Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι χαμηλότερη από εκείνη των ανδρών. Οι εργαζόμενες γυναίκες τείνουν να εργάζονται λιγότερες ώρες,  σε χαμηλότερα αμειβόμενους τομείς και καταλαμβάνουν θέσεις κατώτερου επιπέδου από ό, τι οι άνδρες, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό χάσμα μεταξύ των φύλων στους μισθούς και τις αποδοχές.

Τα νέα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα Πανεπιστήμια στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι το 69% των νεαρών γυναικών ανησυχούν υπερβολικά για την οικονομική τους ασφάλεια συγκριτικά με τους νεαρούς άνδρες στους οποίους το ποσοστό ανησυχίας αγγίζει το 59%  Κάτι απόλυτα φυσικό. Η Vivi Friedgut, δημιουργός της πολύ επιτυχημένης start up εταιρείας Blackbullion, που στόχο έχει να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει νέες γυναίκες σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές δίνει κάποιες πολύ χρήσιμες χρηματο-οικονομικές συμβουλές που αφορούν κυρίως τις νεαρές γυναίκες.

Οικονομική ασφάλεια: όλα τα βήματα που πρέπει να κάνετε

Τι σημαίνει οικονομική ασφάλεια;

Σύμφωνα με την financial coach Vivi Friedgut η οικονομική ασφάλεια έχει να κάνει με το πόσο ελέγχεις τα οικονομικά σου θέματα. Στην πιο απλοϊκή εκδοχή σημαίνει να «ξέρεις ότι μπορείς να πληρώσεις οτιδήποτε πρέπει να πληρώσεις». «Η οικονομική εμπιστοσύνη», λέει η Vivi «σου δίνει επιλογές. Να τελειώσεις μια σχέση που πιστεύεις ότι πρέπει να τελειώσει, ή να αγοράσεις κάτι που χρειάζονται τα παιδιά σου. Αυτό σημαίνει αληθινή ελευθερία»

Πόσο σημαντική είναι η οικονομική ασφάλεια για τις γυναίκες;

Η Vivi θεωρεί ότι «η οικονομική ασφάλεια αποτελεί για τη γυναίκα την τέλεια ενδυνάμωση. Οι γυναίκες έχουν πολλές ενοχές όταν ξοδεύουν χρήματα. Γι’ αυτό και όταν έχουν τον έλεγχο των οικονομικών τους νιώθουν πολύ πιο άνετα. Είναι πολύ καλό να ελέγχεις εσύ τα χρήματά σου και να μην σε ελέγχουν αυτά».

Επίσης σύμφωνα με τις έρευνες η οικονομική ευεξία συνδέεται άρρηκτα με την ψυχική υγεία. Η πρόσφατη έρευνα που έγινε σχετικά κατέληξε πώς η οικονομική ανασφάλεια προκαλεί τόσο άγχος στις νεαρές γυναίκες που μπορεί να τις οδηγήσει να εγκαταλείψουν ακόμα και τις σπουδές τους. Σύμφωνα με την ειδικό το πρόγραμμα οικονομικής ενημέρωσης θα πρέπει να συμπεριληφθεί και στα προγράμματα σπουδών. Η οικονομική διαχείριση είναι μια δεξιότητα που, πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους και όλες.

οικονομικά

5 κορυφαίες συμβουλές για να νιώσεις ασφαλής οικονομικά

1. Απόκτησε τις απαιτούμενες δεξιότητες διαχείρισης των χρημάτων σου

Ρώτησε και μάθε πώς θα μπορούσες να αποταμιεύσεις ένα ποσό ή να το εκμεταλλευτείς ώστε να έχει ανταποδοτικότητα. Ακόμη και αν δεν έχεις κάποιο ποσό μπορείς να ζητήσεις κάποιες συμβουλές για να δημιουργήσεις έναν χάρτη πορείας μέχρι να το αποκτήσεις.

2.Αναθεώρησε την οικονομική σου ταυτότητα

Μη πεις ποτέ «τα χρήματα που παίρνω είναι ελάχιστα». Ή «τα χρήματα είναι για πέταμα». Τα χρήματα είναι ένα πολύ καλό μέσο για να σου εξασφαλίσουν ελευθερία και ψυχική ευεξία. Φτιάξε έναν μίνι προϋπολογισμό και κατόπιν μια λίστα με τα έσοδα και τα έξοδά σου.  

3. Θέσε έναν οικονομικό στόχο

Είτε να αρχίσεις να εξοφλείς την πιστωτική σου, είτε να προσπαθήσεις για ένα έξτρα ποσό κάθε μήνα. Και 20 ευτώ να μπορέσεις να εξοικονομήσεις είναι μια καλή αρχή. «Και μόνον το ότι κατάφερες να κάνεις μια μίνι αποταμίευση θα σου ανεβάσει πολύ την αυτοπεποίθηση, λέει η Friedgut.

4. Γνώρισε την αξία των χρημάτων σου

Σκέψου ποια έξοδα από αυτά που κάνεις κάθε μήνα σου φέρνουν χαρά. Ένα  κυριακάτικο brunch με μια κολλητή σου πιθανόν να έχει περισσότερη «αξία» από ένα (ακόμα) ζευγάρι παπούτσια που θα αγοράσεις διαδικτυακά την Κυριακή το βράδυ από κατάθλιψη.

5. Φρόντισε τα χρήματά σου

Και βασικά δώσε σημασία στη λεπτομέρεια. Αυτό δεν χρειάζεται κάποιον οικονομικό διαχειριστή. Είναι απλό αρκεί να δώσεις προσοχή στις λεπτομέρειες. Ακόμη και μια τραπεζική μεταφορά που έχει κόμιστρα 3 ευρώ μπορεί να σου εξασφαλίσουν μέχρι και 600 ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!