Η στάση ύπνου είναι για τον καθένα προσωπική υπόθεση. Αναλόγως τι μας βολεύει καλύτερα, μπορεί να ξαπλώνουμε ανάσκελα, μπρούμυτα ή στο πλάι για να κοιμηθούμε πιο εύκολα, όμως πολλές φορές ενώ κοιμόμαστε αλλάζουμε στάση χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Αυτές οι αλλαγές στάσης μπορεί να μας «κοστίσουν» σε ποιότητα ύπνου ή να μας προκαλέσουν διάφορους πόνους, ή άλλες ενοχλήσεις,

Υπάρχει όμως μια στάση ύπνου που οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι εντελώς ακατάληλη για το σώμα!

Ποια είναι πραγματικά η χειρότερη στάση ύπνου;

Ο ύπνος μπρούμυτα δεν συνιστάται από τους ειδικούς, καθώς η πίεση που ασκείται σε ολόκληρο το σώμα είναι τεράστια. Αυτή η στάση ύπνου, που θεωρείται μακράν η χειρότερη, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, καθώς και πόνους στους μυς ή στις αρθρώσεις.

στάση ύπνου
Η μπρούμυτη στάση ύπνου σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η χειρότερη για το σώμα

Σύμφωνα με τον Michael J. Breus, Ph.D., (Κλινικό ψυχολόγο και εξειδικευμένο στα θέματα ύπνου), η στάση αυτή δεν επιτρέπει την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, αλλά ούτε και την ξεκούραση.

Και όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο χειροπράκτης Dr.B.J. Hardick, (https://www.drhardick.com/), “οι άνθρωποι που κοιμούνται σε αυτή τη στάση πάντα καμπουριάζουν και δείχνουν να έχουν κοντό λαιμό!” Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό.

Γιατί έχει τόση σημασία η στάση ύπνου μας;

Όπως αποκαλύπτει ο Dr Breus η καλή στάση ύπνου είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για έναν αληθινά ξεκούραστο ύπνο. “Όταν κοιμάστε, η σπονδυλική σας στήλη πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη και οι καμπύλες του λαιμού, της μέσης και του κάτω μέρους της πλάτης σας πρέπει να “πέφτουν” φυσικά”.

“Για να “πέφτουν” αυτές οι καμπύλες φυσικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, πρέπει να υποστηρίζεται ολόκληρο το σώμα”, σημειώνει ο Breus, προσθέτοντας, “μια σωστή στάση ύπνου επιτρέπει να διατηρούνται αυτές οι φυσικές καμπύλες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας: χωρίς πιασίματα στο λαιμό, και χωρίς χαλάρωση του κάτω μέρους του σώματος.

Όταν είμαστε ξαπλωμένοι πάνω στο στομάχι μας, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις το κεφάλι μας είναι στραμμένο προς τη μία πλευρά, γεγονός που ασκεί πίεση στους συνδέσμους του λαιμού, σύμφωνα με τον Hardick. Γι’ αυτό το λόγο αυτό, ο Breus σημειώνει ότι η κακή στάση ύπνου μπορεί όχι μόνο να επιδεινώσει τους υπάρχοντες πόνους στο λαιμό μας αλλά και να δημιουργήσει νέους και πιο επώδυνους.

στάση ύπνου
Ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα βοηθά για να μειώσετε την καταπόνηση της μέσης σας.

Αν παρόλα αυτά επιμένετε να κοιμάστε στο πλάι, οι Breus και Hardick, συνιστούν να χρησιμοποιείτε ένα χοντρό μαξιλάρι για επαρκή υποστήριξη του αυχένα καθώς και ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα για να μειώσετε την καταπόνηση της μέσης σας.

Όσο για τον ύπνο μπρούμυτα, καλό είναι το μαξιλάρι να είναι σχετικά λεπτό για να αποφευχθεί ο πόνος στον αυχένα.

Μερικοί άλλοι τρόποι για να εξασφαλίσετε έναν καλύτερο και βαθύτερο ύπνο περιλαμβάνουν το να διατηρείτε την κρεβατοκάμαρά σας δροσερή και σκοτεινή και βέβαια να αποφεύγετε τα βαριά γεύματα και το αλκοόλ αργά το βράδυ και να κάνετε ένα χαλαρωτικό συμπλήρωμα πριν τον ύπνο.*

Και ποια είναι τελικά η καλύτερη θέση για να κοιμόμαστε;

Σύμφωνα με τους ερευνητές η στάση που εξασφαλίζει τον πιο αναζωογονητικό ύπνο είναι η ανάσκελη θέση. Ο ύπνος σ’ αυτή τη στάση, βοηθά στην ευθυγράμμιση και στήριξη ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης, από τον αυχένα έως τον κόκκυγα. Επιπλέον, όταν κοιμόμαστε ανάσκελα, το βάρος του σώματος κατανέμεται ομοιόμορφα στον κορμό και τα άκρα, διατηρώντας την καταπόνησή τους στο ελάχιστο. Ξεκουράζονται, λοιπόν, καλύτερα η σπονδυλική στήλη, τα χέρια και τα πόδια.

στάση ύπνου
Ο ύπνος σ’ αυτή τη στάση ύπνου, βοηθά στην ευθυγράμμιση και στήριξη ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης

Επίσης, είναι η καλύτερη στάση ύπνου για το πρόσωπο, επειδή του επιτρέπει να αναπνέει ομοιόμορφα, χωρίς έκκεντρες πιέσεις ενάντια στο μαξιλάρι, που συχνά οδηγούν στη δημιουργία ρυτίδων.

Θεωρείται, ωστόσο, η χειρότερη στάση ύπνου για το ροχαλητό και για την εμφάνιση επεισοδίων άπνοιας ύπνου. Ο ύπνος ανάσκελα επιτρέπει στη γλώσσα, εξαιτίας της βαρύτητας αλλά και άλλων παραγόντων, να προκαλέσει απόφραξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει στο σύνδρομο της υπνικής άπνοιας.

Διάβασε ακόμα Γιατί αξίζει να ξυπνάς νωρίς; Η ψυχολόγος απαντά!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!