πλήρους απασχόλησης είναι η καλύτερη απάντηση, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για πρόσθετη εκπαίδευση (στην εργασία), προώθηση και διευθυντικές θέσεις – τόσο για τις γυναίκες όσο και τους άνδρες.
Διάβασε ακόμη: 5 βήματα να διαχειριστείς την εργασιακή απόρριψη