Η γρήγορη ζωή που ζούμε συχνά μας στερεί χρόνο για βασικές δραστηριότητες, όπως είναι το φαγητό. Πολλοί από εμάς αρπάζουμε κάτι γρήγορο για πρωινό όταν βγαίνουμε από το σπίτι, ή τρώμε το μεσημεριανό μας βιαστικά για να κερδίσουμε λίγο παραπάνω χρόνο ώστε να είμαστε παραγωγικοί στη δουλειά.

Πέρα από τις πιο φιλοσοφικές σκέψεις για την «κουλτούρα της βιασύνης», αξίζει να εξετάσουμε τις επιπτώσεις της ταχείας κατανάλωσης φαγητού στην υγεία μας. Πάσχετε συχνά από δύσκολη, βαριά πέψη ή φούσκωμα; Πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που δώσατε προσοχή στο πώς νιώθετε πραγματικά πεινασμένοι ή χορτάτοι;

Τι προκαλεί η βιαστική κατανάλωση φαγητού:

Αεροφαγία

Υπάρχει μια κατάσταση που περιλαμβάνει την κατάποση υπερβολικών ποσοτήτων αέρα κατά τη διάρκεια και ανάμεσα στα γεύματα, γνωστή ως αεροφαγία. Μπορεί να προκαλέσει οτιδήποτε, από ήπια δυσφορία και αίσθημα βάρους και φουσκώματος έως κοιλιακό πόνο και διάταση (μια ορατή αύξηση στο μέγεθος της κοιλιάς μετά το φαγητό). Η γρήγορη κατανάλωση φαγητού είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που αυξάνουν τόσο την πρόσληψη αέρα όσο και την παραγωγή αερίου, αν και η μάσηση τσίχλας, το κάπνισμα και οι αλλαγές στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου μπορεί επίσης να συμβάλλουν.

Δεν μασάμε αρκετά καλά το φαγητό μας

Όταν τρώμε βιαστικά, έχουμε λιγότερο χρόνο να μασάμε, με αποτέλεσμα το φαγητό να φτάνει στο στομάχι σχεδόν ολόκληρο. Έτσι, απαιτούνται περισσότερα γαστρικά οξέα για να γίνει σωστή πέψη. Εκτός από την ανάγκη για μεγαλύτερη μεταβολική προσπάθεια, αυτό προκαλεί επίσης την δυσάρεστη αίσθηση βάρους και κακής πέψης που συνοδεύει τα βιαστικά γεύματα.

Δεν ξέρουμε πότε να σταματάμε

Δύο ορμόνες ρυθμίζουν το πώς νιώθουμε χορτάτοι ή πεινασμένοι: η γκρελίνη η «ορμόνη της πείνας», που είναι γνωστή και ως λενομορελίνη, προκαλεί αισθήματα πείνας, ενώ η λεπτίνη μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι. Μόλις δούμε, μυρίσουμε και αρχίσουμε να τρώμε φαγητό, χρειάζονται 20-30 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η λεπτίνη. Αυτό σημαίνει ότι, όταν τρώμε πολύ γρήγορα, καταναλώνουμε περισσότερα από όσα πραγματικά χρειαζόμαστε – η λεπτίνη δεν έχει αρκετό χρόνο να ενεργοποιηθεί και να μας πει ότι έχουμε φάει αρκετά.

φαγητό

Οι πιο σοβαρές συνέπειες

Η γρήγορη κατανάλωση φαγητού μπορεί να έχει πιο σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας. Πολλές μελέτες δείχνουν τη σχέση μεταξύ της ταχύτητας με την οποία τρώμε και των παραγόντων κινδύνου για καρδιοαγγειακές παθήσεις, των αυξημένων επιπέδων τριγλυκεριδίων και των αυξημένων πιθανοτήτων ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου (έως και 59% υψηλότερες), ή να γίνουμε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ειδικά μεταξύ των διαβητικών.

Καλό θα ήταν να επιβραδύνουμε και να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να απολαύσουμε ένα πιο αργό πρωινό, μεσημεριανό ή δείπνο. Μασάτε αργά και προσέξτε πόσο χορτάτοι νιώθετε. Επενδύστε λίγο χρόνο και αυτό θα αποδώσει καρπούς για την υγεία σας.

Photo Credits: Shutterstock

Διαβάστε επίσης:

Η σκληρή αλήθεια για το κάπνισμα που θα σε πείσει να σταματήσεις το τσιγάρο

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!