Έχεις να πας σε συνέντευξη και έχεις αγχωθεί με την διαδικασία, τις ερωτήσεις άλλα κυρίως τις απαντήσεις που θα δώσεις;
Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της προετοιμασίας της συνέντευξης για δουλειά είναι να είσαι έτοιμη να απαντήσεις αποτελεσματικά στις ερωτήσεις που συνήθως κάνουν οι εργοδότες.
Δες αυτές τις πιο συχνές ερωτήσεις συνέντευξης και δείγμα απαντήσεων και, στη συνέχεια, προετοίμασε τις απαντήσεις σου με βάση την εμπειρία, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σου!
#1 Πες μου για τον εαυτό σου!
Προσπάθησε να απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τον εαυτό σου χωρίς να δώσεις πάρα πολλές ή πολύ λίγες προσωπικές πληροφορίες. Μπορείς να ξεκινήσεις λέγοντας ορισμένα από τα προσωπικά σου ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες που δεν σχετίζονται άμεσα με τη δουλειά, όπως ένα αγαπημένο χόμπι ή μια σύντομη περιγραφή του τόπου που μεγάλωσες, της εκπαίδευσής σου και τι σε παρακινεί.
Παράδειγμα απάντησης:
- Αξίζει να αναφερθούν ενδιαφέροντα όπως η γιόγκα που βοηθούν στην αναπαράσταση της υγιούς, ενεργητικής πλευράς σου.
- Ενδιαφέροντα όπως το τένις, το βόλεϊ, η κολύμβηση κ.α.
- Η εθελοντική εργασία θα δείξει τη σοβαρότητα του χαρακτήρα σου και τη δέσμευση που δείχνεις σε έναν εργασιακό χώρο.
#2 Γιατί είσαι το καλύτερο άτομο γι’ αυτή την δουλειά;
Είσαι ο καλύτερος υποψήφιος για τη δουλειά; Ο υπεύθυνος προσλήψεων θέλει να μάθει εάν έχεις όλα τα απαιτούμενα προσόντα. Να είσαι έτοιμη να εξηγήσεις γιατί είσαι ο υποψήφιος που πρέπει να προσληφθεί. Κάνε την απάντησή σου σίγουρη και συνοπτική, μίλησε για το τι έχεις να προσφέρεις και γιατί πρέπει να πάρεις την δουλειά.
Παράδειγμα απάντησης: Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση. Ο πρώτος τρόπος είναι να εξηγήσεις πώς η προσωπικότητά σου ή τα προσωπικά σου χαρακτηριστικά σε καθιστούν ιδανικό υποψήφιο. Τόνισε τις μοναδικές σου δεξιότητες, εάν έχεις δεξιότητες που σε κάνουν ισχυρό υποψήφιο. Οι δεξιότητες που αναζητά ο εργοδότης μπορούν επίσης να αναφέρονται στην ανάρτηση εργασίας, εάν όχι, δες παρόμοιες θέσεις εργασίας για να δεις ποια κριτήρια αναζητούν οι εργοδότες. Μια άλλη επιλογή είναι να δείξεις στον εργοδότη ότι όσα έχεις επιτύχει στις προηγούμενες δουλείες σου πληρούν τις προϋποθέσεις για αυτόν.
#3 Ποιο είναι το πιο δυνατό σου σημείο;
Αυτή είναι μια από τις ερωτήσεις που κάνουν σχεδόν πάντα οι εργοδότες για να καθορίσουν πόσο ικανή είσαι γι’ αυτή τη θέση. Όταν σε ρωτούν για τα μεγαλύτερα δυνατά σου σημεία, είναι σημαντικό να συζητήσεις τα χαρακτηριστικά που σε κάνουν να πλήρεις τις προϋποθέσεις για τη συγκεκριμένη δουλειά και που θα σε ξεχωρίσουν από τους άλλους υποψηφίους.
Παράδειγμα απάντησης: Όταν απαντάς σε αυτήν την ερώτηση, αντί να δηλώσεις ότι είσαι εξαιρετική στις λύσεις προβλημάτων, πες μια ιστορία που το αποδεικνύει αυτό, αντλώντας ιδανικά ένα περιστατικό από την επαγγελματική σου εμπειρία.
#4 Πώς χειρίζεσαι το άγχος και την πίεση;
Τι κάνεις όταν τα πράγματα δεν πάνε ομαλά στη δουλειά; Πώς αντιμετωπίζεις τις δύσκολες καταστάσεις; Ο εργοδότης θέλει να μάθει πώς διαχειρίζεσαι το άγχος στο χώρο εργασίας.
Παράδειγμα απάντησης: Ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση είναι να μοιραστείς ένα παράδειγμα για το πώς να αντιμετώπισες επιτυχώς το άγχος σε μια προηγούμενη θέση.
#5 Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;
Πού φαντάζεσαι να πάει η καριέρα σου; Τα σχέδιά σου για το μέλλον ταιριάζουν με την επαγγελματική πορεία για κάποιον που συνήθως προσλαμβάνεται για αυτήν τη θέση;
Παράδειγμα απάντησης: Με αυτή την ερώτηση θέλει να γνωρίζει εάν πρόκειται να παραμείνεις ή να προχωρήσεις αμέσως μόλις βρεις μια καλύτερη ευκαιρία. Κράτησε την απάντησή για την εργασία και την εταιρεία και τόνισε τους μακροπρόθεσμους στόχους σου.
#6 Ποιες είναι οι προσδοκίες σου για το μισθό;
Τι μισθό θα ήθελες; Οι ερωτήσεις σχετικά με τα χρήματα είναι πάντα δύσκολο να απαντηθούν. Σε ορισμένες εταιρίες απαγορεύεται νομικά στους εργοδότες να σε ρωτήσουν για το ιστορικό μισθών αλλά μπορούν να σε ρωτήσουν πόσο περιμένεις να πληρώνεσαι για τη συγκεκριμένη δουλειά.
Παράδειγμα απάντησης: Κάνε την έρευνά σου πριν από τη συνάντηση, ώστε να είσαι έτοιμη να αναφέρεις έναν μισθό εάν σου ζητηθεί. Με βάση τον τίτλο εργασίας, τον εργοδότη, την εμπειρία και τις δεξιότητες σου.