Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη κάποιον τροφών για το έντερο. Αυτά είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα ολικής άλεσης, τα δημητριακά, η βρώμη, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες τροφές που θεωρούμε αουτσάιντερ, αλλά έχουν τεράστια οφέλη και για την υγεία μας αλλά κυρίως για την υγεία του εντέρου. Αυτά είναι τα βότανα, όπως ο δυόσμος με την υπέροχη μυρωδιά, το θυμάρι που είναι ιδανικό για δυσεντερίες, ή το δενδρολίβανο που είναι ότι καλύτερο σαν ρόφημα εάν έχετε σπαστική κολίτιδα.

Υπάρχει όμως και κάποιο που σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο Marvin Singh, M.D., είναι το καλύτερο. Και δεν είναι άλλο από τον κόλιανδρο.

βότανο
Εκτιμάται ότι ένα 4% έως 14% των ανθρώπων δεν μπορούν να αντέξουν τη γεύση του κόλιανδρου και αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται σε γενετικούς λόγους

Τι κάνει τον κόλιανδρο ένα «σούπερ- βότανο»

Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο Marvin Singh, M.D., ο κόλιανδρος έχει τα εξής οφέλη:

1.Καθαρίζει τον οργανισμό από τοξικά βαρέα μέταλλα
Ουσίες του κόλιανδρου λειτουργούν ως υποδοχείς στα βαρέα μέταλλα, και διευκολύνουν την αποβολή τους από το σώμα. Η χλωροφύλλη κάνει το φορτίο ή τον ενδοκυτταρικό υδράργυρο ουδέτερο, και έτσι βοηθά τον οργανισμό να τον εξαλείψει εύκολα.

Οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει ότι ο κόλιανδρος αποτρέπει το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τον μόλυβδο, και αυτό βοηθά τα νεφρά και το συκώτι να μας απαλλάξουν από τα βαρέα μέταλλα. Η τοξικότητα των βαρέων μετάλλων είναι μία από τις αιτίες που κάνουν το σώμα σας ευάλωτο σε ασθένειες, και αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να προσθέσετε περισσότερο κόλιαντρο στα πιάτα σας.

2. Αποτρέπει τα καρδιαγγειακά προβλήματα
Ο κόλιανδρος ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος και την χοληστερόλη, τα οποία είναι ουσιώδους σημασίας για την καρδιαγγειακή υγεία. Αρκετές έρευνες έχουν μελετήσει αυτό το φαινόμενο. Σε μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ethnopharmacology, διαπιστώθηκε ότι λαμβάνοντας δόσεις των 20 mg ανά κιλό σωματικού βάρους για ένα μήνα μειώνετε σημαντικά τόσο το σάκχαρο, όσο και τα λιπίδια.

Οι πολυφαινόλες που διαθέτει ο κόλιανδρος και τα καρδιο-προστατευτικά θρεπτικά συστατικά του μπορούν να αποτρέψουν τυχόν έμφραγμα του μυοκαρδίου.

3. Συστήνεται για τους διαβητικούς
Ο κόλιανδρος όχι μόνο ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνει επίσης και τη φλεγμονή στο πάγκρεας και συμβάλει στην υγιή λειτουργία του ήπατος. Καθαρίζει το όργανο και ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης. Αυτό το βότανο αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι για τους διαβητικούς.

βότανο

4. Θεωρείται κορυφαίο φυσικό αντιοξειδωτικό
Ο κόλιανδρος προστίθεται στα φαγητά, προκειμένου να αποτρέψει την αλλοίωσή τους. Αυτό συμβαίνει λόγω της ιδιότητάς του να αποτρέπει την οξείδωση. Η Κερσετίνη και η χλωροφύλλη μειώνουν επίσης το οξειδωτικό στρες που προκλήθηκε από ακτινοβολίες και καρκινογόνα χημικά.

5. Είναι πολύ βοηθητικός στο άγχος
Μελέτες έχουν δείξει ότι 100-200mg ανά κιλό σωματικού βάρους μας εφοδιάζουν με μία αγχολυτική δράση, η οποία είναι αρκετά παρόμοια με τη δράση της διαζεπάμης, η οποία είναι η πιο δημοφιλής αγχολυτική φαρμακευτική ουσία. Αυτό είναι πραγματικά ωφέλιμο για εκείνους που χρειάζονται κάτι που θα τους βοηθήσει στη διαχείριση του κεντρικού νευρικού τους συστήματος.

6. Εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ύπνου
Ο κόλιανδρος βοηθά όσους υποφέρουν από αϋπνίες λόγω της κατασταλτικής του δύναμης. Εφόσον σας ταλαιπωρεί αυτό το πρόβλημα, φτιάξτε ένα ρόφημα με κόλιανδρο και μέλι και πιείτε το λίγο πριν πάτε για ύπνο.

βότανο

7. Καταπολεμάει μύκητες και βακτήρια
Ο Κόλιανδρος έχει ισχυρές αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, γι’ αυτό είναι συχνά ένα κοινό συστατικό σε προϊόντα υγείας που έχουν σχεδιαστεί για δερματικά προβλήματα όπως δερματίτιδες και εκζέματα. Χρησιμοποιήστε το τακτικά για να αποτρέψετε τη μόλυνση από προνύμφες και για την πρόληψη της βακτηριακής υπερανάπτυξης.

8. Ρυθμίζει την υψηλή πίεση του αίματος
Το κάλιο που περιέχει ρυθμίζει τα επίπεδα του νατρίου και ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση. Επίσης είναι ένα εξαιρετικό διουρητικό που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και επίσης μειώνει την αρτηριακή πίεση.

*Εκτιμάται ότι ένα 4% έως 14% των ανθρώπων δεν μπορούν να αντέξουν τη γεύση του κόλιανδρου και αυτό όχι γιατί είναι περίεργοι αλλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για γενετικούς λόγους. Ο κόλιανδρος περιέχει αλδεΰδη μια ένωση που ένα γονίδιο σε αυτούς τους ανθρώπους την προσομοιάζει με σαπούνι ή εντομοκτόνο. Άλλοι πάλι βρίσκουν την έντονη αυτή σαπουνώδη αλλά ισορροπημένη με ευχάριστες, δροσερές, εσπεριδοειδείς νότες γεύση του, ιδιαίτερα εθιστική.

Tip

Οι σπόροι του κόλιανδρου χρησιμοποιούνται σε πιάτα με κάρυ, σούπες, μαγειρευτά και στο μπριάμ. Αν είστε από τους φαν του βοτάνου, προσθέστε τα φρέσκα φύλλα του σε σάλτσες και σαλάτες ή βάλτε τα προς το τέλος του μαγειρέματος. Μπορεί επίσης να σας αρέσει η εσπεριδοειδής γεύση του στη φρουτοσαλάτα σας.

Διάβασε ακόμη: Μπορεί η διάλειμματική νηστεία να βοηθήσει πέρα ​​από την απώλεια βάρους;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!