Το 2023 βρήκε την Άννα στα πρόθυρα του burnout. Όταν στα μέσα της χρονιάς προσβλήθηκε από κορονοϊό, ήταν σα να της δόθηκε μια ευκαιρία να ξεκουραστεί. Ακούγεται τρομακτικό, αλλά ένα θετικό τεστ PCR υπήρξε η αφορμή να ξεκουραστεί: Ναι, αυτό το μοναχικό πενθήμερο καραντίνας ήρθε στην πραγματικότητα ως κάποιο είδος ανακούφισης.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει κι εσείς μια αντίστοιχη ιστορία από την καραντίνα που αφορά κάποιον κουρασμένο εργαζόμενο, όσο η Άννα. To Burnout εξακολουθεί να αποτελεί το Νούμερο 1 λόγο κόπωσης του σημερινού εργαζόμενου. Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε την επαγγελματική εξουθένωση; Η Bex Spiller συγγραφέας και ιδρύτρια του The Anti-Burnout Club (ABC), μιας «κοινότητας» ευημερίας που έχει συνεργαστεί με εκατοντάδες εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βρετανία, μας λέει το πώς!

burnout

«Η επαγγελματική εξουθένωση αυξάνεται επειδή απλώς τα εργασιακά μας καθήκοντα αυξάνονται», λέει χαρακτηριστικά η Spiller. «Κοιτάξτε πίσω πριν από 50 ή 60 χρόνια και θα διαπιστώσετε ότι υπήρχαν πολύ λιγότερα στις λίστες “to do” των ανθρώπων από ό,τι σήμερα».

Στην δύσκολη αυτή εποχή η λέξη «απενεργοποίηση» δεν είναι απλώς μεταφορική. Η εργασιακή πίεση σε συνδυασμό με την ανησυχία για την υγεία μας και την τρομο-λαγνεία που υιοθετούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν την κατάσταση κυριολεκτικά αφόρητη.

«Η πανδημία έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα στην εργασία καθώς ο εργαζόμενος ήταν αναγκασμένος να φέρει τη δουλειά του στο σπίτι», λέει η Spiller. «Και αυτό δυσκολεύει πολύ περισσότερο την απενεργοποίηση – “Α, να θυμηθώ να ελέγξω τα emails μου πριν βγάλω το φαγητό από το φούρνο”. Άσε που όλοι νιώθουμε ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί δουλεύοντας από το σπίτι».

Το να προσπαθούμε να αποφύγουμε τη “ρετσινιά” του τεμπέλη, ή του μη παραγωγικού, σταδιακά μας έφτασε στο να μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας τα διαλλείματα.

Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποβάλλουμε. Για να το πετύχουμε, θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι μας εμποδίζει να αναζητάμε τη χαλάρωση. Πιστεύετε ότι η χαλάρωση ταυτίζεται με την τεμπελιά; Όχι βέβαια.

Η εκμάθηση και το να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να χαλαρώνει απαιτεί χρόνο, αλλά εδώ είναι μερικά βήματα για να το κάνουμε μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας.

Πως θα μειώσεις το burnout, μαθαίνοντας να χαλαρώνεις

Βήμα 1: Πρόσθεσε μια «ευτυχισμένη συνήθεια» στη ρουτίνα σου

«Είναι πολύ σύνηθες στην αρχή μιας νέας χρονιάς να αποφασίζουμε ότι θα ανανεώσουμε ολόκληρη τη ζωή μας, ότι θα προσθέσουμε όλα αυτά τα διαφορετικά πράγματα στη ρουτίνα μας σε μια προσπάθεια να νιώσουμε πιο χαλαροί», λέει η Spiller. «Ξέρουμε τι θα συμβεί αν προσπαθήσουμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα; Θα πνιγούμε και θα καούμε!»

Αντίθετα, η ίδια συνιστά να προσθέσουμε αυτό που αποκαλεί μια νέα «ευτυχισμένη συνήθεια» στη ρουτίνα αυτοεξυπηρέτησής μας. «Ίσως ξεκινήσουμε βρίσκοντας 10 λεπτά την ημέρα για να διαβάσουμε ή να τα απενεργοποιήσουμε όλα. Μόλις αυτό γίνει συνήθεια, ας προσθέσουμε και κάτι άλλο όπως γιόγκα ή το να δουλεύουμε την αναπνοή μας. Ας το χτίσουμε σιγά – σιγά και θα δούμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το να προσπαθούμε να ”στριμώξουμε” όλη την ευεξία ταυτόχρονα –και να πελαγώσουμε!»

burnout

Βήμα 2: Βρες τα πράγματα που σου ταιριάζουν

Η πρώτη δραστηριότητα χαλάρωσης που δοκιμάζουμε δεν θα είναι πάντα αυτή που μας ταιριάζει. Ας πειραματιστούμε με διαφορετικά πράγματα που μπορεί να μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε, είτε είναι γιόγκα, ή κολύμπι ή τρέξιμο. Επίσης το να πάμε στον κινηματογράφο, σε μια γκαλερί ή να κάνουμε μεγάλους περιπάτους. Ή ακόμα ένα χόμπι στο σπίτι, όπως η μαγειρική, το πλέξιμο ή απλά η ολοκλήρωση μιας σειράς του Netflix.

«Μπορεί να δοκιμάσουμε τη γιόγκα και να αποφασίσουμε ότι δεν μας κάνει, αλλά ότι αγαπάμε το πιλάτες», λέει η Spiller. «Ίσως η προσπάθεια διαλογισμού να μας κάνει να νιώθουμε άβολα, αλλά να απολαμβάνουμε μικρές στιγμές επίγνωσης. Δεν υπάρχει ”σωστός τρόπος” για να χαλαρώσουμε και η εύρεση των πραγμάτων που πραγματικά αγαπάμε θα εξασφαλίσει ότι είναι πιο εύκολο να τα τηρήσουμε. Δεν θέλουμε και τη χαλάρωση να τη νιώθουμε σαν αγγαρεία!»

Βήμα 3: Δώσε προτεραιότητα στα διαλείμματα και βάλε τα στο καθημερινό σου πρόγραμμα

«Ας προγραμματίσουμε το χρόνο διακοπής σαν να είναι ένα σημαντικό ραντεβού», προτρέπει η Spiller. «Πολλοί από εμάς αναβάλλουμε την ώρα της χαλάρωσης γιατί υπάρχει πάντα κάτι πιο πιεστικό να κάνουμε (ή έτσι νομίζουμε). Μου αρέσει να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να προγραμματίζουν πραγματικά το χρόνο ”διακοπής λειτουργίας” σαν να είναι ένα πολύ σημαντικό ραντεβού από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε – λίγο σαν να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο, αλλά πολύ πιο ευχάριστο.

Ας προσθέσουμε στο ημερολόγιό μας, ή όπου αλλού θέλουμε τον προγραμματισμό πραγμάτων που μας χαλαρώνουν, κι ας υποσχεθούμε στον εαυτό μας ότι θα το τηρήσουμε! Μπορούμε να ξεκινήσουμε με 5 ή 10 λεπτά την ημέρα και, στη συνέχεια, σιγά-σιγά να χτίσουμε πάνω σε αυτό».

burnout

Βήμα 4: Μάθε να αναπνέεις. Σωστά!

Η αναπνοή είναι μια σταθερή στη ζωή μας, αλλά είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα. Και αυτό είναι κάτι στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη σημασία και οι δάσκαλοι της γιόγκα. Η σωστή αναπνοή μπορεί να ενεργοποιήσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (γνωστό και ως σύστημα «ανάπαυσης και πέψης»), να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες, να φέρει περισσότερη ηρεμία και να μας κάνει να αισθανόμαστε εξαιρετικά χαλαροί. Είναι σαν να έχουμε μια υπερδύναμη στα χέρια μας σε μόλις 10 λεπτά». Κι αυτό μπορεί να μάθει να το κάνει ο καθένας μας.

Διάβασε ακόμη:

Η Νο1 στρατηγική για να μη χάνεις το κίνητρό σου στην δουλειά; Ξεκίνα από τον εαυτό σου

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!