Στον εργασιακό χώρο, τα όρια μεταξύ κινήτρου και ευχαρίστησης είναι αλληλένδετα. Το κίνητρο σου δίνει ευχαρίστηση και όταν είσαι ευχαριστημένος έχει κίνητρο να συνεχίσεις να κάνεις αυτή τη δουλειά. Ωραία ως εδώ. Όταν όμως δεν σου αρέσει πια η δουλειά σου, τι κάνεις; Εξαιρώντας την απλοϊκή λύση της αλλαγής (ολοένα και πιο δύσκολο να εφαρμοστεί στο τρέχον οικονομικό πλαίσιο), ξεκίνα από τον εαυτό σου. Γιατί λοιπόν έχεις χάσει το κίνητρό σου;
Για να βρεις την απάντηση αναγνώρισε το λόγο που συνέβη αυτό: Νιώθεις αδικημένη; Δεν πληρώνεσαι όσο θα ήθελες; Έχεις πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας που σε εμποδίζει να ολοκληρώνεις τη δουλειά σου ήρεμα ή κάνεις καθημερινά υπερωρίες; Δεν βλέπεις προοπτικές εξέλιξης; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, οφείλεις να τον βρεις και να τον ονοματίσεις προκειμένου να πας παρακάτω.
Πως θα αλλάξεις mindset
Ανάλυσε τις θετικές πτυχές της δουλειάς σου
Είναι σημαντικό να αναλύσεις το εργασιακό πλαίσιο στο οποίο εργάζεσαι καθημερινά, για να παρατηρήσεις εάν υπάρχουν κάποιες πτυχές που μπορεί (ακόμα) να σου αρέσουν. Γράψε σε μια λίστα τις αρνητικές πτυχές στη μία πλευρά και τις θετικές στην άλλη και θα δεις ξεκάθαρα τι υπερτερεί. Επομένως, το να εστιάσεις σε αυτό που βρίσκεις ευχάριστο στη δουλειά είναι το πρώτο βήμα για να βρεις ξανά κίνητρα. Θα σε βοηθήσει επίσης να σκεφτείς τι μπορείς να αλλάξεις από τη λίστα με τις αρνητικές πτυχές.
Κατηγοριοποίησε τις δουλειές σου
Θέσε συγκεκριμένους στόχους μέρα με τη μέρα. Η δημιουργία της κλασικής λίστας υποχρεώσεων με βάση τη σημαντικότητά τους θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς και το άγχος και το χρόνο σου. Υιοθετήστε μια στρατηγική για το τι μπορείς να κάνεις μέσα στη μέρα και τι όχι και άφησε ελάχιστο χώρο για το απροσδόκητο. Και το απλό τσεκ στις εργασίες που έχεις ολοκληρώσει σε βοηθά να αντιμετωπίζεις την εργάσιμη ημέρα με λιγότερο άγχος.
Χαμογέλασε
Το χαμόγελο είναι μια πρακτική άσκηση που, εάν εκτελείται καθημερινά, σε εκπαιδεύει σταδιακά να ανακαλύψεις ξανά τα κίνητρά σου στη δουλειά. Φαίνεται ασήμαντο αλλά το να χαμογελάς πηγαίνοντας στη δουλειά είναι μια μικρή χειρονομία που σε βοηθά να βρεις περισσότερα θετικά στοιχεία στα πράγματα που κάνεις κάθε μέρα. Βλέποντας τη δική σου χαμογελαστή εικόνα να αντικατοπτρίζεται στον καθρέφτη του ασανσέρ του γραφείου σου, σε εκπαιδεύει να αποδεχτείς ό,τι δεν σου αρέσει προκειμένου να προχωρήσεις προς την αλλαγή. Είναι σημαντικό επίσης να βλέπεις τα πράγματα και από άλλη οπτική γωνία αλλά και να εκτιμάς αυτό που έχεις προκειμένου να ξαναβρείς το χαμόγελό σου.
Ανάλυσε τη συμπεριφορά σου
Μια άλλη πρόταση για την εύρεση κινήτρων στη δουλειά είναι να μην αποδίδουμε πάντα την ευθύνη στους άλλους (στο αφεντικό, στην κρίση, στους συναδέλφους, σε υλικοτεχνικές δυσκολίες κ.λπ.) αλλά να αναρωτιόμαστε τι κάναμε εμείς για να γίνει η δουλειά σωστά και για να μας αρέσει περισσότερο.
Καλό είναι λοιπόν, να κάνεις μια προσπάθεια να αναλύσεις τη συμπεριφορά σου ακόμα και όταν το εργασιακό πλαίσιο έχει αλλάξει αντικειμενικά. Αντί να εγκλωβιστείς στην παγίδα της αποφυγής των ευθυνών, είναι καλύτερο να αναγκάσεις τον εαυτό σου να αντιδράσει. Αυτό θα σε κάνει να σκεφτείς πόσα περνάνε από το χέρι σου και βεβαίως πόσα υλοποιούνται. Δεν αποκλείεται να εκπλαγείς όταν διαπιστώσεις ότι τελικά μπορείς να αντιδράσεις. Και να δεις αποτέλεσμα.
Μίλησε με το σωστό τρόπο στους επικεφαλής σου
Εάν παρά τα παραπάνω η κατάσταση δεν αλλάζει ενημέρωσε το διευθυντή σου. Πρέπει να το κάνεις με αιτιολογία όμως. Δηλαδή, μην πεις «δεν μπορώ να το κάνω», γιατί ισοδυναμεί με αμφισβήτηση της ικανότητας σου να το πετύχεις. Σε αυτή την περίπτωση το αφεντικό σου θα σκεφτεί ότι το πρόβλημα είναι δικό σου, αφού δεν είσαι ικανή να κάνεις αυτή τη δουλειά. Είναι πολύ καλύτερο να βρεις αντικειμενικά δεδομένα (χρόνο, πόρους, συνθήκες κ.λπ.) που μπλοκάρουν τη δουλειά σου και να συζητήσεις επ’ αυτών με το διευθυντή σου. Άσε που το «δεν μπορώ να το κάνω» είναι μια φράση που πρέπει να αποφύγεις να πεις ακόμα και στον εαυτό σου, γιατί οδηγεί αμέσως σε υποτίμηση των δεξιοτήτων σου.
Διάβασε ακόμη: Quitfluencers: Ποια είναι η νέα φυλή εργαζομένων που έχει την παραίτηση στο τσεπάκι της;