Η yoga είναι μια αρχαία πρακτική που συνδυάζει σωματικές θέσεις, αναπνοές και διαλογισμό, με σκοπό την επίτευξη σωματικής και ψυχικής ευεξίας. Προέρχεται από την Ινδία και έχει εξελιχθεί σε πολλές μορφές και στυλ, καθιστώντας την προσβάσιμη σε άτομα όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης.
Η λέξη “yoga” προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα “yuj,” που σημαίνει «να ζευγαρώσεις» ή «να δέσεις». Η ίδια η λέξη έχει πολλές σημασίες, από μια αστρολογική συνένωση μέχρι το γάμο, με το υποκείμενο θέμα να είναι η σύνδεση. Η πρακτική προήλθε από την Αρχαία Ινδία ως μέσο για την προώθηση της πνευματικής ανάπτυξης και της σύνδεσης σώματος και νου.
Η επιστημονική έρευνα για τα οφέλη της yoga είναι ακόμη κάπως προκαταρκτική, αλλά τα περισσότερα από τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι τώρα υποστηρίζουν αυτό που οι πρακτικοί φαίνεται να γνωρίζουν εδώ και χιλιετίες: Η yoga μπορεί να είναι ωφέλιμη για τη συνολική μας ευεξία.
7 οφέλη της yoga
Η yoga βελτιώνει την ευλυγισία και την ισορροπία
Η ευλυγισία είναι ένα σημαντικό στοιχείο της σωματικής υγείας. Η yoga προσφέρει πολλές στυλ για να επιλέξετε, ποικίλλοντας σε ένταση από υψηλή μέχρι μέτρια και ήπια. Η yoga φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη βελτίωση της ευλυγισίας σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω. Η μειωμένη ευλυγισία είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης, και μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η yoga επιβράδυνε την απώλεια και βελτίωσε την ευλυγισία στους ηλικιωμένους.
Η yoga βοηθά στη μείωση του άγχους
Η τακτική πρακτική της yoga μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η σωματική πρακτική είναι μόνο μία πτυχή της yoga. Ο διαλογισμός, οι ασκήσεις αναπνοής και οι ακουστικές τελετές, όπως τα ηχητικά λουτρά, έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά την ένταση και ανακουφίζουν το άγχος.
Η yoga πιθανότατα θα αυξήσει τη δύναμή σας
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τη yoga με την τέντωμα και την ευλυγισία, ορισμένοι τύποι μαθημάτων yoga μπορούν επίσης να θεωρηθούν ενδυνάμωσης. Αυτό εξαρτάται από το επίπεδο του μαθήματος, την προσέγγιση και τον δάσκαλο. Αυτό καθιστά την asana της yoga μια πολυδιάστατη μορφή άσκησης.
Η yoga μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του καρδιοαγγειακού συστήματος
Το Pranayama, συχνά αναφερόμενο ως «γιόγκα αναπνοής», είναι μια σημαντική και ωφέλιμη πτυχή της yoga. Το 2019, το Journal of Ayurveda and Integrative Medicine δημοσίευσε μια ανασκόπηση 1.400 μελετών που εξέταζαν τις συνολικές επιδράσεις του pranayama. Ένα από τα κύρια συμπεράσματα ήταν ότι η yoga αναπνοής μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία διαφόρων συστημάτων του σώματος.
Η yoga μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου
Όταν μετράνε τον ύπνο, οι ερευνητές εξετάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να αποκοιμιέται και να παραμένει κοιμισμένο. Η αϋπνία μπορεί να επηρεάσει μία ή και τις δύο αυτές πτυχές. Η yoga έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τόσο την ταχύτητα με την οποία οι άνθρωποι αποκοιμούνται όσο και την ποιότητα του ύπνου τους. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα αποτελέσματα της άσκησης και στην ψυχική ηρεμία και ανακούφιση από το άγχος που προσφέρει η yoga ειδικά.
Η yoga μπορεί να προάγει καλύτερη στάση σώματος και σωματική συνείδηση
Ως μια σύγχρονη κοινωνία που βασίζεται στην τεχνολογία, φαίνεται ότι περνάμε ολοένα και περισσότερο χρόνο καθισμένοι ή σκυμμένοι πάνω σε συσκευές. Ωστόσο, μια ανασκόπηση του 2020 που εξέτασε 34 ερευνητικές μελέτες βρήκε ένα αναδυόμενο μοτίβο: η yoga βελτίωσε τη λειτουργία του εγκεφάλου στα κέντρα που είναι υπεύθυνα για την εσωτερική αντίληψη (την αναγνώριση των αισθήσεων μέσα στο σώμα σας) και τη στάση. Δοκιμάστε να προσθέσετε θέσεις yoga κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων στην προπόνησή σας για να προάγετε καλύτερη στάση σώματος.
Η yoga μπορεί να βοηθήσει στα burnout
Φαίνεται ότι το burnout — η υπερβολική εξάντληση που επηρεάζει την υγεία ενός ατόμου — είναι σε ιστορικό υψηλό επίπεδο. Μια μελέτη του 2021 που εξέτασε το burnout μεταξύ εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παρεμβάσεις διαλογισμού βασισμένες στη yoga μείωσαν σημαντικά τις επιδράσεις του burnout, βελτιώνοντας την εσωτερική (σωματική) αντίληψη.
Photo Credits: Shutterstock
Διαβάστε επίσης: