Σίγουρα δεν είναι είδηση ότι οι εργαζόμενες γυναίκες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολύ περισσότερες δυσκολίες και προκλήσεις από τους άντρες συνεργάτες μας. Και σίγουρα πρέπει να αναπτύξουμε συγκεκριμένες δεξιότητες και κυρίως γερό στομάχι για να ανταπεξέλθουμε!
Εάν το να “προμοτάρεις” σωστά τον εαυτό σου δε σου βγαίνει φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να δείξεις τα ταλέντα και τις γνώσεις σου. Πρέπει να αναλάβεις δράση και να πάρεις τολμηρές αποφάσεις. Η Margaret Buj, σύμβουλος καριέρας και επαγγελματικών συνεντεύξεων, σου προτείνει δέκα στρατηγικές για να προωθήσεις την καριέρα σου και να πετύχεις τους επαγγελματικούς σου στόχους.
1. Φτιάξε ένα καλογραμμένο βιογραφικό
Χωρίς αυτό δεν θα καταφέρεις να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται. Γι’ αυτό φτιάξε ένα βιογραφικό που θα σε κάνει ανταγωνιστική στην αγορά εργασίας. Εάν δεν έχεις ιδέα πως θα το κάνεις σωστά, μπορείς να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό σ’ αυτό το θέμα, εξασφαλίζοντας ότι θα έχεις στα χέρια σου ένα σύγχρονο και ενημερωμένο βιογραφικό.
2. Φτιάξε το “όνομα” και τη φήμη σου!
Μια από τις καλύτερες συμβουλές σταδιοδρομίας για τις γυναίκες είναι να αναπτύξουν ένα ισχυρό προσωπικό σήμα κατατεθέν! Ένα ισχυρό όνομα και μια καλή φήμη μπορούν να σε βοηθήσουν βάζοντάς σε στα «ραντάρ» εταιριών που σ’ ενδιαφέρουν. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι αναγνωρισμένη στον τομέα σου, καθώς αυτό θα σε βοηθήσει στην επόμενη δουλειά σου και θα γίνεις «ορατή» και γνωστή για τις μοναδικές ικανότητες και τα επιτεύγματά σου. Να θυμάσαι, επίσης, ότι πρέπει να είσαι σε θέση να μιλήσεις για την καριέρα σου με συνοπτικό και ενδιαφέροντα τρόπο.
3. Φτιάξε το δίκτυό σου!
Δημιούργησε ένα δίκτυο εντός και εκτός της εργασίας σου, το οποίο θα σε βοηθήσει στην περίπτωση που οι καταστάσεις αλλάξουν. Πρέπει να διεκδικήσεις τη συμμετοχή σου και να ακούγεται το όνομά σου όταν παρουσιάζονται ενδιαφέροντα project. Εντόπισε τους σωστούς ανθρώπους που πρέπει να κερδίσεις με τις δυνατότητές σου στη δουλειά. Το να “δικτυωθείς” απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά είναι απαραίτητο.
4. Ζήτησε συμβουλές!
Η εξέλιξη είναι μονόδρομος και στην επαγγελματική ζωή. Και ο τρόπος για να το πετύχεις είναι να ζητάς συμβουλές και να δέχεσαι παρατηρήσεις από κάποιον που σέβεσαι επαγγελματικά. Αυτό θα σε βοηθήσει να γίνεσαι κάθε μέρα και λίγο καλύτερη. Είναι βασικό να ξεχωρίζεις ποιος σου δίνει σωστές συμβουλές και ποιος πάει να υπονομεύσει τις επαγγελματικές προοπτικές σου. Οι εργαζόμενοι που ζητούν συμβουλές από τη διοίκηση πάντα τείνουν να είναι πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά τους.
5. Ανέλαβε καινούργιες προκλήσεις!
Εάν σου προτείνουν μια δουλειά που σε συναρπάζει αλλά φοβάσαι να πεις «ναι» επειδή θεωρείς πως δεν θα ανταπεξέλθεις, καταχώνιασε το φόβο και δέξου την! Τα υπόλοιπα θα τα βρεις στην πορεία! Η προετοιμασία μπορεί να σου προκαλέσει στρες αλλά όταν τα καταφέρεις θα είσαι πιο σίγουρη για τον εαυτό σου και θα εξασκηθείς στο να φέρνεις εις πέρας πιο δύσκολες προκλήσεις.
6. Έχε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σου!
Όσο πιο σίγουρη και ικανή φαίνεσαι, τόσο περισσότερη εμπιστοσύνη εμπνέεις και στους άλλους. Όταν, για παράδειγμα αναλαμβάνεις ένα project και πρέπει να το εξηγήσεις σε κάποιον, οφείλεις να είσαι σε θέση να εκφράζεσαι με σαφήνεια και να μπορείς να ζητήσεις αυτό που θέλεις ή χρειάζεσαι. Μίλησε αργά και σταθερά, μην βιάζεις τον λόγο σου διότι αυτό δείχνει νευρικότητα και έλλειψη επικοινωνιακής ικανότητας.
7. Να είσαι επίμονη!
Μην τα παρατάς! Μερικές φορές η προαγωγή ή η αναγνώριση στη δουλειά δεν έρχονται όποτε τη θέλουμε! Αυτό που χρειάζεται είναι η στοχοπροσήλωση. Με το που “κλείδωσες” τον στόχο σου, μείνε σταθερή σ’ αυτόν! Γράψε τους στόχους σου, μη φοβάσαι να τους αναθεωρείς συχνά και ζήτα από κοντινά σου πρόσωπα να σε στηρίξουν για να τους πετύχεις.
8. Γίνε κάποια με την οποία όλοι θέλουν να συνεργαστούν!
Εάν κάνεις το κάτι παραπάνω από αυτό που περιμένουν από εσένα στη δουλειά, στις περισσότερες περιπτώσεις θα σου αναγνωριστεί. Είναι σημαντικό, επίσης, να φέρεσαι με ακεραιότητα, καλοσύνη και ευγένεια. Μπορεί να είσαι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για μια δουλειά αλλά εάν οι υπόλοιποι δεν θέλουν να συνεργαστούν μαζί σου, είναι πολύ πιθανό να αναλάβει τη δουλειά κάποιος με λιγότερη εξειδίκευση αλλά με ευρεία αποδοχή!
9. Σχεδίασε την καριέρα σου!
Το να σχεδιάζεις την καριέρα σου είναι μείζον θέμα. Το να βάλεις στόχους, δεν θα σου επιτρέψει μόνο να εποπτεύεις την πρόοδο της καριέρας σου αλλά θα σε κάνει και πιο ευέλικτη εάν οι συνθήκες αλλάξουν.
10. Βρες έναν μέντορα!
Και ένας καλός μέντορας πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Να είναι άτομο απόλυτα αξιόπιστο, με υπέρμετρη ακεραιότητα, είτε αυτό θεωρείται θετικό είτε αρνητικό.
Να αναφέρει πράγματα που ίσως δεν θα θέλατε να ακούσετε, αλλά σας αφήνει με μια αίσθηση ικανοποίησης ότι κάποιος σας άκουσε.
Να δημιουργεί μια κατάσταση συνεργασίας, που σας ωθεί στο να γίνεστε όλο και καλύτερος.
Να δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας, ώστε να αναλαμβάνετε πρωτοβουλίες και να παίρνετε όσο το δυνατόν περισσότερα ρίσκα.
Τέλος να στηρίζει τις προσπάθειες σας να θέσετε προσωπικούς στόχους.