“Να βρεις μια δουλειά στο δημόσιο”. Πόσες φορές έχεις ακούσει αυτή τη φράση; Άπειρες! Το ιδανικό σενάριο για τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες ήταν το παιδί τους να γίνει δημόσιος υπάλληλος ή να εργαστεί σε τράπεζα, με προτεραιότητα στο πρώτο!

Τα εργασιακά όνειρα των Ελλήνων άλλαξαν. Η νέα γενιά δεν θέλει θέσεις στο δημόσιο. Οι νεαροί Έλληνες αναζητούν το εργασιακό της μέλλον στον ιδιωτικό τομέα και κατά προτίμηση σε ελληνικές μεγάλου μεγέθους εταιρείες.

Σύμφωνα με εργασιακή έρευνα που διεξήγαγε το Εργαστήριο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκύπτει πως οι νέοι σήμερα επιλέγουν ελληνικές, ισχυρές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα για εργασία.

δημόσιο

Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και πληροφορικής, η βιομηχανία, οι τράπεζες, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι εταιρείες συμβούλων, οι εταιρείες ενέργειας/μεταφορών και τηλεπικοινωνιών και ο τουρισμός είναι οι κλάδοι που φαίνεται να συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των νέων φοιτητών και αποφοίτων, ενώ ο αγροτικός τομέας, οι κατασκευές, το λιανικό εμπόριο και η βαριά βιομηχανία τη μικρότερη σχετικά προτίμηση.

Μακριά από το Δημόσιο

Σε αντίθεση με τις προτιμήσεις των γονιών τους, που κυνηγούσαν μια σίγουρη θέση στο Δημόσιο, οι νέοι σήμερα φαίνεται πως προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό 73%.

Μόλις το 8% εξ αυτών «καλοβλέπει» το Δημόσιο. Δεύτερη σε προτίμηση μετά τον ιδιωτικό τομέα έρχεται η αυτοαπασχόληση με ένα ποσοστό 9%, καθώς φαίνεται πως σε αυτές τις ηλικίες οι νέοι είναι κάπως διστακτικοί στο να ανοίξουν δική τους επιχείρηση και προτιμούν τη σιγουριά της υπαλληλικής σχέσης.

δημόσιο

Το 50% με μισθό κάτω των 500 ευρώ

Ωστόσο οι μισοί περίπου νέοι ηλικίας 18 έως 29 ετών παίρνουν καθαρό μισθό περίπου 500 ευρώ τον μήνα, παρότι τα ακαδημαϊκά τους προσόντα και οι δεξιότητες που κατέχουν θα δικαιολογούσαν πολύ υψηλότερες απολαβές. Παρόλα αυτά η καριέρα και η επαγγελματική/ οικονομική τους εξέλιξη μοιάζει πιο σημαντική για τους νέους που προτιμούν μεν να ξεκινήσουν με τον βασικό αλλά να ξέρουν ότι επαγγελματικά και μισθολογικά δεν υπάρχει ταβάνι όπως στο δημόσιο.

Ο δημόσιος τομέας φαντάζει δεσμευτικός και “στείρος” από φαντασία και δημιουργικότητα. Το 75% των ατόμων που ρωτήθηκαν απάντησαν πως θα προτιμούσαν να πληρώνονται λιγότερο για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά να ξέρουν πως θα κάνουν το ίδιο πράγμα για όλη τους τη ζωή- μια σκέψη που το 43% είπε ότι του δημιουργεί άγχος.

Διαβάστε επίσης: Quitfluencers: Ποια είναι η νέα φυλή εργαζομένων που έχει την παραίτηση στο τσεπάκι της;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!