Περνάνε οι μέρες, περνάει ο καιρός και συνειδητοποιείς ότι έχεις αρχίσει να παθαίνεις burnout. Βαριέσαι, έχει αρχίσει να ελαττώνεται η υπομονή και η ανοχή σου, έχεις τάσεις φυγής και άλλα τέτοια. Όλοι θέλουν να είναι ενθουσιασμένοι και παθιασμένοι με τη δουλειά τους όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό (ούτε φυσιολογικό). Η αίσθηση ότι έχεις βαλτώσει μπορεί να σε ζορίζει το πρωί να πας στη δουλειά και να δουλεύεις μηχανικά. Υπάρχουν όμως, μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις αυτή την κακή διάθεση.
Θυμήσου γιατί δουλεύεις εκεί εξ’ αρχής
Δε γίνεται! Κάτι θα σου άρεσε και έπιασες αυτή τη δουλειά. Προσπάθησε να συνδεθείς με αυτό το αρχικό συναίσθημα. Αναρωτήσου τι είναι αυτό που έδινε νόημα στη δουλειά σου και σε ενθουσίαζε. Ποιο είναι το κίνητρό σου; Εάν δεν έχεις πλέον τίποτε από αυτά και αισθάνεσαι πως δεν θα τα ξανανιώσεις τότε ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξεις δουλειά!
Σκέψου τι μπορείς να κάνεις για να βγεις από το αδιέξοδο
Πώς θα το κάνεις αυτό; Μάθε καινούργιες δεξιότητες, επένδυσε σε καινούργιες γνώσει πάνω στον τομέα σου, κάνε σεμινάρια! Με λίγα λόγια κάνε οτιδήποτε μπορείς για να κινηθείς «προς τα εμπρός» στην καριέρα σου.
Να είσαι ρεαλίστρια
Πολλές φορές όταν κολλάς κάπου πρέπει να εξετάσεις τις προοπτικές σου σε αυτή τη δουλειά. Τι εννοούμε: εξέτασε το ενδεχόμενο να έχεις βαλτώσει επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα εξέλιξης. Ειδικά εάν είσαι γυναίκα καριέρας το να εξελιχθείς είναι μονόδρομος για εσένα. Δεν σε φοβίζουν οι προαγωγές και οι ευθύνες. Όταν λοιπόν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα πνίγεσαι. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να εξετάσεις τις επιλογές σου εκτός της εταιρίας που δουλεύεις. Εάν από την άλλη υπάρχουν επιλογές καριέρας στη δουλειά που είσαι κάνε ένα πλάνο πως θα εξελιχθείς.
Χρειάζεται ισορροπία
Μερικές φορές επικεντρώνεσαι σε ένα μόνο κομμάτι της ζωής σου το οποίο μπορεί να είναι η καριέρα σου. Χρειάζεται ισορροπία για να μην «κάψεις» το κεφάλι σου σε κάποιον τομέα. Πρέπει να μάθεις να σταματάς να δουλεύεις όταν φεύγεις από το γραφείο και να μην κάνεις τρελά ωράρια. Αλλιώς είναι πολύ πιθανό να πάθεις burnout και να αισθάνεσαι πως έχεις φτάσει στο απροχώρητο.
Διάβασε ακόμα: Γιατί πρέπει να μάθεις να απαντάς στο αφεντικό σου