Είναι εύκολο να βάζεις το κεφάλι κάτω και απλώς να κάνεις τη δουλειά σου, χωρίς να συνειδητοποιείς ότι τα πράγματα γύρω σου έχουν αλλάξει. Ή ίσως τα πράγματα στον εργασιακό σου χώρο δεν έχουν αλλάξει αλλά έχεις αλλάξει εσύ. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ορισμένα red flags μπορεί να υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι καιρός να αναζητήσεις μια νέα δουλειά.

«Είναι σημαντικό να ελέγχεις συνεχώς την υγεία της εργασιακής κουλτούρας στο χώρο εργασίας σου, επειδή οι κουλτούρες αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου», λέει η Vicki Salemi, ειδικός σταδιοδρομίας στο Monster. «Αντί να συνειδητοποιήσεις ξαφνικά ότι βρίσκεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον και να θέλεις να φύγεις το συντομότερο δυνατό, κάνε περιοδικά check-in για να βεβαιωθείς ότι είναι ακόμα σε ευθυγράμμιση με τις αξίες σου και είναι ένα υγιές μέρος για να εργαστείς».

Η κουλτούρα στο χώρο εργασίας είναι «τα πάντα», λέει η Gillian Williams, ιδρύτρια και συνεργάτης του Monday Talent. «Ως υπεύθυνος προσλήψεων, αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που ακούμε από τους υπαλλήλους σχετικά με το γιατί θέλουν να εγκαταλείψουν την εταιρεία τους. Δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες τους ή την ισορροπία που επιθυμούν μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής».

δουλειά

Μια αρνητική κουλτούρα στο χώρο εργασίας μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική σου υγεία. «Αν δεν βρίσκεσαι σε ένα θετικό και υγιές περιβάλλον, μπορεί πραγματικά να σε επηρεάσει», προσθέτει. «Είναι επίσης δύσκολο να αναπτυχθείς και να διαπρέψεις επαγγελματικά». Και πέρα από την ευτυχία σου στη δουλειά, το άγχος που σχετίζεται με την εργασία μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλους τομείς της ζωής σου. «Διαχέονται σε ολόκληρη τη ζωή σου καθώς και στις αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπους από τους οποίους περιτριγυρίζεσαι στην προσωπική σου ζωή», λέει.

Δες, λοιπόν, παρακάτω τις 6 κόκκινες σημαίες που σύμφωνα με τους ειδικούς δείχνουν ότι ίσως είναι καιρός να αναζητήσεις μια νέα δουλειά

#1 Αναμένεται να είσαι διαθέσιμη 24/7

Το να γνωρίζεις ότι θα μπορούσες να λάβεις μια κλήση, ένα email ή ένα μήνυμα από το αφεντικό σου στο οποίο αναμένεται να απαντήσεις, ανεξάρτητα από την ημέρα ή την ώρα, μπορεί να είναι απίστευτα αγχωτικό. «Εάν δεν μπορείς να αποσυνδεθείς από τη δουλειά σου, υπάρχει πάντα μια παρατεταμένη αίσθηση άγχους», λέει η Williams. «Καταλήγει να επηρεάσει ολόκληρη τη ζωή σου γιατί νιώθεις ότι δεν μπορείς ποτέ να αποφορτιστείς πλήρως. Ο καθένας το χρειάζεται για την πνευματική του υγεία».

Η Salemi προσθέτει ότι ένα περιστασιακό, μεμονωμένο email ή ένα μήνυμα μετά το τέλος του ωραρίου σου μπορεί να μην είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά «αν είναι σύνηθες φαινόμενο, αυτό είναι μια κόκκινη σημαία».

δουλειά

#2 Κανείς δεν παίρνει ποτέ άδεια

Είναι εύκολο να παρατηρήσεις πότε οι άνθρωποι γύρω σου παίρνουν την άδεια τους. Και, αν κανείς δεν χρησιμοποιεί ποτέ τις ημέρες που δικαιούται να λείπει από το γραφείο, μπορεί να πιεστείς να κάνεις το ίδιο. «Αυτό οδηγεί σε γρήγορη εξουθένωση», λέει η Salemi.

Η Williams προσθέτει ότι το να μην παίρνεις ποτέ άδεια είναι απλώς ανθυγιεινό, «Πρέπει να κάνεις διαλείμματα για πλήρες reset», λέει. «Πρέπει να δουλεύεις για να ζεις, όχι να ζεις για να δουλεύεις. Αν δεν το κάνεις θα εξαντλήσεις τον εαυτό σου», προσθέτει.

#3 Υπάρχουν πολλές κλίκες στο χώρο εργασίας

Υπάρχει διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που είναι φίλοι στη δουλειά και των ανθρώπων που σχηματίζουν κλίκες από τις οποίες αφήνουν κάποιους απ’ έξω. «Μπορεί να αναπτυχθούν φιλίες και στενοί δεσμοί ανάμεσα στους συναδέλφους δημιουργώντας μία επαγγελματική οικογένεια, αλλά αν αρχίσουν να γίνονται κλίκα, έχουν ιδιωτικά αστεία, αποκλείουν ανθρώπους και πολλά άλλα, τότε αυτό δεν είναι καλό», λέει η Salemi.

«Επιπλέον, όταν οι κλίκες περιλαμβάνουν την ηγεσία μιας εταιρείας, μπορεί να δημιουργήσει μια κουλτούρα ευνοιοκρατίας», λέει η Williams. «Αυτό», επισημαίνει, «μπορεί πραγματικά να απομονώσει άλλους εργαζόμενους και να δημιουργήσει μια τοξική, αρνητική κουλτούρα».

#4 Υπάρχει συχνή εναλλαγή υπαλλήλων

Είναι σίγουρα ένα red flag όταν μια εταιρεία δεν μπορεί να κρατήσει τους υπαλλήλους της για πολύ. «Η συχνή εναλλαγή εργαζομένων σημαίνει ότι υπάρχει λόγος για τον οποίο αυτή η εταιρεία έχει μια περιστρεφόμενη πόρτα», λέει η Salemi. «Δεν ξέρουν πώς να κρατήσουν τους ανθρώπους τους ευτυχισμένους εκεί και μπορεί να μην κάνουν τίποτα για να κατανοήσουν το λόγο και να γίνουν βαθύτερες αλλαγές, ώστε οι άνθρωποι να θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται εκεί».

δουλειά

«Η μεγάλη εναλλαγή εργαζομένων μπορεί επίσης να διαταράξει τα projects στα οποία εργάζεσαι», λέει η Williams. «Μπορεί να χρειαστεί να αναδιαμορφώσεις και να αναδιαρθρώσεις τα πράγματα, δημιουργώντας περισσότερη δουλειά στη διαδικασία», επισημαίνει. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια κουλτούρα φόβου εάν ο κύκλος εργασιών συνδέεται με απολύσεις. «Υπάρχει συνεχώς η αίσθηση ότι θα είσαι ο επόμενος» λέει ο Williams. «Όταν είσαι τόσο στην τσίτα, το άγχος κυριαρχεί και δεν είσαι σε θέση να επικεντρωθείς πλήρως στη δουλειά σου».

#5 Υπάρχει μεγάλος φόβος αποτυχίας

Κανείς δεν είναι ακριβώς ενθουσιασμένος όταν τα κάνει θάλασσα, είτε είναι στη δουλειά είτε στην προσωπική του ζωή, αλλά συμβαίνει. «Το να βρίσκεσαι σε ένα μέρος όπου υπάρχει ένας τεράστιος φόβος αποτυχίας μπορεί τελικά να σε κρατήσει πίσω», λέει ο Williams. «Ορισμένες από τις καλύτερες μαθησιακές εμπειρίες προέρχονται από λάθη», επισημαίνει. «Αν βρίσκεσαι σε μια εταιρεία που δεν σου επιτρέπει να αποτύχεις, ο φόβος του να κάνεις λάθη μπορεί να σε εμποδίσει να κάνεις το καλύτερο δυνατό σου. Επίσης, θα σε αποτρέψει από το να δοκιμάσεις νέες ή καινοτόμες προσεγγίσεις».

«Το να φοβάσαι συνεχώς ότι δε θα τα βγάλεις πέρα μπορεί επίσης να σε κάνει να αισθάνεσαι λιγότερο σίγουρος για τον εαυτό σου και να μειώνει την αυτοπεποίθησή σου», λέει η Salemi. «Συχνά, αυτό δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη και σιγά σιγά εξαφανίζεται η πίστη σου στον εαυτό σου», λέει.

#6 Δεν υπάρχει αίσθηση κοινότητας

«Το να νιώθεις ότι είσαι μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας είναι πολύ σημαντικό για να σε κάνει να συνδεθείς πραγματικά με μία εταιρεία», λέει η Williams. «Αν δεν υπάρχει, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μην έχουν κίνητρο και να αποχωρούν με ευκολία», λέει.

δουλειά

Η Salemi συμφωνεί, «Όταν δεν υπάρχει η αίσθηση της κοινότητας, μπορεί να αισθάνεσαι αποκομμένη, και ότι αυτό στο οποίο εργάζεσαι δεν κάνει τη διαφορά», λέει. «Μάλλον δεν αισθάνεσαι ότι σε βλέπουν και/ή σε ακούν».

Εάν μερικές ή όλες αυτές οι κόκκινες σημαίες μιας δουλειάς περιγράφουν τον χώρο εργασίας σου, ίσως πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι την παραίτηση σου. «Μπορεί να προσπαθήσεις να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν είναι τόσο κακό ή ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά είμαι εδώ για να σου πω ότι μάλλον δεν θα γίνει», λέει η Salemi. «Συνήθως όταν ανακαλύπτεις red flags, ακόμα κι αν είναι μικρά και δεν αναβοσβήνουν ακόμα με μεγάλα κόκκινα γράμματα, αρχίζεις να τα παρατηρείς περισσότερο και η τοξικότητα τείνει να κλιμακώνεται και να εντείνεται».

Τα καλά νέα είναι ότι σε πολλούς τομείς, τώρα μπορεί να είναι μια γόνιμη στιγμή για να εξερευνήσεις νέες ευκαιρίες. «Στην αγορά, υπάρχουν τόσες πολλές ευκαιρίες», λέει η Williams. «Οι εταιρείες εκτιμούν επίσης την κουλτούρα στο χώρο εργασίας περισσότερο από ποτέ. Εάν δεν λαμβάνεις ό,τι χρειάζεσαι από τον εργοδότη σου, ήρθε η ώρα να αρχίσεις να ψάχνεις κάπου αλλού».

Photos: istockphoto.com

Διάβασε επίσης: Σςςςς… Τι σημαίνουν οι σιωπές στη δουλειά; 4 tips για να μάθεις να τις χρησιμοποιείς και να τις μεταφράζεις.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!