Τα αντηλιακά είναι μια ασπίδα προστασίας ενάντια στις ακτίνες UV, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την παραγωγή βιταμίνης D, οδηγώντας μας σε μας ανεπάρκεια. Ωστόσο, είναι απαραίτητα για την πρόληψη του κινδύνου καρκίνου του δέρματος. Ποια είναι λοιπόν η σωστή λύση όταν εκτίθεσαι στον ήλιο;
Η σημασία της βιταμίνης D
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και για την πρόληψη του καρκίνου, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών διαταραχών. Πως τη λαμβάνουμε όμως; Μέσω της διατροφής και της έκθεσης στο ηλιακό φως, το οποίο διεγείρει την παραγωγή της στο δέρμα. Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, οι ειδικοί είναι διχασμένοι. Υπάρχουν εκείνοι που συνιστούν να εκμεταλλευόμαστε το καλοκαίρι και να καθόμαστε στον ήλιο ακόμα και για 40 λεπτά την ημέρα χωρίς αντηλιακά. Άλλοι ωστόσο, θεωρούν ότι μια τέτοια συμπεριφορά θα μας εκθέσει σε κίνδυνο μελανώματος, μιας πολύ πιο επικίνδυνης ασθένειας από την απλή ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Η δράση της βιταμίνης D
Παρά το όνομά της, η βιταμίνη D στην πραγματικότητα δρα σαν ορμόνη. Η δράση της βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου και του φωσφόρου, το ανοσοποιητικό σύστημα, τις φλεγμονές και άλλες βασικές διεργασίες του σώματός μας. Αυτός είναι ο λόγος που με τα χρόνια η έλλειψή της, που συχνά προκαλείται από αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, έχει συνδεθεί με διάφορες παθολογίες. Οι πιο γνωστές είναι οι βλάβες στα οστά, όπως η οστεοπόρωση, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, οι δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμη και η εμφάνιση όγκων.
Πώς παράγεται η βιταμίνη D
Η βιταμίνη D εμφανίζεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα: τα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός και το σκουμπρί, οι κρόκοι αυγών, τα μανιτάρια και το μουρουνέλαιο. Το χειμώνα, συνιστάται να συμπεριλαμβάνουμε αυτές τις τροφές στη διατροφή σας, για να αναπληρώνεται η έλλειψη της κύριας πηγής: του ήλιου. Η δραστική ουσία παράγεται στο ήπαρ και τα νεφρά, αλλά η διαδικασία αρχίζει στο δέρμα. Γι’ αυτό, χρειάζονται υπεριώδεις ακτίνες (ιδιαίτερα UVB) για να δημιουργηθεί η ανενεργή μορφή αυτού του μορίου. Αυτή η «ηλιακή» οδός είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D στον οργανισμό, αλλά όπως είναι αναμενόμενο δεν είναι διαθέσιμη όλο το χρόνο και ως εκ τούτου η παραγωγή μειώνεται στο ελάχιστο το χειμώνα.
Ευτυχώς, το καλοκαίρι τα πράγματα αλλάζουν ριζικά: ο ήλιος είναι άφθονος, η ζέστη μας βοηθά να ανακαλύψουμε πολύτιμα εκατοστά δέρματος και το σώμα μπορεί να εφοδιαστεί ακόμα και για τις κρύες εποχές. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ο ήλιος δεν έχει μόνο ευεργετικά αποτελέσματα: είναι πλέον σαφές σε όλους ότι η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα. Πρόκειται για επικίνδυνους όγκους, για την πρόληψη των οποίων ενδείκνυται η αποφυγή της άμεσης έκθεσης στον ήλιο. Σε αυτήν την περίπτωση, τα αντηλιακά είναι η λύση, αλλά δημιουργείται μια δικαιολογημένη αμφιβολία: εάν είναι σε θέση να αποτρέψουν τη ζημιά που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία, δεν θα αποτελέσουν επίσης εμπόδιο στις διαδικασίες σύνθεσης της βιταμίνης D;
Αντηλιακά και βιταμίνη D
Οι πιο πρόσφατες μελέτες σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ έκθεσης στον ήλιο, αντηλιακών και απορρόφησης βιταμίνης D κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε πραγματικές συνθήκες, και επομένως όχι μόνο σε εργαστηριακές μελέτες, η χρήση αντηλιακών δεν επηρεάζει την παραγωγή βιταμίνης D. Επομένως, τα αντηλιακά είναι απαραίτητα για να προστατεύουν το δέρμα μας από τον βλαβερό ήλιο χωρίς να εμποδίζουν την απορρόφηση της βιταμίνης D. Δεν έχεις καμία δικαιολογία λοιπόν, για να μην το χρησιμοποιείς καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσής σου στον ήλιο.
Διάβασε ακόμη: 4 τροφές που είναι χειρότερες κι από τον ήλιο για το δέρμα σου το καλοκαίρι